Thai style

Khao lak, Bang Niang beach
Thaimaalaisiin ruokiin liittyy minulla eniten epäonnistumisia.
Heti ensimmäisen Thaimaanmatkamme jälkeen olen innolla yrittänyt saada näitä  makuja omassa keittiössä  aikaiseksi, mutta yllättävän vaikeaa on ollut. Nyt reissuja on takana jo seitsemän ja yksi kokkikurssikin siellä käyty, voin sanoa, että nyt on jo sinnepäin. Mutta minusta nämä ruokani ovat lähinnä thaimakuja skandinaavisella tyylillä, välillä käytän hirvenlihaakin.
Muutama periaate on näissä thaikeitoksissani:
-          kalakastike (ei muuten tarvitse suolaa ollenkaan)
-          palmusokeri
-          chilit
-          valkosipuli
-          tuoreet  yrtit, thaibasilika, korianteri, minttu
-          wokkipannu
-          riisikeitin
-          nopeus

Thairesepteissäni ei ole määriä kovinkaan tarkkaan ilmoitettu, koska niillä ei ole juurikaan väliä. Lihat voi jättää kokonaan pois, laittaa erilaisia kasviksia enemmin, herneenpalkoja, sieniä, ituja yms voi surutta lisäillä. Chiliä oman maun mukaan. Tämä on minusta hyvin luovaa kokkaamista ja keittiön täyttää aivan mielettömät tuoksut.
Eilen tein tyttäreni Emman kanssa kolme thairuokaa; red curry, pad thai ja kanaa ja cashewpähkinöitä. Olin valmistellut raaka-aineet kuppeihin ja siitä sitten Emman kanssa pyöräytettiin kolmen ruokalajin illallinen reilussa vartissa. Mieletön tuoksu keittiössä ja tuli muuten todella hyvää.


Green curry/red curry



Red curry
Riippuu siitä kumpaa tahnaa haluaa käyttää, punainen pikkaisen tulisempi. Tosin tulisuutta pystyy säätelemään myös sillä, kuinka paljon chilejä käyttää ruokaan.


Green curry  (Red curry)
-  naudanlihasiivuja/broileria                          kypsennetään , ei ruskisteta (itse tein hirven paistista)
-  porkkanapaloja                                             kevyt pyöräytys pannulla, siirrä odottamaan
-  paprikapaloja,tomaattilohkoja
-  sipuli  lohkottuna                                          kevyt pyöräytys pannulla ja odottamaan
-  kookosmaitopurkki
-  limelehtiä (kuivattuja)
-  valkosipulia
-  chilit
-  Green curry tai red curry tahna
-  kalakastike
-  palmusokeri
tuoretta thaibasilikaa/korianteria

Oliiviöljy pannulle, siihen pilkottu valkosipuli ja chilitahna ja pilkotut chilit. Vain pyöräytys , tahnaa ei saa pitää kuumalla pannulla kauan.
Lisää kookosmaito ja kalakastike , palmusokeri sekä limelehdet. Lopuksi sekaan kypsennetyt lihat ja kasvikset.
Lisukkeeksi jasminriisiä.

Kanaa ja cashewpähkinöitä


Kanaa ja cashewpähkinöitä

n. neljälle hengelle




- 4 kpl kanafileitä , suikaloi,paista kevyesti pannulla, siirrä sivuun
- cashewpähkinöitä, vähintään pari desiä, minä laitoin ainakin kolme,  paahda pannulla siirrä sivuun
- valkosipulia
- chiliä, tuoretta tai kuivattua maun mukaan
- oliiviöljyä (tai jotain pähkinäöljyä)
- 3-4 rkl palmusokeria
- 3-4 rkl kalakastiketta
- pari rkl soijakastiketta
- pari rkl osterikastiketta
- sipuli
- kevätsipuli
- kuivattuja limelehtiä
- porkkanapaloja
- paprikapaloja, nämä unohdin laittaa, mutta oli tarkoitus (ne meni vahingossa red curryyn, kun tein sitä samalla)
- tuoretta korianteria ja thaibasilikaa
- limeä

Mortteliin kuoritut valkosipulinkynnet, chilit ja öljyä. Semmoinen karkea seos.
Pannulle (wokkipannu tässä hyvä) oliiviöljyä, siihen valkosipuli-chilitahna. Lisätään nopeasti palmusokeri, kalakastike, ,soijakastike, ,osterikastike. Sitten kaikki muutkin ainekset, nopea wokkaus ja se on siinä.
Lisukkeeksi jasminriisiä. Tämän riisin teen aina riisikeittimessä, se vaan tulee siinä helposti ja juuri oikeanlaista.


Pad thai



- munanuudeleita  laita kiehuvaan veteen , älä keitä
- pähkinöitä   murskaa morttelissa kerkeaksi ja paahda pannulla kevyesti, siirrä sivuun
- valkosipulia
- chiliä  (tuoretta tai kuivattua)
- oliiviöljyä
- pad thai mausteinen öljyseos  olin tuonut tämän Thaimaasta, en tiedä mitä sisälsi joten tämä ei välttämätön
- lihaa tai kanaa suoikaleina (minä en käyttänyt tällä kertaa kumpaakaan), paista kevyesti pannulla ja siirrä sivuun
- porkkanapaloja
- sipulia, pikkulohkoina
- kevätsipulia
- kuivattuja limelehtiä
- kalakastiketta
- palmusokeria, 3- 4 rkl
- tuoretta korianteria tai thaibasilikaa
- pari kanamunaa
- limeä


Aloita, kuten thairuoat usein. Wokkipannulle oliiviöljyä, murskatut valkosipulinkynnet, pilkotut chilit. Sitten vaan loput ainekset epämääräisessä järjestyksessä pannulle (paitsi munat, yrtit ja pähkinärouhe), myös nuudelit sekaan, käännellään ja wokkaillaan hetki. Lopuksi rikotaan kanamunat joukkoon, sekoitellaan ja pähkinärouhe ja yrtit päälle. Heti tarjolle, tämä ei voi odottaa yhtään, jäähtyy todella nopeasti (voisi olla järjevää tarjoilla lämpimillä lautasilla pastan tapaan).



Fried rice



Fried rice
- keitettyä jasminriisiä
- valkosipulia, chilit (tuore tai kuivattu) oliiviöljy morttelissa karkeaksi tahnaksi
- palmusokeria pari lusikallista
- kalakastiketta
- osterikastiketta
- lime, puristettuna
- inkivääriä
- kevätsipulia
- porkkanapaloja
- paistettuja broileripaloja
- oliiviöljyä reilusti
- paahdettua pähkinärouhetta
- kananmuna
- tuoreita yrttejä, thaibasilika, korianteri

Ensin valkosipuli-chilitahna pannulle, sitten vaan kaikki loputkin ainekset sekaan, öljyä reilusti ettei kuivahda. Lopuksi pähkinärouhe ja kananmuna sekaan sekä yrtit pinnalle.

Totta puhuen meikäläisen riisi olisi saanut jäädä irtonaisemmaksi, tuli hieman klönttistä, mutta maku oli hyvä.





Paistettu riisi/nuudeli wokki ananaksessa



Seuraavana päivänä wokkasein sekaisin  kaikki edellisen päivänä tähteeksi jääneet red curryn, pad thain ja kana-cashewpähkinän sekä riisit . Lisäsin chiliä, sokeria, limeä ja öljyä. Koversin anaksen ja asettelin ruoan siihen, ihan hyvä tuli.




Ankkaa red curry

neljälle

-ankan rintafileitä 2 kpl, pakaste

- red curry tahnaa pari rkl
- pari chiliä
- pari-kolme valkosipulin kynttä
- oliiviöljyä

Currytahna, chilit, valkosipuli ja öljy morttelissa karkeaksi tahnaksi





-palmusokeria 2 rkl
-kalakastiketta 2 rkl
-kookosmaito 1 prk
-ananasta, tuoretta tai säilykettä 1 prk   

                                                                                                                                                                                                      - limen mehu
- inkivääriä
                                                                                             
-tuoretta thaibasilikaa ja korianteria

Tee viiltoja ankan nahkapuolelle, ruskista fileet öljyssä pannulla. Lisää morttelissa tehty tahna pannuun ja lisää myös muutkin ainekset, myös anaksen liemen voi käyttää. Yrtit vasta aivan lopuksi. Keitä seosta noin vartti, tarkista että ankka on tarpeeksi kypsää. Saa olla keskeltä hieman rosee, tai oman maun mukaan. Jos liemi tuntuu liian löysältä lisää hieman vaaleaa kastikesuurustetta , jotta hieman sakeaa. Ananaksen tilalla voi käyttää esim litsihedelmä-säilykettä, sitä on vaan hieman vaikea löytää.



Nuudeliwokki



- Täysjyvä munanuudeleita
- lihaa tai kanaa paloina (minulla oli hirvenlihaa, mikä tahansa käy)
- paprikaa, kirsikkatomaatteja, sipulia
- valkosipulia
- oliiviöljyä
- chilejä
- kalakastiketta
- palmusokeria
- soijakastiketta
- tuoretta inkivääriä
- limen mehua
- pari-kolme rkl kookoskermaa
- tuoreita yrttejä; thaibasilikaa ja korianteria

Laita nuudelit kiehuvaan veteen ja kaada vesi pois kun ovat pehmenneet hieman, älä keitä.
Laita mortteliin valkosipuli, chilit,inkivääri ja tee karkea tahna.
Leikkaa lihan pieniksi paloiksi ja ruskista kevyesti. Lisää sipulikuutiot, parikat ja tomaatit ja lopuksi tahna, jonka teit. Lisää soijakastiketta ja kalakastiketta sekä limen mehu ja nuudelit.
Lopuksi lisää kookoskerma ja yrtit.


Papaijasalaatti


1 vihreä papaija (raaka)
1 iso porkkana
100 g vihreitä papuja
2 tuoretta chiliä
2 valkosipulinkynttä
1 dl cashewpähkinöitä
1-2 rkl palmusokeria
1 lime
3 rkl kalakastiketta


Raasta papaija ja porkkana erittäin karkeaksi raasteeksi (tai pilko ohuiksi veitsellä). Pilko pavut pikku pätkiksi.

Paahda pähkinät pannulla ilman rasvaa ja murskaa morttelissa.Siirrä sivuun odottamaan. Pidän kovasti pähkinöistä ,siksi tässäkin on niitä melko paljon, vähemmälläkin pärjää.

Laita mortteliin pilkotut chilit ja valkosipulinkynnet sekä sokeri,limen mehu ja kalakastike. Murskaa morttelissa ainekset sekaisin, lisää mortteliin paipaija ja porkkanasuikaleita jotta maut hyvin sekoittuvat. Lopuksi pähkinät vielä joukkoon. Tarjotaan heti. Jos papaijaa ei kaupasta löydy kaaliakin on kokeiltu, sekin ok ja siitä ohje jäljempänä.


Kaalisalaatti, thai maustein

300 g kaalia ohuina suikaleina
3 porkkanaa ohuina suikaleina
mietoa sipulia suikaleina, tai kevätsipulia
1 korianteriruukku

1-2 chiliä
3 rkl ruoko-tai palmusokeria
2 limeä
2 rkl kalakastiketta
(murskattuja pähkinöitä)

Sekoita nesteen ainekset, eli chili, sokeri, limen mehu ja hieman limen raastettua kuorta sekä kalakastike keskenään.
Suikaloi kaali, porkkana ja sipuli , laita mortteliin ja painele että mehustuvat. Tee tämä osissa koska eivat mahdu mortteliin yhtä aikaa. Jokaiseen osioon voit lopuksi lisätä myös aiemmin sekoitettua nestettä. Lopuksi yhdistä kaikki kulhossa tai vadilla ja sekoita mukaan korianteri ja pähkinämurska.


Farangin karkkipossu



Muutaman kerran on Farangissa käyty menu syömässä. Ravintolahan on loistava, maalaistytölle kokemus on hyvin erikoislaatuinen; loistava ruoka ja mukava ilmapiiri poikkeaa melkoisesti näistä paikallisista ravintoloista. Siksi pöytävaraus Farangiin pyritään saamaan aina Helsingin reissulle.
Tämä karkkipossu on varmaan jäänyt joka kerta päällimmäisenä mieleen ja siksi myös itse päätin tätä kokeilla.
Resepti on ruokalan sivuilta napattu ja mukailtu Farangin keittokirjasta.

Seuraa ohjetta tarkasti. Tämä on monimutkainen juttu, mutta erittäin palkitseva.






  • 1,5 kg possun kassleriavähän suolaa
  • Haudutusliemi:
  • 2
    valkosipulinkynttä
  • 5 cm:npala inkivääriä
  • 8 dlvettä
  • 4 dlsoijakastiketta
  • 2 dlvalkoviiniä
  • 1 dlosterikastiketta
  • 1 dlsokeria
  • 1 rklkorianterinsiemeniä
  • 2valkopippuria
  • 2kanelitankoa
  • 4tähtianista
  • Uppopaistamiseen:
  • 1 lrypsiöljyä
  • Karkkikastike:
  • 1 ½ dlhaudutuslientä
  • 2tähtianista
  • 2kanelitankoa
  • 2 tlchilirouhetta
  • ½ dlvettä
  • 200 gpalmusokeria (ruokosokerikin käy)
  • ½ dlfariinisokeria
  • Lisäksi:
  • nippu tuoretta korianteria
  • 1-2punaista keskivahvaa chiliä
  • tarjolle riisiä

Valmistusohjeet

      Ota kassler huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta.
Suolaa sen pinta kevyesti.

Siivuta inkivääri ja valkosipulit. Yhdistä kaikki aineet
padassa ja kiehauta kuumaksi.

Nosta liha kuumaan nesteeseen.

Kuumenna uuni vähän alle sataan asteeseen ja nosta pata uuniin. Hauduta lihaa kannen alla noin 4–5 tuntia. Nosta liha nesteestä ja anna jäähtyä. Kääri liha leivinpaperiin
tai folioon ja nosta jääkaappiin. Laita päälle jotain painavaa painoksi.

Ota jäähdytysliemestä talteen 1 ½ dl ja laita se myös jääkaappiin.

Valmista karkkikastike juuri ennen tarjoilua.

Kuori kylmän haudutusliemen päältä rasva pois ja lisää neste kattilaan.

Lisää joukkoon kanelitangot, tähtianis ja chilirouhe. Kiehauta ja ota pois levyltä.

Sekoita toisessa kattilassa vesi ja palmu- ja fariinisokeri. Kuumenna sokeri-vesiseosta miedolla lämmöllä, kunnes sokeri alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Kannattaa muistaa mieto lämpö, ettei sokeri pala. Poista haudutusliemestä kanelitangot ja tähtianikset. Lisää liemi varovasti sokeriliemen joukkoon.

Keittele kastiketta hiljalleen, kunnes se alkaa paksuuntua. Tähän menee noin tunti. Jäähdytä kastiketta vähän ennen tarjoilua.

Ota possu pois painon alta ja leikkaa liha sopivan kokoisiksi
reiluiksi suupaloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa tai rasvakeittimessä 180 asteeseen ja keitä lihapalat rasvassa kullanruskeiksi. Nosta hetkeksi talouspaperin päälle, jotta turha rasva valuu pois.

Kaada osa karkkikastikeesta tarjoiluastiaan uppopaistettujen
lihapalojen päälle, jätä loput kastikkeesta pikkukulhossa pöytään tarjolle. Ripottele päälle hienonnettua korianteria
ja chiliä. Tarjoile esimerkiksi riisin kanssa.

Intialainen voikana

Laitetaan tämäkin ohje tänne Thaikku-ohjeiden joukkoon. Liippaa kuitenkin melko lähelle. Tästä tuli yllättävän hyvää :)




- 500 g broilerin fileitä
- voita muutama rkl
- iso sipuli
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 tl inkivääritahnaa
- 2 tl garam masala mausteseosta (käytin tikka masalaa kun en löytänyt garamia)
- 1 tl juustokuminaa
- 500 g paseerattua tomaattia
- chili
- 1 tl suolaa
- ripaus sokeria
- 1 prk kuohukermaa

Paloittele broilerin fileet reiluiksi paloiksi, ruskista voissa ja laita sivuun odottamaan.
Hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota ne voissa pannulla. Lisää mausteet.

Lisää sipuleihin paseerattu tomaatti ja chili. Anna kiehahtaa, lisää broilerit ja hauduta parikymmentä minuuttia.
Lisää lopuksi kerma ja kuumenna kiehuvaksi. 

Tarjoile esim basmatiriisin ja tuoreen naanleivän kanssa.


Naanleipä

Näistä tuli tosi hyviä, mutta pitää syödä tuoreeltaan.

-  5,5 dl vehnäjauhoja
-  1 dl sämpyläjauhoja
- 50 g voita
- 0,5 pussia kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 dl kulutusmaitoa
- 1 dl maustamatonta jugurttia
- 1 muna



Laita kulhoon jauhot, hiiva, suola ja sokeri.
Nypi voi niiden joukkoon.
Sekoita jugurtti ja maito keskenään ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Laita joukkoon myös muna ja kaada seos jauhoihin.
Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna kohota ainakin tunti.

Jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile käsin littanoita lettuja (n. 15 cm halkaisija). Laita pellille leivinpaperin päälle.a
Kuumenna uunin grillivastus mahdollisimman kummaksi. Sivele leivät vedellä ja paista pari minuuttia molemmin puolin, kunnes ovat mukavan ruskeita.

Voitele kypsät leivät voilla ja pidä peitettynä. Tarjoa mahdollisimman nopeasti.



Intialaismausteinen kaalilisuke




- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 cm:n pala inkivääriä chiliä
- 4 rkl öljyä
- 500 g kaalia paloiteltuna
- suolaa
- mustapippuria

- 2 tl kurkumaa
- 2 tl jauhettua juustokuminaa 

- 1 tl jauhettua korianteria 
- 1 tl chilijauhetta
- pari rkl voita

(- n. 300 g kotijuustoa , kuutioiksi pilkottuna)

Pilko sipuli, valkosipulit ja inkivääri. Kuullota pannulla öljyssä , lisää mausteet ja kaali. Anna hautua 10-15 minuuttia, kunnes kaali on kypsää. Lopuksi lisää voi ja halutessasi esim öljyssä kullanruskeaksi paistettua kotijuustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti