Riistaa

Pihvit hirven ulkofileestä

Lisukkeena uunipunajuuret ja tomaatti-mozzarellasalaatti

- 2 kpl hirven ulkofilettä
- suolaa ja pippuria pintaa
- pari rkl sinappia
- desin verran kuohukermaa


Paista maustetut pihvit kuumalla pannulla molemmilta puolin. Laita sinappi samalle pannulle ja lisää kerma. Hauduta pihviä hetki kermassa. Jos haluat noin medium-pihvin, niin lopeta haudutus heti, kun hiemankin tirahataa veristä nestettä pihvin pintaan. Ota pihvit kastikkeesta pois ja kiedo folioon ainakin viideksi minuutiksi ja hieman ennen tajoilua laita pihvit takaisin kuumaan kastikeliemeen. Kun fileen antaa levätä foliossa tuon 5-10 minuuttia, niin leikatessa pihvistä ei valu verta eli ruokailtaessa himan mukavampi.
Tomaattia, kurkkua, mozzarellaa, rucolaa, hunajamarinoitua punasipulia






Uunipunajuuret

- muutama punajuuri kuorittuna ja lohkottuna vuokaa
- loraus oliiviöljyä joukkoon
- suolaa, pippuria
Anna paistua 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Lisää pinnalle homejuustoa ja yrttejä.


Jääpaisti, hirvi



n. 2 kgjäinen hirven paisti  tms
Mausteliemi
1,5 lvettä
0,5 dlkarkeaa suolaa
0,5 lmustaherukkamehua (punaviiniäkin  voi lorauttaa)

timjamia
2 rklerilaisia kokonaisia pippureita
5 kpllaakerinlehtiä





Kuumenna uuni 90-100 asteeseen. Kääri jäinen paisti folioon. Laita uunipannulle ja uuniin. Paistoaika n. 7 tuntia. (kilon paisti oli vain n. 4 tuntia uunissa).
Paistolämpötila kannattaa mittarilla tarkistaa,  n. 66-70 astetta.
Kiehauta  mausteliemi ja upota kypsä paisti  liemeen ja anna maustua kylmässä vähintään 4 tuntia. Voi hyvin olla pidempäänkin.
Leikkaa poikkisyin terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi. Voi tarjota hyvän kastikkeen ja perunoiden kanssa .
Itsellä oli kunnon kermaperunat ja kastikkeen tein maustelimestä. Kun paisti oli liemessä maustunut, otin lientä n. 5 dl kattilaan ja suurustin mausteliemen ruskealla maizena -kastikesuurusteella. Keittelin muutaman minuutin ja kastike oli valmis.

Sherrykastike

* tämä sopii myös tuolle jääpaistille tai mille tahansa lihalle
Ohjeen löysin jostain nettiblogista ja täytyy sanoa, että oli aivan taivaallisen hyvää. Tuon ohjeen mukaisesta määrästä riitti meillä 6 hengelle.

- 4 dl sherryä (makeaa tai puolikuivaa)
- 2 sipulia
- lihaliemikuutio
- 4 dl kuohukermaa 
- 1 dl creme fraichea
- pippuria ja suolaa

Pilko sipuli erittäin pieniksi paloiksi, kuullota öljyssä että pehmenevät ja alkavat kypsyä.
Lisää sherry kattilaan ja keitä melko reippaasti kymmenisen minuuttia
Lisää joukkoon lihaliemikuutio ja mausteet sekä kerma ja creme fraiche. Keitä ainakin parikymmentä minuuttia, että sakenee mukavasti.
Ensin ajattelin että siivilöin sipulit pois mutta jätin ne kastikkeeseen eikä haitannut yhtään.

Haudutettu hirven paisti lisukkeineen

n, 1,5 – 2 kg hirven paistia
lanttua, sipulia, perunaa
porkkanaa, kuivattuja yrttejä, voita

Mausta hirven paisti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Paista voissa valurautapadassa.
Lisää pataan vettä n. puolet paistista saa peittyä.  Laita uuniin n. 150 asteeseen, mielellään kannellisessa padassa.
Parin tunnin jälkeen lisää lanttu- ja sipulilohkot ja siitä n. tunnin päästä lisää kuoritut perunat kokonaisina pataan. Tämän jälkeen pata saa hautua vielä puolisen tuntia.

Sillä välin voit valmistaa porkkanat:
Leikkaa porkkanat pitkulaisiksi lohkoiksi. Laita porkkanat paistinpannulle, lisää pannulle vettä, siten että puolet porkkanoista peittyvät.  Kun vesi on kokonaan haihtunut ota porkkanat  kulhoon, lisää kuumille porkkanoille reilusti voita ja  kuivattua yrttimaustetta ja hieman sormisuolaa ja pippuria. Sekoittele, jotta voi sulaa porkkanoille ja mausteet sekoittuvat.
Ota paisti uunista, leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lisukkeina voit tarjota suolakurkkuja ja etikkapunajuuria sekä salaattia.

Palapaisti hirvestä venäläiseen tyyliin

- 1 kg hirven paistia
- suolaa, pippuria
- pari isoa sipulia
- lihalientä (vettä + lihaliemikuutio)
- pari suolakurkkua
- smetanaa n. 200 g
- hunajaa pari rkl
- aurajuustoa 170 g

Leikkaa paisti kuutioiksi, ruskista valurautapadassa. Lisää vettä pari- kolme desiä ja lihaliemikuutio sekä pippuria ja suolaa tarpeen mukaan.
Keitä jonkin aikaa ja lisää nestettä tarvittaessa. Lisää kuutioidut suolakurkut, pilkotut sipulit, smetana, hunaja ja aurajuusto.
Laita pata uuniin (n. 180 astetta), paista kunnes liha on mureaa. Lisäile nestettä jos kuivaa liikaa ja sekoittele välillä. Minulla oli uunissa n 2,5 tuntia.
Tämänhän voi tietysti tehdä naudanlihasta yhtä hyvin.
Sopii tarjottavaksi perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.

Mahtava tulinen lihapata

Palapaistilihaa, minulla oli hirven lihaa 500 g (paloiteltuna)
Paseerattua tomaattia 1 tlk
Tomaattipyreetä, 1 tlk
Paprikapyreetä (olin tuonut Unkarista, jätetään pois jos ei ole)
1 chili paloiteltuna
2 paprikaa lohkoina
4 sipulia isoina lohkoina
2 dl punaviiniä
2 lihaliemikuutiota
2 rkl paprikajauhetta
2 rkl sokeria
(1 tl juustokuminaa)


Ruskista lihat pannulla , lisää sipulilohkot ja tomaattipyre ja paprikapyre, kääntele kevyesti pannulla.
Laita lihaseos kannelliseen uunivuokaan ja lisää kaikki muut ainekset paitsi paprika vuokaan ja sekoita.
Laita vuoka uuniin 2-3 tunniksi, n 200 astetta.
Lisää paprikakuutiot ja sekoita seosta. Laita vielä n. tunniksi uuniin.
Tulisuutta voi säännellä chilin määrällä , chilijauhetta voi myös lisätä tarvittaessa.Tuo paprikapyre oli ilmeisen tulista, koska pienelläkin chilimäärällä tuli melko tulista, mutta oli kyllä hyvää.

Lisukkeena minulla oli uuniperunat ja  pikkutomaatteja.


Hirven ulkofilepihvit


Hirven ulkofilepihvit
Hirven ulkofilepihvejä
koskenlaskijajuustoa (tai jotain tuorejuustoa)
paprikaa, perunaa, sipulia (hunajaa)
salaattia lisukkeena

Laita perunanpuolikkaat (kuorimattomat) uunipellille, voit ripotella valkosipulijauhetta  niiden pinnalle. Laita kylmään uuniin , säädä uuni 250 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt lisää paprika ja sipulilohkot (sipulilohkojen päälle voi laittaa hunajaa ennen paistoa). Paista  vielä n. 15 minuuttia.
Kun kasvikset ovat uunissa paista pihvit voissa  kuumalla pannulla nopeasti molemmilta puolilta. Lisää pannulle muutama nokare koskenlaskijajuustoa, joka saa sulaa kastikkeeksi. Lopeta paistaminen heti kun lihasnestettä herahtaa pihvin pinnalle, tällöin pihvi on vielä medium.
Ota kasvikset uunista la ripottele päälle mustapippurirouhetta ja sormisuolaa sekä oliiviöljyä.
Tarjoa salaattia lisukkeena.



Viliisian ulkofile lisukkeineen

Villisian ulkofilepihvit ja lisukkeita

Villisian ulkofilettä
Paahdettuja paprikoita
Uunibataatteja
Mustapekkakasitke (mustapekkatuorejuustoa, demi clace kastikepohjaa, kuohukermaa)
                                                                                                Keitettyjä papuja

Laitan kuumaan (250) uuniin paprikat ja bataattilohkot. Paista n 15 minuuttia , Mausta sormisuolalla ja pippurilla. Lopuksi oliiviöljyä päälle.
Laita kattilaan kastikeainekset, mustapekkajuusto, cemi clace ja kuohukerma. Keittele parikymmentä minuuttia, lopuksi lisää nokare voita jotta tulee kastikkeeseen kiiltoa.
Keitä pavut , n. kolme minuuttia ja lisää voinokareet päälle.
Paista pihvit pannulla voissa.


Merimiespihvit


- perunoita n. puolitoista kiloa,  kuoritaan ja viipaloidaan
- sipulia, viipaloidaan
- villisian ulkofile, viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi ja paistetaan pinta
- pullo olutta
- lihalientä n 4 desiä
Perunat ladotaan uunivuokaan , väliin kerros lihaa ja sipulia.
Loput perunaviipaleet vielä päälle.
Maustetaan suolalla, pippurilla.
Nesteeksi pullo olutta ja lihalientä noin neljä desiä.
Paistetaan puoli tuntia 225 asteessa  ilman kantta ja neljä tuntia 150 asteessa kannen (tai folion )alla.
Yleensä merimiespihvit tehdään ilmeisesti naudan paistista, mutta minusta villisika sopi tähän oikein hyvin. Meidän villisika oli oikeasti villiä, ei siis tarhattua ja minusta muistuttaa monessa mielessä enemmin naudan lihaa kuin sikaa.

Ilmakuivattuun kinkkuun kääritty hirvenfile (tai naudanfile)

6:lle

800 g hirven ulkofilettä  (tai nautaa)
10 siivua ilmakuivattua kinkkua
suolaa, pippuria
voita paistamiseen

Poista filestä mahdolliset kalvot ja hiero pintaan suolaa ja pippuria.
Rullaa filen ympärille kinkkuviipaleet ja kiinnitä hammastikuilla.

Paista käärön pintaan nopeasti paistinpannula väri ja tökkää
lämpömittari paksuimpaan kohtaan. Paista 125 asteisessa uunissa kunnes
lihan lämpötila on nousssut 55 asteeseen. 

Lisukkeena oli uunipunajuuria sekä paahdettua bataattia, paprikaa ja sipulia. Sekä risottoa ja salaattia.

Peurarisotto

Palvattuja peurakuutioita, 100-150 g 
risottoriisiä, 2 desiä
sipulikuutioita
valkoviiniä, pari desiä
lihalientä
koskenlaskijajuustoa, pari viipaletta
kuivattu chili
sormisuolaa
persiljaa
sitruunaa, purista sitruunan mehua risottoon
hieman sokeria

Freesaa sipulia ja riisiä öljyssä. Lisää hieman lihalientä (eim desin verran). Kun neste on haihtunut lisää taas sama määrä nestettä. Toista  tätä vielä pari kertaa ja sekoita kaikki aineet . Kun riisi on kypsää, huom enemmin al dente,  ei siis saa kypsentää liikaa. Risotto saa jäädä melko löysäksi, eli lisää nestettä tarpeen mukaan.


Hirvenlihakastike


n. 600 g- 1 kg hirven paistia reiluiksi paloiksi paloiteltuna (minun hirvenliha ei tällä kertaa ollut lähelläkään paistia vaan jotain huonompaa osaa, mutta tarpeeksi kauan hauduttumalla tulee erinomaista)
sipulia
kippari-juustokerma 1 prk
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen

Paista hirvenlihapalaset voissa kasarissa. Kun neste on kuivahtanut lisää pari desiä vettä, keittele taas kunnes neste on haihtunut ja lisää pari desiä vettä. Lisäile sipulikuutiot ja mausteet joukkoon. Mikäli liha ei ole paistia vaan jotain huonompaa osaa tätä nesteen lisäilyä ja kuivahtamista voi toistaa monta kertaa, taisin itse ainakin neljä -viisi kertaa antaa nesteen kuivahtaa.  Minusta tämä neteen erissä lisäily antaa tälle ruoalle makua, lopputulos olisi erilainen jos lisäisi koko nestemäärän kerralla.
Kun liha on mureata, niin keittelyn voi lopettaa, jätä sopivasti nestettä ruokaan ja lisää lopuksi kippari-juustokerma.

Tämän tarjoilin perunamuusin kera. Muusiin kun laittaa vain tilkkasen maitoa nesteeksi ja reilusti voita, niin tulee taivaallista.
Lisukkeena oli mustaherukkahyytelöä. Kasvikset jäi tällä kertaa vähemmälle.

Hirvenlihakastike
Tähän valmistukseen kannattaa kyllä varata aikaa, ainakin kolmisen tuntia .

Kuva ei ole komia, mutta ruoka oli erinomaisen hyvää.






Villisikaa ja perunamuusia isolle porukalle

tästä riitti hyvin 35:lle

Villisian-palapaisti:

10 kg villisian lihaa paloiteltuna
4 kpl mustapekka mustapippuri tuorejuustoa
8 dl kuohukermaa
voita paistamiseen
suolaa

Ruskista villisian lihat  melko pieneissä erissä rautapadassa. Kun kaikki on ruskistettu lisää nestettä pataan pari desiä, kun neste on kuivahtanut sekoita lihoja ja lisää taas nestettä pari desiä. Toista tämä muutaman kerran.
Tämän jälkeen lisää pataan vettä siten, että lihat melkein peittyvät ja anna hautua pari tuntia.
Lisää lopuksi tuorejuusto ja kerma.
Ruoka on valmista tarjottavaksi kun liha on sopivan mureaa.

Perunamuusi:

8 kg perunoita
suolaa
voita 1 kg
kulutusmaitoa tarvittaessa
Kuva on otettu lihojen kypsyessä, ennen nesteiden ja kerman lisäämistä.



Keitä perunat kypsiksi, survo hyvin muusiksi ja lisää suolaa maun mukaan lisää voita ja maitoa.
Puolukkasurvosta lisukkeena.

Mehevä hirven paisti


- kokonainen hirven paisti 1-2 kg
- suolaa
- pippuria

Marinadi:
-  pari-kolme desiä mustaherukkamehua (laimentmatonta)
-  pari-kolme desiä lihalientä (vettä + lihafondia)
-  suolaa ja kokonaisia pippureita
-  tuoretta timjamia reilusti

Sekoita marinadin ainekset keskenään.


Ruskista paisti pannulla,hiero suola ja pippuri paistin pintaan. Paista 125 asteisessa uunissa , kunnes lihan sisälämpö on 55-60 astetta. Paistaminen kestää 1,5-2,5 tuntia.
Laita  paisti lämpimänä marinadiin (pitäisi peittyä nesteeseen kokonaan, voit laittaa paistin ja nesteen esim muovipussiin, jotta paisti on kokonaan nesteen peitossa. Lisää nesteen määrää tarvittaessa)
Paistin jäähdyttyä laita se nesteineen jääkaappiin , se saa olla siellä vaikka vuorokauden.
Kun paistaa kokonaisen lihan ilman nestettä uunissa ja vasta kypsänä laittaa marinadiin, tulee minusta huomattavasti mehevämpi lopputulos. Kokonaisena paistetut paistihan saattavat olla hieman kuivia.

Sorsapaisti

6.lle hengelle

- 4 sorsaa
- sipuli
- porkkanaa
- lihafondia
- voita
- suolaa, pippuria

- kuohukermaa 1 dl
- tummaa kastikesuurusta n. 2-3 rkl


Ruskista sorsat voissa valurautapadassa. Lisää vettä, että sorsat miltei peittyvät . Lisää pataan myös sipulilohkot, porkkanalohkot ja mausteet. Tuotetta timjamia voisi myös laittaa pataan, jos sattuu olemaan.
Keittele pataa pari tuntia, kunnes lihat irtoavat luista hyvin. Irrota lihat varovasti luista ja asettele tarjoiluastiaan.
Kastikkeen teko: ota keitinliemestä n. 4 desiä kattilaan , lisää 1 dl kuohukermaa ja kastikesuurus sekä tarvittaessa lisää lihafondia, jos haluat voimakkaamman maun.

Lisukkeena tarjosin perunamuusia, uunipunajuuria (ohje alkuroat ja lisukkeet) sekä rakuunaporkkanoita. Sekä mustaherukkahyytelöä, joka on erinomainen lisuke sorsalle.



Jänispaisti

- 1 jänis
-  sipulia, 
-  porkkanaa
-  suolaa, pippureita
-  vettä

Tein samaan tapaan kuin sorsatkin. Eli jänis pataan, oli paloiteltu siten, että koivet ja rintalihat olivat eroteltuna.
Pyöräytin  ensin jäniksen osat voissa rautapadassa .Lisäsin lihojen joukkoon muutkin ainekset, vettä siten että melkein lihat peittyy, sipulit ja porkkanat lohkoina ja mausteet mukaan.

Saa porista ainakin kaksi tuntia hellalla (voi tehdä uunissakin). On kypsää kun luut irtoavat  helposti lihasta.
Lisukkeina oli hasselbackan perunat, uunipunajuuret ja punaviinimarjahyytelö.

Kastikkeen tein lihan keitinliemestä. Siivilöin lientä kattilaan n. 3 dl, joukkoon 1-2 dl kuohukermaa ja tarpeen mukaan suurustetta (maizena tms) ja mausteita.

Hanhipaisti

6:lle
- 1 hanhi (n. 4-5 kg)
- 1⁄2 sitruuna
Kastikkeeseen:
- 1 l kanalientä
- 1 tl perunajauhoja + tilkka vettä suolaa ja jauhettua valkopippuria


Täyte:
- 200 g kivettömiä luumuja 4 omenaa

Hiero hanhen pintaa suolaa ja pippuria ja sitruunaa. Täytä hanhi omenlohkoilla ja luumuilla.
Paista uunissa 225 asteessa n. 2,5 tunita. Kääntele paiston aikana.

Laita kattilaan kanaliemi ja hanhen täytteenä olleet luumut ja omenat. Keitä jonkin aikaa ja siivilöi omenat ja luumut pois. Lisää veteen sekoitetut perunajauhot ja mausta pippurilla, tarkista suola.
Tässä siis kastike hanhelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti