Syksyn satoa 2012 |
Laiskan marjakakku
n. 6 annosta
- 1 pieni kuivakakku ( valmiina kaupasta, esim sirtuunakakku)
- marjoja; mansikoita, vadelmia, mustikoita..mitä millonkin sattuu löytymään
- 1 prk kuohukermaa
- mascarpone juustoa 1 purkki (n. 150 g)
- vanilijasokeria
Vaahdota kerma kevyesti, lisää vaahtoon sokeri ja mascarpone.
- mehua kostutukseen
Kokosin tämän annoksina laseihin.
Ensin murensin kuivakakkua joka lasiin, hieman voi kostuttaa esim mitruuna tms mehulla. Seuraavaksi marjoja paloiteltuna ja sitten kerma-mascarpone-vaahto. Tee niin monta kerrosta kuin lasiin mahtuu.
Puolukkajuustokakut lasissa
8 annosta
- 220 g LU Bastagne - keksejä ( 1 pakettti)
- 0,5 tl inkivääriä
Juustotäyte:
- 200 g phidadelpia tuorejuustoa
- 2 dl kuohukermaa
- 1-2 vanilijatangon siemenet
- vanilijasokeria maun mukaan
Päälle
- 2,5 dl puolukkahilloa
Murenna keksit ja lisää niihin inkivääri. Laita puolet keksimusuista lasien pohjalle. Sekoita phidadelphiajuusto, vaahdotettu kerma ja vanilijatangon siemenet, sekä vanilijasokeri keskenään. Jaa seos laseihin keksimurujen päälle. Tämän jälkeen jaa loput keksimuruista laseihina ja lopuksi laseihin vielä puolukkahillo päälle.
Luumu-puolukka maljat
- 2 tlk maustettua rahkaa, luumu-kaneli
- 0,5 pss kuivattuja kivettömiä luumuja
- 200 g pakastettuja puolukoita
- 1 tl vanilijasokeria
- 100 g LU Bastagne keksejä
Kuutioi luumut, sekoita jäiset puolukat ja vanilijasokeri keskenään. Annostele maljoihin kerroksittain rahkaa, luumuja, puolukoita ja keksimuruja.
Pääsiäispasha
8:lle
- hieman kevennetty versio
- 2 dl kuohukermaa
- 100 g tuorejuustoa
- 200 g rahkaa
- 1,5 dl sokeria
- 1 vaniljatanko, halkaise ja ota siemenet käyttöön
- 1,5 dl pähkinämurskaa, maapähkinöistä murskasin
Vatkaa kuohukerma kevyeksi vaahdoksi, lisää muut ainekset vaahtoon. Laitoin massan kahteen suodatinpaperiin ja annoin olla seuraavaan päivään valumassa (semmoisessa suodatintelineessä). Voit käyttää myös sideharsoa ja normaalia siivilää.
Nostin komeuden tarjolle vadille ja ripottelin päälle pähkinämurskaa sekä vadelmahilloketta sekä aiemmin tehtyjä macaronseja (leivontaosiossa ohje).
Pääsiäispasha (ei niin kevyt)
Ensin vatkasin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa vatkasin kerman.
Kolmannessa kulhossa vatkasin voin ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi, tähän lisäsin keltuaiset yksitellen yhä vatkaten ja lopuksi vielä rahka. Järjestys oli tämä siksi, ettei tarvitse pestä vatkainta välillä.
Lisää varovasti valkuaisvaahto ja kermavaahto rahka-voi seokseen. Lisää rusinat ja mantelilastut sekä kuoriraasteet ja mehut.
Minulla ei ole pashamuottia, joten vuorasin melko ison siivilän suodatinpusseilla (revin sopivasti kappaleiksi) ja muovikelmulla. Koko komeuden päälle laitoin painon, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Sitten vaan jääkaappiin vuorokaudeksi. Mantelilastuja koristeeksi.
6:lle
Keksipohja:
- 65 g digestive keksejä
- 3 rkl voita
Murskaa digestive keksit ja lisää sulatettu voi. Laita muruseos laseihin/ jälkiruokamaljoihin pohjalle.
Sitruunatäyte
- 2 dl sokeria
- maissitärkkelystä
- ripaus suolla
- 0,8 dl sitruunamehua pursitettu sitruunoista
- kahden sitruunan kuori raastettuna
- 4 kanamunan keltuaista
- 2 rkl voita
- 3 dl vettä
Raasta sitruunankuoret ja purista sitruunoiden mehu.
Sekoita sokeri, maissijauhot ja suola kattilassa. Lisää vesi, sitruunanmahu ja kuoriraaste. Anna kiehahtaa ja seokoita voi joukkoon.
Laita keltuaiset metallikulhoon, vispaa keltuaisten joukkoon kolmasosa sitruunaseoksesta.
Siirrä keltuais-sitruunaseos kattilaan, jossa on loput sitruunaseoksesta. Anna uudelleen kiehahtaa ja porista miedolla lämmöllä, kunnes seos paksuuntuu n. viitisen minuuttia.
Laita tämä seos keksimurun päälle laseihin.
Kuorrotus:
- 4 munanvalkuaista
- 0,5 dl sokeria
Vatkaa valkuaisia jonkin aikaa , lisää sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Lisää vaahto maljoihin ja paista 200 asteisessa uunissa kaunis väri pintaan.
Laita maljat kylmää ja anna odottaa ainakin pari tuntia ennen tarjoilua.
Kaura-omenapannari
- 4-5 dl maitoa
- 3 munaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 tl leivinjauhetta
- iso omena, tai kaksi pientä kuori ja pilko pieniksi lohkoiksi
- suolaa
- voita n. 20 g
Sekoita kaikki aineet paitsi voi kekenään.
Sultata voi valurautapannulla uunissa. Laita pannaritaikina pannulle ja paista uunissa 200 asteessa puolisen tuntia.
Lisukkena voi tarjoa vanilijakastiketta/vaahterasiirappia/hilloa, ei välttämättä vaadi mitään lisuketta.
Peruspannari
tästä annuksesta tulee pikkupannari (valurautapannullinen), jos haluat koko uunipellillisen niin tee tuplanaPannari |
pari-kolme munaa
jauhoja pari-kolme desiä
suolaa
voita pannulle sulatettuna (mitä reilummin, sitä parempaa)
Sekoita aineet tasaiseksi, sulata voi valurautapannulla ja laita taikina
pannulle ja uuniin n. puoleksi tunniksi ,200 astetta.
Pannarista tulee ehdottomasti parasta uunissa valurautapannulla. Muistan oman mamman tekevän näin ja se oli niin tavattoman hyvää.
Pikkupannarit
Saimme Thaimaan lomalla mahtavia pannukakkuja aamiaisella. Tein muutamia kokeiluja ja pääsin mielestäni melko lähelle. Perustana on normaali pannaritaikina (edellä) hieman enemmin jauhoja ja lisäksi pari rkl sokeria ja 1 tl leivinjauhetta sekä 1 tl soodaa. Takina kuohkeutuu mukavasti paistettaessa. Nämä paistetaan pannulla lettujen tapaan, tosin takinaa laitetaan pannulle paksumpi kerros ja pannu saisi olla melko pieni (blinipannu?) . Paistetaan miedolla lämmöllä eikä paistamiseen käytetä kovin paljoa rasvaa.
Pannareiden kanssa sopii loistavasti vaahterasiirappi.
Juustokakku
Pohja: sunnuntai sulklaa coocies jauheesta
Täyte:
3 prk Philadelphia tuorejuustoa
1.5 dl sokeria
4 munaa
sitruunamehua
Tee pohja pussin ohjeen mukaan irtopohjavuokaan. Sekoita täytteen ainekset ja laita täyte pohjan päälle. Paista 175 asteisessa uunissa ainakin 45 min.
Halustessasi koristele marjoilla. Minulla oli tuoreita mansikoita ja mansikkakastiketta.
Kakku on hyvä paiston jälkeen jäähdyttää. Sitten on helpompi leikata ja tulee kauniita paloja. Minä en malttanut odottaa, vaan leikkasin jo lämpimänä kakkua, siksi tuo kuva antaa hieman lässähtäneen vaikutelman. Hyvää se kuitenkin oli.
Juustokakku mansikoilla |
Paistetut päärynät ja suklaakastike
Tuoreita päärynöitä leikkaa puoliksi ja ota siemenet pois
Voita
Sokeria
Sulatettua suklaata tai valmista suklaakastiketta
Paista pääynät voissa pannulla, että hieman pehmenevät. Ripottele loppuvaiheessa sokeria pannulle, että hieman sokeri sulaa, mutta ei pala. Ota pois pannulta ja leikkaa päärynä viuhkamaiseksi tarjolle ja lisukkeena sopii jäätelö tai sulkaakastike tai molemmat.
Paistettua banaania ja jäätelöä |
Creme brûlée
Vanilijatanko
Kuohukermaa 3 dl
3 keltuaista
0.5 dl sokeria
Halkaise vanilijatanko, ota siemenet talteen ja laita ne kerman kanssa kattilaan. (Voit laittaa loputkin vanilijatangosta, mutta ota kuumennuksen jälkeen pois)
Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen, älä keitä.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti vaahdoksi.
Kaada hitaasti kuuma kerma keltuaisten joukkoon, älä vatkaa enää.
Laita seos annosvuokiin. Laita annosvuoat uunivuokaan ja lisää vuokaan kiehuvaa vettä niin paljon että tulee annosvuokien puoliväliin asti. Laita nämä uuniin , 190 astetta, 20-25 minuuttia.
Ota annokset uunista ja ripottele päälle sokeria. Sulata puhalluslampulla sokeri pinnalle, jos ei ole puhelluslamppua laita annosvuoat ylälämmölle uuniin (pari sataa astetta) muutamaksi minuutiksi, että saat kauniin pinnan.
Pannacotta ja lakkahilloa
4 annostaPannacotta ja lakkahillo |
1.5 dl kermaa
1.5 dl maitoa
1,5 dl sokeria
vanilijatanko
3 liivatelehteä
lakkahilloia (tai muuta hilloa tai marjoja)
Halkaise vanilijatanko, ota siemenet ja laita ne kerman
ja maidon joukkoon kattilaan. Lisää puolet sokerista ja
kiehauta. Lisää kuumaan kermamaitoon liotetut liivatteet
joista on puristettu ylimääräinen vesi pois. Laita annosvuokiin
ja anna jähmettyä. Lisää lakkahilloa lopuksi päälle.
Pannacotta, jossa lakkahillon tilalla valmista lemon curdia |
-Tuoreita mansikoita reilu puoli litraa
-sokeria 0,5 dl
-vettä 1 dl
-sitruslikööriä pari rkl
Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa.
Lisää likööri ja koko seos paloiteltuille mansikoille.
Puoli purkkia mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
vanilijaa (vanilijatangosta kaavittu sisusta)
hieman sokeria (jos tarvii)
Vaahdota nämä ainekset vaahdoksi ja lisää mansikoille. Koristele tuoreella mintulla.
Lettutaikina:
2 kananmunaa
hieman suolaa
vehnäjauhoja n. kolme desiä
maitoa taikina melko löysäksi (n. 6-7 dl)
Paloittele nektariinit pieniksi paloiksi, pyöräytä pannulla ja lisää lopuksi sokeria.
Nektariinisalsa |
Laita letun päälle salsaa ja vanilijajäätelöä, sekä halutessa vaahterasiirappia.
Lohko nektariinit. Paista kevyesi pannulla, lisää sokeria pannulle paiston luppuvaiheessa.
Vaahdota mascarpone ja mausta kevyesti sokerilla.
Lisää annoksen päälle vaahterasiirappia jos haluat lisää makeutta.
Omena-kaurapaistos
(2:lle)Voit tehdä joko erillisiin pikkuvuokiin tai isompaan vuokaan
- 6 pientä kotimaista omenaa, leikkaa lohkoiksi ei tarvitse kuoria, laita lohkot vuoan pohjalle
- sulatettua voita 3/4 dl
- kaurahiutaleita 3/4 dl
- muromysliä 1/2 dl
- vehnäjauhoja 1/2 dl
- sokeria 1/2 dl
Sekoita ainekset keskenään ja laita omenien päälle
- mantelirouhetta 1/2 dl, ripottele lopuksi mantelirouhe päällimmäiseksi
Paista uunissa 200 asteessa 15 minuuttia.
Tarjoile vanilijajäätelön kanssa.
Tiramisu
6:lle1,5 dl vahvaaa kahvia |
1/2 dl manteli likööriä |
3 kpl munaa |
0,5 dl sokeria |
250 g mascarponejuusota |
100 g savoiardikeksejä |
Pinnalle |
1/4 dl kaakaohajuhetta |
- Mausta jäähtynyt kahvi liköörillä .
- Erota keltuaiset valkuaisista.
- Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri keltuaisten joukkoon ja vaahdota.
- Sekoita keltuaisvaahtoon mascarpone. Lisää joukkoon valkuaisvaahto kevyesti nostellen.
- Kasta yksitellen puolet kekseistä maustettuun kahviin ja asettele ne vuoan pohjalle sokeripuoli ylöspäin.
- Levitä päälle puolet juustoseoksesta. Toista keksi-mascarpone kerrokset.
- Erota keltuaiset valkuaisista.
- Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri keltuaisten joukkoon ja vaahdota.
- Sekoita keltuaisvaahtoon mascarpone. Lisää joukkoon valkuaisvaahto kevyesti nostellen.
- Kasta yksitellen puolet kekseistä maustettuun kahviin ja asettele ne vuoan pohjalle sokeripuoli ylöspäin.
- Levitä päälle puolet juustoseoksesta. Toista keksi-mascarpone kerrokset.
Hunnuta tiramisu kaakaojauheella ja anna jälkiruoan tekeytyä jääkaapissa parista tunnista vuorokauteen.
Minä tein tällä kertaa tiramisin pieniin annosmaljoihin. Kuhunkin kaksi keksiä ja kaksi kerrosta juustoseosta.
Sirtuuna-mascarpone maljat
Sitruunakiisseli
- 1 dl sitruunamehua, pari sitruunaa puristettuna
- 1 tl sitruunan raastettua kuorta
- 0,5 dl vettä
- 0,75 dl sokeria
- 1 tl perunajauhoja
- 1 kanamuna
- 1 tl vanilijasokeria
- 1 rkl voita
Mascarponerahka
- 1 prk (200 g) mascarponetuorejuustoa
- 1 prk (250 g) rahkaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vanilijasokeria
Koristeeksi
- tuoreita mansikoita
(mintun tai sitruunamelissan lehtiä)
Keitä kattilassa sitruunamehu,sitruunan kuoret,vesi,sokeri,perunajauho ja muna. Sekoita seosta koko kuumennuksen ajan, kun seos alkaa heimankin kiehua, ota kattila pois liedeltä. Minä lisäsin vielä seokseen sitruunalikööriä (Limonelle) kun sattui kaapissa olemaan. Lisää voi ja sekoita vielä tasaiseksi.Jätä seos jäähtymään.
Sekoita rahkan ainekset keskenään.
Kokoa annosmaljoihin, alimmaksi sitruunaseos ja päälle rahka.
Tämä oli erittäin raikas, eikä liian makea jälkkäri.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti