Salaatteja

Salaattikin voi olla hyvä ja maukas ateriakokonaisuus.Tässä tarjolla esimerkiksi  rucola-salaatti ilmakuivatulla kinkulla höystettynä.


Kesäsalaatti

-pinaattia (tai rapeaa salaattia)
- kevätsipulia tai punasipulia
- mansikoita
- fetaa
- tomaattia, kurkkua
- pari avocadoa
- kalamataoliiveja
- pekanpähkinöitä
- pari rkl oliiviöljyä
- pari rkl balsamicoa (punaviinietikkaa)
- suolaa, pippuria

Tämä on kiva ja mehevä kesäinen salaatti, sopii lisukkeeksi mihin vain
Ainesten määrällä ei kovinkaan suurta väliä. 






Broilersalaatti

- broilerifileitä
- fetajuustoa
- tomaattia, kurkkua, parikaa
- pikku kerä amerikansalaattia
- marinoitua punasipulia (siivutettu sipuli, suola, pippuri, hunaja, öljy, viinietikka)

Broilerifileiden paistaminen on melko haasteellista, jotta lopputulos olisi mahdollisimman mehukas. Tässä yksi jippo: laita broilerifileet  ennen paistoa tunniksi suolaveteen (1 l vettä, 2 rkl suolaa, 2 rkl sokeria), paista  rasvassa keskikuumalla pannulla molemmilta puolilta n. 4 minuuttia (tämä aika melko ohuille fileille). Jos haluaa käyttää paistomittaria, niin n. 75 astetta olisi aika sopiva. Liian usein ravintolassakin saa aivan liian kuivaksi paistettua broileria. 

Rucolasalaatti ja ilmakuivattua kinkkua

En merkitse määriä, koska niillä ei ole juurikaan merkitystä.

- rucolaa
- tomaattia
- kurkkua
- tuoretta hedelmää, minulla oli mangoa
- avocadoa
- suolapähkinöitä
- parmesan juustoa raastettuna
- ilmakuivattua kinkkua

- oliiviöljyä
- tummaa balsimico-kastiketta

- patonkia

Kasaa salaatti aineksista ja lorauta öljyä ja balsamicoa päälle. Suolapähkinät sopivat yllättävän hyvin salaattiin.
Patongin kanssa voi tarjota myös balsamico-oliiviöljyseosta, minusta huippuhyvä yhdistelmä, johon patonkipaloja voi kastaa.
Tein vielä kyytipojaksi patonkiviipaleen philadelphia juustolla ja imakuivatulla kinkinkulla . Sekin melko toimiva yhdistelmä.

Kana-yrttisalaatti



- broilerin sisäfileitä
- kanamuna
- erilaisia yrttejä ( oman maun mukaan)
- tomaatteja reilusti
- kurkkua
- suolapähkinöitä
- mozzarellaa
- parmesan-lastuja
- rucolaa
- chilimajoneesia
- tummaa balsamicoa

Tässä vaan esimerkkejä aineksista, joita laitoin salaattiin. Eli sen mukaan tehdään mitä sattuu olemaan. Marinoitu punasipuli sopii salaattiin hyvin, mutta sitä ei nyt ollut. 
Yrttejä sitä vastoin oli melkoisen reilusti. Lidlin vihannestiskiltä löytyi hyvät valikoimat yrttejä, jotka lähtivät kasvamaan aivan kohtuullisesti, kun vaihdoin ruukun ja lisäsin multaa.  Tämä on edullisin tapa perustaa yrttitarha. Verrattuna siihen että kasvattaa itse siemenistä , niin nyt saa myös satoa.





Lihapullat ja salaattia

Reissun jälkeen teki hirveästi mieli kotoisia makuja ja toisaalta piti edes hieman yrittää keventää ruokapuolta , niin  tällaista tuli tehtyä. Ilman kastiketta olisi toki ollut paljon kevyempää, mutta pikkuhiljaa kevennellään lisää.

Lihapullataikina: 

- 200 g hirven jauhelihaa (tai naudan)
- 200 g sikanauta jauhelihaa
- n. 1 dl turkkilaista jugurttia
- 1 pussi sipulikeittoaineksia
- 2 munaa
- pippuria

Kastike:
- nokare voita
- pari rkl sinappia
- kuohukermaa
- pippuria
- 1/2 lihaliemikuutio

Salaatti:
- 1 pussi Pirkka- caesar salaatti-aineksia
- 3 tomaattia
- avocado
- viinirypäleitä
- punasipulia, valkoviinietikkaa, oliiviöljyä, pippuria, suolaa, hunajaa

Sekoita jauhelihataikinan ainekset keskenään, vaivaa kunnolla niin taikinasta tulee jämäkkää.
Muotoile lihapulliksi ja paista uunissa 225 asteessa n. 20 minuuttia.

Laita kattilaan voinokare, lisää sinappi ja anna hetken kiehahtaa, jotta etikka hieman haihtuu. Lisää kerma ja lihaliemikuutio , keitä jonkin aikaa kasaan.

Salaatin voi aloittaa sillä, että viipaloi punasipulit ja laita marinoitumaan etikan,öljyn, mausteiden ja hunajan kanssa hetkeksi.

Sekoita pussin salaattikastike salaattipohjaan. Lisää pilkotut tomaatit, avocado ja viinirypäleet sekä marinoidut punasipulit. Päälle pussin parmesaani ja leipäkrutongit.

Yleensä en ostele näitä valmis salaattipusseja, mutta tuohan oli yllättävän hyvää.

Jääpaisti-salaatti

- naudan tai hirven paistia  (jääpaistin ohje löytyy riista-osiosta)

- rapeaa jääsalaattia
- tomaattia
- kurkkua
- avocado
- marinoitua punasipulia (viiapaloi punasipuli, valkoviinietikkaa, suolla, pippuria, hunajaa)
- suolapähkinöitä
- viinirypäleitä
- pikku purkki fetajuustoa (esim aurikokuivatun tomaatin kera) makuliemineen

Kastike:
- turkkilaista jugurttia n. 1 dl
- sinappi-kurkkusalaattia pari reilua rkl



Katkarapusalaatti

- kerä amerikan salaattia
- tomaatteja
- kurkkuja
- keitettyjä kanamunia
- katkarapuseos 
     . sulatettuja katkarapuja pikku pussi
     . tuoretta tilliä reilusti
     . creme fraichea purkki
     . pari rkl majoneesia
     . sitruunan mehua, suolaa,pippuria






Savulohisalaatti

- muutoin sama kuin edellinen, mutta lisukkeena savulohta ja tilliä









Avocado-lohi salaatti

- keräsalaattia
- rucolaa
- tomaattia,kurkkua
- avocadoa
- lohifilettä paistettuna

- kalamata oliiviöljyä, tummaa balsamico-kastiketta
- esikypsennettyä ciabata -leipää
- voissa paistettuja suppilovahveroita

Tämä oli kyllä hyvä kokonaisuus. Italialaislaistyyppinen maku ja tosi helppo ja kevyt.
Paista leipä ohjeen mukaan, sen kanssa sopii erinomaisesti tuo salaatin kastike: balsamico - oliiviöly.

Kasaa salaatti annokseksi ja lisukkeeksi kalafile ja sienet. 
Uusi tuttavuus tuo balsamico-kastike. Voisin sanoa, että loistava löytö : leivälle sekä salaattiin.



Merellinen salaatti



Salaattipohja, erilaisia salaatteja
(frisee, romaine, rucola) näitä taisi minulla olla

Kurkkulohkoja
Kirsikkatomaatteja
pinjansiemeniä, paahda pannulla ilman rasvaa, varo polttamasta
Sitruunavinegretteä , ( sitruunanmehua, valkoviinietikkaa, oliiviöljyä )
3 kananmunaa keitettynä
Lohta , leikkasin fileestä 4 reilua viipaletta ja paistoin kevyesti pannulla voissa, samalla pannulla pyöräytin ravunpystöt
Jättikatkaravun pyrstöjä, minulla oli sellaisia, että rapujen pää oli jätetty kuorimatta, nämä sopisivat kivasti myös dippaamiseen (Arvo Kokkonen Oy)
Tilliä ja tuoretta timjamia koristeeksi

Kermaviilikastike ,( kermaviilipurkki, suolaa, sokeria, sinappia, valkopippuria, sitruunan mehua, tilliä, oliiviöljyä)

Nämä vaan kasataan vadille ja vinegtetteä päälle , niin se on siinä, kermaviilikastike lisukkeeksi.

Tonnikalapihvi salaatilla


- 1 tuore tonnikalapihvi
marinoi tonnikalapihvi  tässä marinadissa muutama tunti:
- sitruunamehua
- suolaa, pippuria
- oliiviöljyä

Paista pihvi voissa ja ole tarkkana , ettei kuiva liikaa paistettaessa, minulla meni taas paisto liian pitkäksi. Hieman saisi jäädä roseeksi sisältä.
- tuoretta tilliä ja sitruunalohkoja koristeeksi

Salaatti:
- rapeaa salaattia
- rukolaa
- avokadoa
- tomaattia
- tuoretta basilikaa

- raejuustoa
- fetajuustoa

Kastikkeeksi tällä kertaa riitti oliiviöljy

Kalapihvin päälle laitoin sirtuunatuorejuustoa, joka olikin tosi hyvää.





Savulohisalaatti




Savulohta
Kanamunia keitettynä
Raejuustoa
Kirsikkatomaatteja
Paprikaa
Sitruunalohkoja
Tuoretta tilliä
Jääsalaattia tms
Kurkkua
Sitruunavinegretteä


Näistä aineksista vaan salaatti kasaan, muuta kastiketta ei tarvita, vinegrette riittää hyvin.


Juustosalaatti


Jääsalaattia tms
Juustokuutioita, mikä tahansa käy
tomaattia
kurkkua
paprikaa
pari keitettyä kanamunaa
pinjan siemeniä
rucolaa
basilikaa
sitruunavinegretteä
majoneesia hieman munien päälle ja tillikoriste


Lidlin croissantteja oli leipänä tällä kertaa, vältän Lidliä ja tulen siellä aina vihaiseksi, mutta pakko tunnustaa, että näissä croissanteissa on hinta laatusuhde kohdallaan. On meinaan kovin työlästä alkaa itse tekemään.

Avocadosalaatti


Pari syöntikypsää avokadoa
viinirypäleitä
hunajameloonia
tomaatteja
varhaiskaalia

Vinegrette:
puolen sitruunan mehu
vaaleaa balsamicoa pari rkl
oliiviöljyä reilu pari rkl
suolaa, pippuria







Sekalainen salaatti


Tähän laitettiin kaikkea mitä kaapista sattui löytymään

Jääsalaattia ja lehtisalaattia
Kurkkua
Kirsikkatomaatteja
Paprikaa
Kaksi keitettyä kanamunaa lohkoina
Tuoretta ananasta paloina
Juustokuutioita ja parmesanlastuja
Paahdettuja leipäkuutioita





Sekalainen salaatti 2


Tomaattia
Kurkkua
Frisee-salaattia
Hedelmiä, tuoreita tai säilyke (minulla oli säilyke litsi-hedelmiä)
Pari keitettyä kanamunaa
Paahdettuja leipäkuutioita
Sitruunaa
Tuoreita yrttejä

Oliiviöljyä
Valkoviinietikkaa
Sitruunanmehua

Pilkoin tomaatit ja kurkut pieniksi kuutoiksi. Lisäsin kulhoon öljyn, etikan ja sitruunamehun. Annoin maustua jonkin aikaa.

Keräsin vadille ainekset, kurkku- ja tomaattilohkot mukaan liemineen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti