Säilöntäjuttuja, makeisia yms.

Säilöntää ei kovinkaan paljon harrasta,mutta esim. erilaiset hyytelöt ovat loistavia liharuokien lisukkeita ja säästää pitkän pennin kun tekee niitä itse ja tietää mitä syö , kun on itse purkittanut.Onhan nämä myös aika mukavia tuliaisia.

Puolukka tuoremehu

-  7 litraa puolukoita
-  3.5 litraa vettä
-  sokeria (1.5.kg)
- viinihappoa 1 tl

Keitä vesi ja anna jäähtyä. Survo puolukat, lisää vesi ja viinihappo. Anna seoksen olla kylmässä kaksi vuorokautta, sekoittele silloin tällöin.
Siivilöi seos joko siivilässä tai sideharson läpi. Mittaa nesteen määrä, sokeria laitetaan 300 g/litra. Tuohon määrään meni minulla 1.5 kg.
Pullota mehu. Minulla tuli valmista mehua 7 litraa.
Käytä laimennettuna oman maun mukaan.



Keitetty puolukkahillo

- 2,5 litraa puolukoita
- 1 kg sokeria
- 0,5 litraa vettä

Laita vesi ja sokeri kattilaan, lämmitä seos että sokeri hieman sulaa. Lisää puolukat ja keittele varovasti n. 15 minuuttia. Huom kiehumisaika lasketaan vasta siitä kun seos alkaa todellakin kiehua.
Voit vielä lisätä valmiiseen hilloon kokonaisia puolukoita jos haluat.
Laita kuuma hillo lämmitettyihin lasipurkkeihin.
Lämmitä puhtaat lasitölkit uunissa n 125 asteessa (laita purkit kylmään uuniin , säädä uunin lämpö 125 asteeseen, purkit voivat odottaa uunissa kunnes käytät ne).




Kuusenkerkkäsiirappi

- 2 l kuusenkerkkiä (keväällä kuusen oksiin ilmestyviä vaaleanvihreitä uusia kasvustoja, kerätään siis keväällä/alkukesästä)
- 2 l vettä
- 1 kg sokeria (tavallista tai ruokosokeria/palmusokeria)

Liota kuusenkerkkiä vuorokausi runsaassa vedessä. Siivilö ja heitä liotusvesi pois. Keitä kerkkiä ja saman verran vettä noin tunnin ajan. Siivilöi vesi talteen ja heitä kerkät pois. Lisää veteen sokeri ja keittele noin nelisen tuntia, siten että seos hieman sakenee ja määrä väheneen reilusti  alkuperäisestä. Tuosta ohjeesta tulee hieman reilu puoli litraa valmista siirappia.
Tämä sopii hyvin jäätelön ja lettujen kanssa, käytetään samoin kuin esim. vaahterasiirappia. Maku oli ehkä hieman erikoinen, mutta melko mieto. Sanoisin että ihan ok, mutta ei mikään huippuhyvä.
Lettuja kuusenkerkkäsiirapilla

Marinoidut valkosipulit


- 5 valkosipulia
Puhdista sipuleista kynnet ja keitä kynsiä 3 minuuttia, huuhtele kylmän veden alla ja laita lasipurkkeihin

Marinadi:
- 1.5 dl rypsiöljyä
- 1 dl hunajaa
-  0.5 dl omenaviinietikkaa
- 2 tl suolaa
- kokonaisia rosee pippureita
- muutama timjaminoksa

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kiehauta nopeasti kattilassa.

Lisää marinadi lasipurkkeihin valkosipulin kynsien päälle ja sulje purkit huolellisesti.Säilytä kylmässä.


Hyytelöitä



Pihlajanmarjahyytelö
Erilaiset hyytelöt ovat hyviä liha ja kanaruokien kanssa. Erityisesti riistalle sopii mikä tahansa näistä hyytelöistä.Kanaruokiin mustaherukkahyytelö on minusta sopivin.

Kaikki hyytelöt ovat tehty samalla tavoin:

- marjoja n. 2 kg
- vettä n. 5 dl
- hillosokeria 100 g/1 dl nestettä (tuohon määrään n 1- 1.5 kg)

Keitä marjoja ja vettä puolisen tuntia. Pihlajanmarjoja vähän kauemminkin. Siten että marjat ovat kokonaan hajonneet. Marjat  voi keittää terttuineen. Keittämisen jälkeen siivilöi neste erilleen. Laita neste takaisin kattilaan ja lisää hillosokeri. Keitä vielä 15 minuuttia. Laita hilloke uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje purkit hyvin. Nämä säilyvät kellarissa tai jääkaapissa hyvin.



Mustaherukkahyytelö







Punaherukkahyytelö













Viinirypäleitä rypälehyytelöön
En tiennyt mitä tehdä viinirypälesadolleni, liian vähän viiniä varten ja mehua en viitsinyt tehdä, joten tein hyytelön.

Rypälehyytelö





Levite leivälle

(oma margariini)

Tätä aloin tehdä vain siksi , että ainakin tiedän mitä leipäni päälle laitan.

-  2 dl kylmäpuristettua öljyä (käytä sitä mikä itseä miellyttää)
-  2 dl vettä
-  200 g voita
(- persiljaa tai muita yrttejä maun mukaan, minulla oli tällä kertaa nelisen desiä persiljaa, tämän voi tehdä ilman yrttejäkin)

Laita korkeaan kulhoon persilja ja öljy, sekoita sauvasekoittimella, kunnes persiljat ovat menneet hienoksi. Lisää seokseen vesi ja pehmeä voi ja lopuksi kaikki sauvasekoittimella sileäksi. Näin helppo homma ja tietää mitä levite sisältää, kaupan margariinien sisällöstähän liikkuu mitä hurjempia tarinoita.
Leksulle kiitos tästä reseptistä ja vinkistä.

Konjakkisinappi

3 pientä purkkia

- 1 dl sinappijauhetta
- 1 dl sokeria
- 0,5 rkl perunajauhoa
- 1 dl kuohukermaa
- 2 munaa
- 0,25 dl omenamehua
- 1 tl viinietikkaa
- 4 rkl konjakkia

Sekoita kuivat aineet kattilassa, lisää kaikki muut aineet paitsi konjakki. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, anna kiehahtaa. Lisää jäähtyneeseen seokseen konjakki. Purkita ja anna pari päivää maustua.

Fudget

Nämä fudge-reseptit mukailtu kinuskikissan ja Pirkan sivuilta.
Nämä ovat kivoja tuliaisia.

Lime-valkosuklaa fudget n. 40 kpl

200 g valkosuklaata
2 limeä
2 dl kuohukermaa
3 dl  sokeria
100 g voita


 Rouhi valkosuklaa. Pese limet huolellisesti ja raasta kuoret hienoiksi. 
-  Mittaa kerma, sokeri ja voi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pienellä lämmöllä koko ajan sekoitellen 12-15 minuuttia. 
 Lisää valkosuklaarouhe, limen kuoriraaste ja purista joukkoon yhden limen mehu. Sekoita, kaada leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen vuokaan (20 x 20 cm) ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
-  Leikkaa parin sentin kokoisiksi annospaloiksi. Säilytä kylmässä. 

Pähkinä-maitosukaa fudget

200 g maitosuklaata

3 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
3 rkl hunajaa
50 g voita
1 ½ dl pähkinärouhetta, käytin saksanpähkinöitä


- Rouhi maitosuklaa.
- Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa.
- Lisää hunaja ja voi.
- Anna kiehua hiljaa kuplien, kunnes seos sakenee. Voit tehdä kokeen tiputtamalla muutaman pisaran fudgeseosta kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on sopivaa. Minulla keitoksessa meni ainakin puoli tuntia.
- Lisää joukkoon maitosuklaa- ja hasselpähkinärouhe. Vatkaa seosta sähkövatkaimella pari minuuttia.
- Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 x 20 cm). Nosta jääkaappiin jähmettymään.
Leikkaa terävällä, öljytyllä veitsellä 2 x 2 cm kokoisiksi paloiksi. Säilytä fudgepaloja jääkaapissa.

Karpalofudget

- 2 dl sokeria
- 2 dl kuohukermaa
- 2 rkl siirappia
- 50 g voita
- 200 g maitosuklaata
- 1,5 dl kuivattuja  karpaloita 







Keitä kerma, sokeri , siirappi ja voi kattilassa. Saa keitellä ainakin puolisen tuntia. Testaa massan valmius, kuten aiemmissa fidge-resepteissä.
Rouhi sulkaa ja laita karpalot joukkoon. Sekoita nämä kuumaan karkkimassaan joukkoon sähkövatkaimella.
Kaada seos vuokaa (20 x 20). Anna fudgen jäähtyä jääkaapissa ja leikkaa paloiksi. Säilytä jääkaapissa.



Hunajaiset saksanpähkinät

Paahdetut saksanpähkinät
- saksanpähkinöitä
- sulatettu voita
- hunajaa
- hieman suolaa

Sekoita pähkinät muihin aineksiin ja paahda uunissa n. 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Hunajamaustetut saksanpähkinät
Sekoita hunaja pähkinöihin, tarjoile esim juustotarjottimella lisukkeena.

Puolukkasmoothie

- 1 dl puolukoita
- 1 dl puolukkatuoremehua (ohje sivuilla aiemmin)
- 2 tl pellavansiemeniä
- 1 dl kreikkalaista jugurttia tms
- 1 banaani

Sekoita kaikki ainekset tehoisekoittimessa ja valmista on.





Mustikkasmoothie

2:lle

Joulupukki toi tehosekoittimen ja sitähän piti heti kokeilla. Nykyisin aamu alkaa aina marjasmoothiella, helppoa, terveellistä ja hyvää.

-  2-3 dl mustikoita (jäisiä tai tuoreita)
- 1 banaani
- 2 dl maustamatonta jugurttia
- 3-4 rkl kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä,
 pellavansiemeniä
- 1 dl appelsiinituoremehua.

Kaikki ainekset tehosekoittimeen , sekoita kunnes soes on sileää.
Mansikkasmootie, ilman siemeniä















































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti