Leipomisia

Levain leipä 

Näissä ei ole käytetty hiivaa

Ranskalainen juureen leivottu rapea 

vaalea leipä


Näissä käytetty hiivaa


















Jos hapanjuuri ei ole kuplivaa ei se silloin nostata leipiäkään ja silloin on syytä 
laittaa hieman hiivaa avuksi.

1 l vettä
3 dl hapanjuurta
2 l vehnäjauhoja (osa jauhoista oli ns. hiivaleipäjauhoja)
(1 pussi kuivahiivaa)
4 tl suolaa

Lämmitä vesi n. 30 asteiseksi ja lisää siihen juuri ja suola. Lisää muut ainekset ja vaivaa takinaa hyvin . Taikina saa olla hyvin löysää. Anna kohota pari tuntia huoneen lämmössä ja laita taikina sen jälkeen jääkaappiin yön yli (n. 10-20 h).
Leivo taikina jauhojen avulla  leiviksi, tuosta tulee kolme keskikokoista leipää. Leivät saavat odottaa kunnes uuni on lämmin. Taikina on löysää, joten leipien käsittely hieman hankalaa, mutta muoto ei ole kovinkaan tarkka. Leivät voi laittaa leivinpaperin päälle, jos muutoin on hankala käsitellä.

Lämmitä uuni n. 300 asteeseen ja laita uunipelti uuniin, anna olla kuumassa uunissa ainakin 10 minuuttia. Laske uunin lämpötila 250 asteesee . Nosta leivät kuumalle pellille ja paista uunin keskitasolla n. 35 minuuttia.

Perinteitä osoissa olen käsitellyt hapanjuuri-asioita hieman enemmin. Leipien pitäisi siis nousta ilman hiivaa hapanjuuren avulla, mutta minulla se ei aina onnistunu, joten otan silloin suosiolla hiivan avuksi. Jos juuri kuplii mukavasti, niin silloin sen avulla taikinakin nousee. Lopputuloksena on kuitenkin ilman hiivaa merkittävästi maukkaampi leipä.


Hapanjuurileivonnasta

Olen viimeaikoina tehnyt erilaisia testejä  kuinka saisi vaalean juuren toimimaan ja leivonta ilman hiivaa olisi mahdollista.  Nyt olen päässyt jo aika lähelle. Alunperin otin ruisjuuresta alun ja lisäsin 40 asteista vettä ja vehnäjauhoja samassa suhteessa. Pääasiassa säilytin juurta jääkaapissa ja ajoittain otin juuren työn alle muutamaksi päiväksi lämpimään ja ruokin juurta lämpimällä vedellä ja vehnäjauhoilla. Nyt olen saanut juuren toimimaan (kuplii ruokinnan jälkeen) ja sain ensimmäiset onnistuneet pullat aikaiseksi. Laitan tähän hieman ylös kuinka toimin, tässä on kuitenkin melko monta vaihetta ja ainakin aikaa tämä vaatii. Ei siis ole hätäisen hommaa.

Otin juuren jääkaapista  (n. pari desilitraa) ja lisäsin litran n. 40 asteista vettä sekä saman verran vehnäjauhoja. Tätä raskia hämmentelin lämpimässä keittiössä parin päivän ajan. Raski alkoi selkeästi kuplia ja nousi myös jonkin verran. Tässä vaiheessa otin juuresta desin verran talteen jääkaappiin ja jaoin lopun taikinan kahteen kulhoon. Toiseen laitoin kaurahiutaleita ja hiivaleipäjauhoja leipätaikinaksi ja toisen tein pullataikinaksi.
Nostatin taikinoita päivän verran lämpimässä ja selkeästi taikinat nousivatkin.
Työstin päivän jälkeen molempia taikinoita, pullataikinaa vaivasin ja kääntelin, leipätaikinaa taittelin ja mäiskin niin kuin vain jaksoin ja muotoilin leiväksi. Tämän työvaiheen jälkeen laitoin taikinat kylmälepoon jääkaappilämpötilaan. En ehtinyt leipomaan seuraavana päivänä, joten taikinat olivat jääkaapissa pari päivää. 
Leivän paistoin valurautapadassa  ja laitoin suoraan jääkaapista kuumaan pataan ja uuniin. Lämmitin uunin 250 asteeseen , tyhjä valurautapata kuumeni uunissa ja kun uuni oli kuuma laitoin leivinpaperin pataan ja leivän siihen. Vähensin uunin lämmön 220 asteeseen ja paistoin leipää reilun tunnin.
Tällä välin leivoin pullat, voitelin ja laitoin voit ja sokerin päälle. Paistoin 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Pullista tuli tosi pehmeitä ja hyvän makuisia. Tässä pari kuvaa tuotoksista ja voin vain sanoa, että nämä kokeilut jatkuvat. En laita tarkempia määriä, koska en mittaile aineksia. Pullataikinan ohjeen katsoin jauhopussista.(2,5 desin ohjeen mukaan, tosin nestettä en enää lisännyt tässä vaiheessa)








Hyvät ja helpot sämpylät


- 6 dl haaleaa vettä
- 1 dl ruisjauhoja
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 tl suolaa
- vehnäjauhoja n 6 dl
- 1 pussi kuivahiivaa

Sekoita ainekset keskenään , taikina saa jäädä melko löysäksi. Anna nousta jääkaapissa useita tunteja tai yön yli. Ota taikina lämpimään nousemaan vielä joksikin aikaa ja nostele lusikalla sämpylöitä uunipellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden nousta vielä hetki ennen paistoa.
Paista 250 asteessa kunnes ovat sopivan ruskeita.

Perunalepuskat

Nämä syntyivät aivan vahingossa, lähinnä jääkapista löytyneistä jämistä. Ainemäärät ovat suuntaa-antavat.

- n. 4 -5 dl perunamuussia
- 30-40 g sulatettua voita
- 3-4 dl hiivaleipäjauhoja
- 1 dl  kermaa 
- smetanaa muutama nokare
- suolaa 

Kaikki vaan sekaisin ja vaivataan. Muotoillaan pieniksi lepuskoiksi ja paistetaan uunissa 15- 20 minuuttia.


Pataleipä

- 10 dl vehnäjauhoja (hiivaleipäjauhoja)
- 2 tl suolaa
- 2 tl kuivahiivaa
- 5,5 dl vettä
- voita
- (juustoraastetta 1-2 dl)

Lisää jauhoihin suola ja hiiva, sekä kädenlämpöinen vesi ja halutessessi juustoraaste, tämä ei välttämätön. Vaivaa taikina.
Anna taikinan nousta 10- 12 tuntia liinan alla vedottomassa paikassa.
Ota reilu valurautapata ja  laita se 225 asteiseen  uuniin puoleksi tunniksi.
Leivo taikinasta leipä ja anna sen nousta sillä aikaa kun pata on uunissa.
Voitele kuuma pata voilla ja laita leipä siihen. Paista kannen alla puolisen tuntia ja ilman kantaa 15 minuuttia.


Kauraleipä (jauhoton)

- 9 dl kaurahiutaleita
- 6 dl vettä
- 1 tl suolaa 
- 3 rkl siirappia
- 0,75 - 1 dl  oliiviöljyä
- erilaisia siemeniä,( + kuivattuja karpaloita ) 0,5 - 1 dl

Sekoita ainekset ja levitä uunipellille. Paista 250 asteessa n. 15-18 minuuttia.
Kiitokset Momolle ja Erjalle vinkistä , aivan mahtavan helppo ja meille ainakin maistui tosi hyvin.


Perinteiset perunapiirakat

Kuoritaikina:
- 2,5 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 2,5 dl ruisjauhoja (täysjyväruisjauhot, sileät,erityisesti piirakanleivontaan sopivat)

Perunamuusi:
- reilu 1 kg perunoita, (ehkä saa olla jopa 1.5 kg)
- 2 tl suolaa
- kulutusmaitoa 2-3  dl
- voita 75 g

Keitä perunat ja survo hyvin, lisää sopivasti maitoa ja suola sekä voi.

Sekoita kuoritaikinan ainekset ja jaa taikina pieniksi palloiksi. Kauli pallerot mahdollisimman pyöreiksi  ja todella ohuiksi piirakkapohjiksi. Piirkakan koosta riippuen tuosta määrästä tulee parikymmentä piirakkaa. Levitä perunamuusia piirakkapohjalle melko reilu kerros ja rypyttele reunat. 
Paista piirakat 250 asteessa n. 15-20 minuuttia.


Keikauskakku

- 3 kananmunna
- 1,5 dl sokeria
- 1 dl säilykehedelmien mehua
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta

- 50 g voita
- n. 1 dl fariinisokeria
- säilykepersikoita (tai ananasta)

Ensin valmistellaan vuoka:
Levitä notkeaa voita kakkuvuoan pohjalle melko reilusti (tai ota juustohöylällä siivuja kovasta voista) , voikerroksen päälle sirottele fariinisokeria reilu kerros. Voitele myös kakkuvuoan reunat. 
Asettele persikanpuolikkaat pohjalle sokerin päälle, saa laittaa niin monta kuin pohajlle mahtuu, pyöreä osa alaspäin, koska se tulee pinnalle.

Seuraavaksi tee kakkupohja:
Erottele keltuaiset ja valkuaiset munista. Vatkaa sokeri ja keltuaiset hyvin keskenään , lisää hedelmien mehu ja jauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu varovasti vatkattuun seokseen. Vatkaa eri kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Sekoita munavaahdot keskenään hyvin varovasti nostellen.

Laita seos  kakkuvuokaan hedelmien päälle. Paista 175 asteessa n. puoli tuntia. Kun kakku on jäähtynyt kumoa tarjoiluvadille.

Macaronit

3        munanvalkuista
ripaus suolaa
4 dl    tomusokeria
1,5 tl  vanilijasokeria
3 dl    mantelijauhoa
          elintarvikeväriä



    Vatkaa valkuaiset, joihin on lisätty ripaus suolaa, pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri pienissä erissä edelleen vatkaten, kunnes vaahto on kovaa. Sekoita joukkoon mantelijauhe, vanilliinisokeri ja elintarvikeväri. Pursota taikinasta leivinpaperilla vuoratulle pellille pyöreitä nappeja , aika tarkkana saa olla että tulee hyvänmuotoisia. Anna levätä jonkin aikaa ennen paistoa. Paista macaronit uunin keskiosassa 170 asteessa 12 minuuttia. Anna jäähtyä vähintään tunti, jotta irrottaminen on helpompaa.
    Täytä leivokset hillokkeella tai tuorejuustolla (esim vanilija). Levitä  täytettä kukkurainen teelusikallinen leivoksen pinnalle ja paina toinen leivos päälle.

Raparperipiirakka

100 g voita

1 dl sokeria
1  kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita 
1 tl leivinjauhetta

 Sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
 Sekoita joukkoon muna ja lisää kuivat aineet seoksena.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (24 – 26 cm) ja reunoille.

Täyte:
6 -7 dl raparperia
3 dl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista) + muutama lusikallinen piirakan päälle ?
1 kpl kananmuna
0,5 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Pilko raparperit pieniksi paloiksi ja sekoita loput täytteen ainekset joukkoon. Levitä täyte pohjan päälle, lusikoin vielä muutaman lusikallisen jugurttia piirakan päälle.
Paista 175 asteessa suunnilleen 45 minuuttia.

Raparperipiirakka, uunipellille     

Tästä tulee iso ja muhkea piirakka    

Pohja:
- 12 dl vehnäjauhoja 
- 4,5 dl sokeria
- 3 tl leivinjauhetta 

- 3 tl ruokasoodaa 
- 2 tl vanijasokeria 
- 375 g voita
- 2 kanamunaa 
- 3 dl piimää

Täyte:
- reilu litra  raparperia
- 750 g maitorahkaa
- 3 kanamunaa
- 3 tl vaniljasokeria 

- 0,5 dl sitruunamehua

Sekoita kuivat aineet. Sulata rasva ja lisää joukkoon.
Jaa taikina kahteen osaan, lisää toiseen osaan munat ja piimä . Levitä  munapiimätaikina  uunipellille.


Pilko raparperit ja laita ne taikinan päälle
Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä raparperin päälle.

Lopuksi ripottele jäljelle jäänyt muruseos rahkan päälle
Paista 175 asteessa n. 45-60min.

Prinsessakakku prinsessalle

ohje Kinuskikissan sivuilta mukailtu

Miia- tyttösen 4v syntymäpäiväkakku

Kakkupohja
- 4 munaa
- 2 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 3/4 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta

Kostutus
- 1 dl vettä
- hieman sitruunan mehua
- hieman tomusokeria

Täyte
- 1 rkl sokeria
- 0,5 dl perunajauhoja
- 5 dl kulutusmaitoa
- 2 keltuaista

- 5 dl kuohukermaa
- 1 rkl vanilijasokeria

- 1,5 dl vanilijakreemijauhetta

300 g vadelmia
1 dl hillosokeria

Kuorrutus
- 500 g vaaleanpunaista sokerimassaa
tomusokeria


Tee ensin kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri hyvin vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää jauhoseos varovasti valkuaisvaahtoon. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.

Keitä hillo vadelmista ja hillosokerista n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee seuraavaksi kiisseli. Laitan kattilaan sokeri, perunajauhot, maito ja keltuaiset. Kiehauta koko ajan sekoittaen kunnes ensimmäiset kuplat ilmestyvät. Anna jäähtyä.

Vatkaa kuohukerma ja vanilijasokeri vaahdoksi.
Yhdistä kiisseli, kermavaahto ja vanilijakreemi kevyesti vatkaten.

Kauli kuorrutusmassa tomusokeria apuna käyttäen n. 2,5 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi.

Jaa kakkupohja kolmeen osaan. 
Kostuta ensimmäinen kerros, lisää puolet hillosta ja kolmasosa vanilijatäytteestä. Laita toinen kerros päälle ja toista sama. Kostuta päällimmäinen osa, laita loput vanilijatäytteestä ja muotoile siten että keskiosa jää hieman korkemmaksi ja pyöreäksi.

Laita kuorrutus varovasti kakun päälle ja muotoile käsillä varovasti sopivan pyöreäksi.


Mustikka-valkosuklaakakku


Pohja:
- 200 g LU-Bastogne keksejä murskattuna
- 75 g sulatettua voita

Sekoita keskenään ja levitä irtovuoan pohjalle

Täyte:
- 4 dl kuohukermaa kevyesti vaahdotettuna
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 200 g rahkaa
- 100 g valkosuuklaata murskattuna
- 1,5 dl sokeria
- 7 liivatelehteä
- 2 limen mehu ja raaste
- 1-2 dl puolukoita (pakaste tai tuore)

Koristeeksi: pensasmustikoita tai mansikoita ? minulla oli myös metsämansikoita sekä sitruunamelissan lehtiä.

Liota liivatelehdet vedessä muutama minuutti. 
Sekoita kaikki muut täytteen ainekset keskenään paitsi limen mehu ja liivatteet.
Kiehauta limen mehu ja lisää liotetut liivatteet siihen. Lisää liemi kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. 
Lisää seos pohjan päälle ja anna jähmettyä muutama tunti.
Koristele mielen mukaan, pensasmustikat sopivat näihin juustokakkuihin hyvin.

Appelsiini-mangokakku



Pohja:

3
50 g domino-keksejä
75 g voita 

Täyte:
2 appelsiinin kuoriraaste
1 ½ dl appelsiinimehua
5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
400 g appelsiinituorejuustoa
450 g mangososetta
12 liivatelehteä
Kiille:
4 liivatelehteä
4 dl appelsiinimehua, 1 prk mangososetta

Tämä tehdään irtopohjavuokaan.
Murskaa dominot täytteineen tehosekoittimessa tai muulla tyylillä. Sulata voi kattilassa ja lisää keksimurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle .
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta appelsiinien kuori ja purista mehu. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita vaahdon joukkoon kuoriraaste, appelsiinituorejuusto ja mangosose. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Jäähdytä hetki ja sekoita muutamassa erässä ohuena nauhana kaataen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa kolme tuntia.
Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Lämmitä ½ dl mehusta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita lopun mehnu joukkoon ja lisää sose  ja kaada täytteen päälle. Anna hyytyä kylmässä pari tuntia.





Lime Pie

Tämä resepti on mukailtu Valion mainoksesta.

Pohja:
- 175 g kaurakeksejä
- 75 g sulatettua voita
Täyte:
- 2 dl kuohukermaa
- 1prk lime-valkosuklaarahkaa
- 1 prk tavallista rahkaa
- 1 dl sokeria
- 2 limeä 
- 2 keltuaista

Koristeeksi limen lohkoja.

Murskaa keksit ja sekoita sulatetun voin joukkoon. Levitä leinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pelkkää pohjaa 7 min 175 asteisessa uunissa.

Vatkaa kerma, lisää joukkoon rahkat, keltuaiset,sokeri,limetin kuorta ( 1-2  tl)  ja mehu (2 rkl).
Voit lisätä joukkoon myös valkosuklaamuruja ,niin saat vahvemman valkosuklaan maun.

Laita seos esipaistetulle pohjalle ja paista vielä uunin alaosassa 175 asteessa n. 25 minuuttia.


Mustikkamuffinssit

n. 12 kpl
Ohje mukailtu Kasvihormonin blogista, helppo ja hyvä ohje.
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2  dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 dl öljyä
  • 2 munaa
  • 1 dl maitoa
  • 3-4 dl mustikoita (pakastettuja tai tuoreita)
pintamuruihin
  • ¾ dl sokeria
  • ½ dl jauhoja
  • 75 g voita 
  • 1 tl kanelijauhetta

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe kulhossa.
Riko munat toiseen kulhoon ja lisää öljy+ maito.
Kaada neste kuivien aineiden sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kääntele vielä mustikat taikinan sekaan. Mikäli käytät pakastemustikoita, vältät taikinan värjäytymisen sekoittamalla ne mukaan jäisinä.
Valmista pintamurut: nypi kylmä kuutioitu voi ja muut aineet tasaiseksi murumaiseksi seokseksi. 
Laita muffinivuoat muffinipellille (jos käytät paperisia laita 2 päällekkäin). Täytä ne taikinalla: muffineista tulee suuria, joten ne täyttyvät ääriään myöden. Ripottele muffinien päälle pintamurutaikina.
Paista 20-25 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla.


Glögijuustokakku



Pohja:
150 g piparkakkuja murustettuna
75 g voita sulatettuna
- yhdistä ainekset ja laita irtovuoan pohjalle

Täyte:
- 4 liivatelehteä
- 3 dl kuohukermaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl tomusokeria
- kanelia, kardemummaa
- 1 appelsiinin raastettu kuori
- 3 rkl appelsiininmehua

Laita liivatelehdet kylmää veteen likoamaan.
Vaahdota kerma , lisää siihen tuorejuusto, sokeri, mausteet ja appelsiinin kuori.
Kiehauta appelsiinin mehu ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää seos varovasti ja sekoittaen kerma-ainekseen.
Kaada täyte pohjan päälle. Anna olla pari tuntia jääkaapissa jähmettymässä.

Kuorrutus:
- 2 liivatelehteä
- 2 dl  glögiä (käytä mielellään laimennettavaa glögiä ja tee vahva seos, tulee kirkkaampi väri, minulla oli tavallista laimennettua glögiä ja väri jäi hailakaksi)

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Ota pari rkl glögiä ja kiehauta se, lisää puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen . Lisää seos varovasti hyvin sekoittaen loppunesteeseen. Kaada kuorrutus hyytyneen kakun päälle.
Koristele mielesi mukaan, minulla sattui olemaan kanelitanko ja tähtianiksia.


Tiikerikakku

Tämän ohjeen nappasin Ruokalan sivuilta. Ihan mehukas lopputulos.



  • 250 ghuoneenlämpöistä voita
  • 4 dlsokeria
  • kananmunaa 
  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1 tlvaniljasokeria
  • ½ dlmaitoa
  • Puolikkaaseen taikinaa:
  • 2 rkltummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
  • 100 gtummaa suklaata rouhittuna
  • Toiseen puolikkaaseen taikinaa:
  • appelsiinin raastettu kuori
  • 2 rklappelsiinimehua
  • hyppysellinen sahramia
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen.
Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää taikinaan. Lisää maito ja sekoita hyvin.
Jaa taikina kahteen osaan ja sekoita toiseen niistä
kaakaojauhe ja suklaaraaste.

Sekoita toiseen osaan appelsiininkuoriraaste ja hieman
lämmitetty mehu, johon on sekoitettu sahrami.
Lusikoi taikinat voideltuun vuokaan kerroksittain. 
Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia

Pullajuttuja


Välillä pitää saada kotiin pullan tuoksua, eli silloin vaan hommiin.
Tässä näitä pullia eri tavoin. Sain hyvän vinkin taitavalta pullan tekijältä: enemmän suolaa kuin ohjeessa, vähemmän hiivaa kuin ohjeessa ja käytä kulutusmaitoa nesteenä.  Eli tällä tyylillä olen nykyään pullatakinaa tehnyt ja vaivaan taikinan käsin hyvin.



Kohota taikinaa lämpimässä vähintään puoli tuntia. Leivo pyöreiksi pulliksi ja kohta pullia myös puolisen tuntia. Voitele munalla ja jos haluat laittaa jotain täytettä pullaan: tee reilusti sormilla melko reilu ja syvä kuoppa pullan keskelle, johon voit laittaa täytteitä. Paista 225 astetta n. 10  minuuttia.


Pikkupullien päällä mantelilastuja ja sokeria.
Mustikkapullissa kokonaisia mustikoita ja ripaus sokeria.

Pullataikina:

5 dl kulutusmaitoa, lämmitä kädenlämpöiseksi
50 g hiivaa (2 pussia kuivahiivaa)
1,5 dl sokeria
150 g  voita
vehnäjauhoja, taikina melko löysäksi (n. 13-16 dl)
suolaa 2 tl
1 muna

1 muna voiteluun


Sitruuna - vanilijapullat

Vanilijapullat


Vanilijatäyte: vanilijakreemijauhetta n. 1 dl, appelsiinituorejuustoa (1 prk), 2 munaa, tämä täyte kesti paiston hyvin.

Toinen variaatio täytteestä oli hieman sitruunaisempi, eli muutoin sama kuin edellinen vanilijatäyte, mutta appelsiinituorejuuston sijaan  sitruunatuorejuustoa ja sitruunan kuorta sekä sitruunan mehu.
Näissä molemmissa täytteissä rahkakin sopii mukaan.



Pullakranssi

Tein samalla taikinalla ja samalla täytteellä myös pullakranssin.Tässä käytin täytteen lisänä kaappiin jäänyttä mantelimassaa
Kaulin osan taikinasta pitkulaiseksi levyksi, kaulin mantelimassan levyn päälle (ei riittänyt kuin osaan levystä) . Tämän päälle levitin vanilijatäytteen. Pyöritin levyn rullaksi ja käänsin kranssin muotoon. Leikkasin kranssin päälle viiltoja ennen paistoa + voitelin munalla. koristeeksi mantelilastuja.
Vanilijakierrepullat ja mustikkapiirakka








Amerikan kanelipullat

- 0,5 l pullataikina

Täyte
- voita
- reilusti kanelia
- fariinisokeria
- pekaani pähkinöitä

Välikostutus: täysmaitoa

Päälle
-  50 g voita
- 1,5 dl tomusokeria
- 100 g tuorejuustoa (maustamaton)

Kauli  hyvin noussut taikina levyksi. Levitä  voi , kaneli, fariinisokeri ja hieman murskatut pähkinät levylle. Kieritä rullaksi ja leikkaa paloiksi. Laita palat muffinssivuokiin ja vuoat pellille, voi olla melko tiehästikin. Anna nousta ainakin puoli tuntia.
Paista ensin 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Kostuta pullat melko reilusti maidolla. Paista vielä 8-10 minuuttia.

Laita hieman lämpimien pullien päälle tuorejuustoseos. 

Mansikkakakku

Sokerikakkupohja:
-4 munaa
-saman verran sokeria kuin munia
-saman verran v.jauhoja/perunajauhoseosta,
-pari tl leivinjauhetta
vatkaa munat ja sokeri hyvin vaahdoksi, lisää vehnäjauho/leivinjauheseos varovasti. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n 45 minuuttia.


3 litraa tuoreita mansikoita

4-6 dl kuohukermaa vaahdotettuna + sokeria maun mukaan.

Kakku leikataan kolmeen osaan. Paloitellut mansikat ja kermavaahtoa väleihin. Kermavaahtoa päälle ja mansikoita reilusti myös päälle.


Porkkanakakku

1 pellillinen
6 munaa
6 dl   sokeria
6 dl  vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3 tl vaniliinisokeria
6 tl kanelia
2 dl pähkinärouhetta 
9 dl  porkkanaraastetta
300 g voita(sulatettuna)

Kuorrutus

100 g voita
200 g phidadelphia tuorejuustoa
1 sirtuunan kuori raastettuna
3 dl tomusokeria
Vaahdota munat ja sokeri.
Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti vuorotellen jauhoseosta, hienoksi raastettua porkkanaa ja rasvaa. Sekoita tasaiseksi.
Vuoraa korkealaitainen uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Valmista sillä aikaa kuorrutus.
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sulatejuusto sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri. Levitä kuorrutus tasaisesti jäähtyneelle pohjalle.


Porkkanakakku

-kaksikerroksinen versio

2,5 dl  pähkinärouhetta, murskasin maapähkinöistä
350 g porkkanoita punnittuna ennen kuorimista

1 tölkki ananasmurskaa
5 dl  vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
4 munaa
3,5 dl  sokeria
2,5 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä 

2 tl vaniljasokeria


Täyte ja kuorrutus:
100 g huoneenlämpöistä voita
400 g Philadelphia tuorejuustoa
250 g tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 tuore sitruuna (pelkkä kuori raastettuna)


Voitele ja korputa tai vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 23 cm vuokaa, tai suorakaiteen muotoinen isompi vuoka, jonka sitten laikkaat paiston jälkeen  kahteen osaan. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Jos pähkinät ovat kokonaisia, hienonna ne karkeaksi rouheeksi. Paista pähkinärouhetta pannulla, kunnes se alkaa tuoksua ja ruskistuu hieman. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi.
Sekoita jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, suola ja kaneli valmiiksi keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaalekasi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja kaada öljy taikinan sekaan tasaisena norona samalla vatkaten.
Lisää jauhoseos, mutta vatkaa vain sen verran että jauhot juuri sekoittuvat taikinaan.
Sekoita lastalla varovasti laskostellen porkkanaraaste, pähkinät ja ananasmurska. Varo, ettei munavaahto laske. Jaa taikina tasaisesti molempiin vuokiin ja paista 25-30 minuuttia, eli kunnes keskelle tuikattu hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna kakkujen jäähtyä ennen kuin poistat ne vuoistaan.
Kuorrute: Vatkaa Philadelphia ja pehmeä, huoneenlämpöinen voi aivan tasaiseksi sähkövatkaimella. Siivilöi tomusokeri vaiheittain joukkoon samalla jatkaen vatkaamista. Lisää lopuksi vaniljauute ja hienoksi raastettu sitruunan kuori. 

Laita osa kuorrutteesta kakkulevyjen väliin täytteeksi ja loput sitten kakun päälle. Koristeeksi latoin kuorimaveitsellä vuoltuja porkkanasuikaleita.

Porkkana cupcakes

Tämä on tosi helppo ohje, ei tarvise muniakaan hirvittävästi vatkata, eli onnistuu hyvin ilman sähkövatkainta
.

  vehnäjauhoja  6 dl
  1½ tl leivinjauhetta
  1 tl soodaa
  2 tl kanelia
  1 tl neilikkaa
  ½ tl suolaa

6-7 porkkanaa
3,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 munaa
1,5 dl sulatettua voita


Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri tasaiseksi seokseksi, valuta voi joukkoon ja vatkaa vielä hetki. Sekoita raastetut porkkanat taikinaan, lisää kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa muffinssivuokiin, täytä vuoista 2/3. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
Kuorrutus:
1 pkt tomusokeria
200 g phidadelphia tuorejuustoa, maustamaton
hieman vanilijasokeria

Sekoita keskenään ja levitä kakkujen päälle. Anna jähmettyä jääkapissa jonkin aikaa ja koristele vaikka porkkanaraasteella.




Rieskat


Meilläpäin rieskaksi kutsutaan aivan tavallista hiivaleipää.

- 5 dl lämmintä vettä
- 2 tl suolaa
- hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja (n. 9 dl)
- 1 pussi kuivahiivaa

Lisää veteen suola ja jauhot , joihin hiiva on sekoitettu. Jauhoja sen verran, että taikina jää melko löysäksi. Vaivaa taikinaa puukauhalla tai käsin melko kauan. Nostata lämpimässä ainakin puoli tuntia. Jos on aikaa, vaivaa taikina uudelleen ja anna taas kohota puolisen tuntia.

Mutoile kahdeksi rieskaksi, (löysää taikinaa on vaikea muotoilla, jauhota työpöytä hyvin ja kaada taikinasta puolet pöydälle ja pyräyttele rieskan muotoon, jos paistat uunissa voit laittaa suoraan uunipellille leivinpaperin päälle) anna nousta jonkin aikaa. Paista uunin alaosassa (225 astetta) n. 15-20 min.
Tai paista leivinuunin arinalla, lopputuos on hieman rapeampi.

Tuore leipä toimii aina.
Rieskataikina nousemassa
Rieskat nousemassa

Minä paistoin rieskoja leivinuunin arinalla n. 15 minuuttia. Lämmitin leivinuunin lähes 300 asteeseen ja odottelin tunnin ennen kuin laitoin leivät uuniin. Leivinpöydällä ja leivinlapiolla käytin karkeita ruisjauhoja, leivät on näin helpompi poistaa leivinlapiolta.




Saaristolaisleipä

Tää on vaan niin helppo, ja aika hyväkin vielä.


-  5dl piimää
-  1 pussi kuivahiivaa
-  2 tl suolaa
-  1 dl siirappia 
-  1 dl puolukkahillo
-  1,5 dl kaljamallasta
-  1,5 dl kaurahiutaleita
-  3 dl  ruisjauhoja 
-  4,5 dl vehnäjauhoja
- 3-4 rkl pellavansiemeniä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, sekoita siihen siirappi.
Sekoita kuivat aineet keskenään, niihin hiiva ja piimä/siirappi-seos ja lopuksi puolukkahillo.

Nostata n. tunti. Kaada seos kahteen pitkulaiseen voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa 1 tunti.



Tattipiiras

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl ruisjauhoja
150 g margariinia
½ dl vettä


Täyte:

n. 1 litra tatteja pilkottuna
1 sipuli 
2 dl kuohukermaa
1 dl juustoraastetta
1 prk raejuustoa
2 munaa
pippuri, suola

Sekoita pohjan ainekset , nypi voi muiden ainesten joukkoon . Levitä taikina piiraspohjalle.
Paista tatit ja pilkotut sipulit voisa pannulla, siten että neste kokonaan kuivahtaa.Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjalle. Paista 225 asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.

Kanttarellipiirakka

- pyöreälle piirakkavuokaan


Pohja:
- 150 g voita
- 1 tl suolaa
- 3,5 dl hiivaleipäjauhoja (vehnäjauhoja tai grahamjauhoja)
- 1 muna

Sekoita ainekset keskenään ja levitä piirasvuokaan

Täyte

- n. litra kanttarelleja
- 1 sipuli pilkottuna

ruskista pannulla voissa kunnes neste on kuivahtanut ja levitä piiraspohjalle.

- 3 munaa 
- 2 dl kuohukermaa
- 3 dl juustoraastetta
- pippuria

sekoita keskenään ja laita piiraspohjalle kanttarellien päälle.

Paista uunissa n. 200 astetta puolisen tuntia, uunin alaosassa.


Savulohipiiras

Pohja: (sama pohja kuin kanttarellipiirakassa, sopii siis kaikkiin suolaisiin piiraisiin, pyöreä piirakkavuoka)

- 150 g voita
- 1 tl suolaa
- 3,5 dl hiivaleipäjauhoja (vehnäjauhoja tai grahamjauhoja)
- 1 muna

Sekoita ainekset keskenään ja levitä piirasvuokaan

Täyte:

- savulohta n. 200-300 g
Laita piiraspohjan päälle sopivina paloina.

- 4 dl kermaa
- pippuria
- 3 dl juustoraastetta
- 4 munaa
(yrttejä, tuoreita tai kuivattuja)

Sekoita ainekset  keskenään ja  kaada piiraspohjalle lohipalojen päälle.
Paista 200 asteessa 35 minuuttia uunin alaosassa.


Helppo ja nopea suolainen piiraspohja ( myös hieman kevyempi)

- sopii pyöreälle piirakkavuoalle 

2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl sulatettua voita tai öljyä
1 muna


Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä voideltuun piirakkavuokaan. Tulee melko ohkainen kerros, mutta riitti kuitenkin pyöreään piirakkavuokaan.

Lisää pohjan päälle täyte (sieni-lohi- kinkku , ohjeita yllä ja alla).
Paista 200 asteessa puoli tuntia


Herkkusieni-pekonipiirakka

Edellisen reseptin piirakkapohjataikina.

Täyte
- tuoreita herkkusieniä, pilko pieneksi ja paista kevyesti pannulla
- juustoraastetta, n. 200 g
- pieneksi pilkottua ja rapeaksi paistettuja pekonia , muutama siivu
- paprikaa kuutioituna
- suolaa, pippuria
- 2 kananmunaa
- kuohukermaa 2 dl
- sipulia (purjosipuli tai tavallinen), pilkottu pieniksi ja pannulla kevyesti kuullotettu
- tuoretta persiljaa


Tarkkoja määriä en laita, kun ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä piirakkapohjalle, jota paistettu n. 10 minuuttia uunissa ilman täytettä. Täytteen lisäämisen jälkeen ja jatka paistamista n. 20.25 minuuttia uunin alatasolla.






Mustikkapiirakka
Murotaikina:
125 g voita                                    
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja levitä piirakkavuoalle.
Täyte:                                           
5 dl mustikoita                              
1 prk kermaviiliä
1 dl sokeria
2 kananmunaa

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja laita piirakkapohjalle.
Laita mustikat viimeisenä ja sekoita ne kevyesti taikinaan

Paista 200 asteessa n puoli tuntia uunin alaosassa.


Helppo mustikkapiirakka
Nuo punaiset ovat puolukoita, joita hieman joukkoon eksynyt


2 munaa
1,5 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
75 g  sulatettua voita
1 dl maitoa

5 dl tuoreita mustikoita

(vanilijakastiketta tarjoiluun)

Sekoita munat ja sokerit, lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä lopuksi voi ja maito. Tämä siis todella helppo taikina, ei turhia vatkauksia.

Voitele kevyesti piirakkavuoka (24 cm ) ja levitä taikina pohjalle ja mustikat päälle. Paista uunissa 200 asteessa puoli tuntia. 
Tämä on parasta lämpimänä ja lisukkeena voi tarjoilla vanilijkastiketta tai -jäätelöä.

Simppeli homma, suosittelen.


Mustikka-murupiirakka

Pohja
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
100 g sulatettua voita 
1 muna

Täyte
n. 6 dl  mustikoita

25 g sulatettua voita (laita 40 g niin saat hieman herkullisemman)
1 dl fariinisokeria
2 ½ dl kaurahiutaleita

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja levitä piirasvuoan pohjalle. Kaada mustikat pohjan päälle. Sekoita täytteen ainekset , voi sokeri ja kaurahiutaleet ja laita muruseos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa puoli tuntia, uunin alaosassa.

Käytin tässä mahdollisimman paljon kaurahiutaleita ja pyrin minimoimaan rasvan määrän. Jälkikäteen jäin miettimään riittäisikö pohjaan 75 g voita. Täytteeseen voi laittaa rasvaa hieman enemmän. Vanilijakastikkeen kanssa tosi hyvä piirakka.





Skonssit


7 dl jauhoja ( 4 dl vehnäjauhoja ja 3 dl sämpyläjauhoja)
4 tl leivinjauhetta
1 tl rosepippuria murskattuna
1 tl suolaa
2 tl sinappia
1.5 dl kreikkalaista/turkkilaista jugurttia
1 dl mantelirouhetta
1.5 dl juustoraastetta
2 dl rasvatonta maitoa



Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, pippuri ja suola. Lisää sinappi,jugurtti ja puolet juustoraasteesta. Tee taikinan keskelle kuoppa ja kaada maito siihen. Sekoita notkeaksi ja vaivaa hetki.Kauli sitten noin 2 cm paksuksi levyksi. Ota takinasta leipäsiä pyöreällä muotilla (halkaisija n. 5 cm). Laita ne pellille, voitele maidolla ja asettele vielä juustoa päälle. Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Nämä on ehdottomasti syötävä tuoreena, esim tuorejuuston ja erilaisten hillojen kanssa.


Omenapiirkka

Pohja:
- 150 g voita  (ota aikaisemmin huoneenlämpöön pehmenemään )
- 0,5 dl sokeria
- 1 muna
- 1,5 dl grahamjauhoja tai vehnäjauhoja
- 2 dl kaurahitaleita
- 1 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki ainekset ja levitä piirasvuoan pohjalle.

Täyte:
- 6-7 kpl kotimaisia omenoita
-  1 tlk kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia
- 1 muna
- 0,5 sitruunan mehu ja kuori
- vanilijasokeria

Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Lohko omenat ja lado piiraspohjalle, täyte niiden päälle.
Paista 200 asteessa n 30 minuuttia.




Piparkakkutalo

Paraisten piparkakut
3/4 dl siirappia
    
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl suolaa
250 g voita tai margariinia
2 dl sokeria

1 muna
2 tl soodaa
6,5 dl vehnäjauhoja
Koristeeksi: karamelleja ja tomusokeri munanvalkuaisseosta ( 3 dl tomusokeria ja 1 munanvalkuainen)

Kiehauta siirappi, mausteet , voi ja sokeri kattilassa. Kun seos on jäähtynyt lisää munat ja lopuksi sooda- leivinjauheseos. Anna taikinan odotella seuraavaan päivään ennen leipomista.


Tein nelinkertaisen annoksen ja siitä tuli kuusi piparkakkutaloa ja pellillinen pipareita.Laitan jossain vaiheessa nuo kaavat sivulle.


Runebergin tortut

n. 12 kpl

200  gvoita
1/2  dlsokeria
1  dlfariinisokeria
munaa
1  dlkuohukermaa
3 1/2  dlvehnäjauhoja

3/4  dlmantelirouhetta
1 1/2  dl  (70 g)kaurakeksimuruja
1 1/2  tlleivinjauhetta




1 1/2  tlkardemummaa


Päälle

1  dlvadelmamarmeladia (paistonkestävää)

Koristeluun

n. 1/2 dlvadelmamarmeladia
1  dltomusokeria
1 1/2  tlkylmää vettä
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen. Voit halutessasi lisätä taikinaan pari tippaa karvasmanteli-esanssia.
Annostele taikina muffinssipellille, jossa paperivuoat (ei tarvitse voidella) tai runebergintorttuvuokiin. Tee taikinan pinnalle syvennyksiä ja täytä vadelmamarmeladilla.
Paista 175 asteessa n. 20 min.
 Tee tomusokeri-vesiseos ja koristele. Lisää myös marmeladia, jos se on painunut taikinan sisälle.
Tortuista tulee meheviä, kun hillo laitetaan ennen paistoa.




Mokkapalat



-  3 munaa
-  3 dl sokeria
-  200 g voita
-  6 dl vehnäjauhoja
-  4 tl leivinjauhetta
-  3 tl vanilijasokeria
-  3 rkl kaakaujauhetta
-   2,5 dl kulutusmaitoa


Kuorrutus:
-  4 dl tomusokeria
-  100 g voita
-  6 rkl kuumaa, vahvaa kahvia
-  2 rkl kaakaohjauhetta
-  3 tl vanilijasokeria

nonparelleja


Sulata rasva.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää hieman jäähtynyt rasva muna-sokerisoekseen.
Lisää vuorotellen maito ja kuivat ainekset munaseokseen.
Laita leivinpaperoidulle uunipellille, paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Sulata kuorrutuksen rasva, lisää muut ainekset ja kaada paistetun pohjan päälle, koristele nonparelleilla.


Perunalepuskat

-2 dl perunasosetta
- 0,5 tl suolaa
- 1 kanamuna
- 1,25 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ohrajauhoja

Sekoita ainekset. Muotoile pellille pyöreiksi leipäset, pistele haarukalla. Paista 225 asteessa 10 minuuttia.

Teeleivät

( 4 kpl)

- 50 g sulatettua voita
- 4 dl erilaisia jauhoja hiutaleita, leseitä (vehnäjauhoja, grahamjauhoja,kaurahiutaleita, leseitä)   
- 1 tl sokeria
- 3/4 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
(juustoraastetta)
- 1 dl kreikkalaista jugurttia tai kermaa

Sekoita kaikki kevyesti keskenään,muotoile lusikalla pyöreitä leipäsiä (4 kpl) uunipellille. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Tarjoile heti. Helppo ja hyvä tarjottava syysiltojen teehetkiin. Juustoa ja hieman voita päälle.


                                                                                                                                     

Munkit

2,5dl maitoa                                                   
6 rkl voita

7 rkl sokeria

2 munaa

50 g hiivaa

700 g   jauhoja

hieman suolaa

(purkki rahkaa)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon lisää muut ainekset joukkoon ja vaivaa taikina hyvin. Jauhoja sen verran että jää taikina suht löysäksi. Tässä taikinassa on suht paljon hiivaa, mutta tulee todella ilmavia munkkeja.

Minä jätin puolet valmiista taikinasta jääkaappiin . Puolet leivoin saman tien munkkirinkilöiksi ja puolet seuraavana päivänä rahkamunkeiksi. Näin sain tuoreita munkkeja seuraavanakin päivänä. Munkit pitää syödä samana päivänä.


Munkkirinkilät: Tee nostatetusta taikinasta  pyöreitä pullia, tee pullien keskelle sormilla reikä ja venytä reikä suht isoksi, ettei paistettaessa mene umpeen. Nostata jonkin aikaa ja paista ruokaöljyssä kattilassa. Rasva on paistolämmintä kun laitat sinne leipäkuution ja rasva alkaa tiristä.

Rahkamunkit: Valmis taikina oli siis odottanut jääkaapissa edellispäivästä, lisäsin taikinaan purkin rahkaa ja annoin nousta huoneenlämmössä puolisen tuntia. Muotoilin munkit pyreiksi ja paistoin samoin kuin munkirinkilätkin;ruokaöljyssä. Tämä taikina on melkoisen löysää ja vaikeahko käsitellä, mutta lopputulos oli minusta tosi hyvä.



Sitruunamarenkitorttu


Pohja:
100 g voita
2 dl  vehnäjauhoja 
1 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1 rkl vettä

Täyte:
Marenki päälle:

4    munanvalkuaista

1 1/4 dl tomusokeria



Nypi voin sekaan jauhot, lisää muut pohjan aineet ja painele taikina pyöreän vuokan pohjalle. Paista 200 astetta 20 minuuttia.
  • Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset ja muut täytteen aineet kattilaan. Mukaan sitruunoiden raastetut kuoret ja mehut. Kuumenna kunnes seos sakenee.
  • Laita sitruunatäyte paistetulle pohjalle .Vähennä uunin lämpö 175 asteeseen.
  • Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää mukaan tomusokeri koko ajan vatkaten. Levitä marenki sitruunatäytteen päälle. Paista kunnes marenki saa pintaansa kauniin värin.
  • Sitruunainen raakakakku

  • Ensimmäinen kokeiluni raakajutuista, ehkä eniten yllätyin positiivisesti, eli olisi voinut olla huonompikin. Jostain blogista tämän reseptin bongasin ja mukailin. Täyte olisi kyllä saanut olla vähän kuohkeampi.

  • Pohja
    1dl mantelijauhoa
    2,5dl paloiteltuja taateleita
    2rkl kookoshiutaleita
    ripaus suolaa
    Täyte
    3,5dl cashewpähkinöitä (liotettuina, miel. yön yli)
    1dl kookosöljyä  (isossa lasipurkissa kaupan öljyhyllyllä)
    2 sitruunaa
    2rkl hunajaa
    0,5tl  vaniljajauhetta
  • Laita pohjan ainekset blenderiin ja tasoita irtovuoan pohjalle.
  • Sitten täytteen ainekset blenderiin :pähkinät, kookosöljy, raastetut sitruunan kuoret ja mehu, hunaja ja vanilija. Yritä saada pyöritettyä ainakin pari minuuttia, jos tulisi vähän kuohkeampi.
  • Saa teketyä jääkaapissa usean tunnin ennen tarjoilua.
  • Ei mikään kovin komea kakku, mutta yllättävän ok maku. Siis ok , ei huippu. Arkisiin kahvitteluhetkiin aivan sopiva, ehkä hieman normaaleja kahvileivonnaisia terveellisempi vaihtoehto. Tuohon täytteeseen voisi varmaan laittaa jotain marjojakin.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti