- Vatkaa valkuaiset, joihin on lisätty ripaus suolaa, pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri pienissä erissä edelleen vatkaten, kunnes vaahto on kovaa. Sekoita joukkoon mantelijauhe, vanilliinisokeri ja elintarvikeväri. Pursota taikinasta leivinpaperilla vuoratulle pellille pyöreitä nappeja , aika tarkkana saa olla että tulee hyvänmuotoisia. Anna levätä jonkin aikaa ennen paistoa. Paista macaronit uunin keskiosassa 170 asteessa 12 minuuttia. Anna jäähtyä vähintään tunti, jotta irrottaminen on helpompaa.
- Täytä leivokset hillokkeella tai tuorejuustolla (esim vanilija). Levitä täytettä kukkurainen teelusikallinen leivoksen pinnalle ja paina toinen leivos päälle.
Raparperipiirakka
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
Sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
Sekoita joukkoon muna ja lisää kuivat aineet seoksena.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (24 – 26 cm) ja reunoille.
Täyte:
6 -7 dl raparperia
3 dl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista) + muutama lusikallinen piirakan päälle ?
1 kpl kananmuna
0,5 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Pilko raparperit pieniksi paloiksi ja sekoita loput täytteen ainekset joukkoon. Levitä täyte pohjan päälle, lusikoin vielä muutaman lusikallisen jugurttia piirakan päälle.
Paista 175 asteessa suunnilleen 45 minuuttia.
Raparperipiirakka, uunipellille
Tästä tulee iso ja muhkea piirakka
Pohja:
- 12 dl vehnäjauhoja
- 4,5 dl sokeria
- 3 tl leivinjauhetta
- 3 tl ruokasoodaa
- 2 tl vanijasokeria
- 375 g voita
- 2 kanamunaa
- 3 dl piimää
Täyte:
- reilu litra raparperia
- 750 g maitorahkaa
- 3 kanamunaa
- 3 tl vaniljasokeria
- 0,5 dl sitruunamehua
Sekoita kuivat aineet. Sulata rasva ja lisää joukkoon.
Jaa taikina kahteen osaan, lisää toiseen osaan munat ja piimä . Levitä munapiimätaikina uunipellille.
Pilko raparperit ja laita ne taikinan päälle
Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä raparperin päälle.
Lopuksi ripottele jäljelle jäänyt muruseos rahkan päälle
Paista 175 asteessa n. 45-60min.
- 12 dl vehnäjauhoja
- 4,5 dl sokeria
- 3 tl leivinjauhetta
- 3 tl ruokasoodaa
- 2 tl vanijasokeria
- 375 g voita
- 2 kanamunaa
- 3 dl piimää
Täyte:
- reilu litra raparperia
- 750 g maitorahkaa
- 3 kanamunaa
- 3 tl vaniljasokeria
- 0,5 dl sitruunamehua
Sekoita kuivat aineet. Sulata rasva ja lisää joukkoon.
Jaa taikina kahteen osaan, lisää toiseen osaan munat ja piimä . Levitä munapiimätaikina uunipellille.
Pilko raparperit ja laita ne taikinan päälle
Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä raparperin päälle.
Lopuksi ripottele jäljelle jäänyt muruseos rahkan päälle
Paista 175 asteessa n. 45-60min.
Prinsessakakku prinsessalle
ohje Kinuskikissan sivuilta mukailtu
Miia- tyttösen 4v syntymäpäiväkakku |
Kakkupohja
- 4 munaa
- 2 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 3/4 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Kostutus
- 1 dl vettä
- hieman sitruunan mehua
- hieman tomusokeria
Täyte
- 1 rkl sokeria
- 0,5 dl perunajauhoja
- 5 dl kulutusmaitoa
- 2 keltuaista
- 5 dl kuohukermaa
- 1 rkl vanilijasokeria
- 1,5 dl vanilijakreemijauhetta
300 g vadelmia
1 dl hillosokeria
Kuorrutus
- 500 g vaaleanpunaista sokerimassaa
tomusokeria
Tee ensin kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri hyvin vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää jauhoseos varovasti valkuaisvaahtoon. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.
Keitä hillo vadelmista ja hillosokerista n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Tee seuraavaksi kiisseli. Laitan kattilaan sokeri, perunajauhot, maito ja keltuaiset. Kiehauta koko ajan sekoittaen kunnes ensimmäiset kuplat ilmestyvät. Anna jäähtyä.
Vatkaa kuohukerma ja vanilijasokeri vaahdoksi.
Yhdistä kiisseli, kermavaahto ja vanilijakreemi kevyesti vatkaten.
Kauli kuorrutusmassa tomusokeria apuna käyttäen n. 2,5 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi.
Jaa kakkupohja kolmeen osaan.
Kostuta ensimmäinen kerros, lisää puolet hillosta ja kolmasosa vanilijatäytteestä. Laita toinen kerros päälle ja toista sama. Kostuta päällimmäinen osa, laita loput vanilijatäytteestä ja muotoile siten että keskiosa jää hieman korkemmaksi ja pyöreäksi.
Laita kuorrutus varovasti kakun päälle ja muotoile käsillä varovasti sopivan pyöreäksi.
Mustikka-valkosuklaakakku
Pohja:
- 200 g LU-Bastogne keksejä murskattuna
- 75 g sulatettua voita
Sekoita keskenään ja levitä irtovuoan pohjalle
Täyte:
- 4 dl kuohukermaa kevyesti vaahdotettuna
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 200 g rahkaa
- 100 g valkosuuklaata murskattuna
- 1,5 dl sokeria
- 7 liivatelehteä
- 2 limen mehu ja raaste
- 1-2 dl puolukoita (pakaste tai tuore)
Koristeeksi: pensasmustikoita tai mansikoita ? minulla oli myös metsämansikoita sekä sitruunamelissan lehtiä.
Liota liivatelehdet vedessä muutama minuutti.
Sekoita kaikki muut täytteen ainekset keskenään paitsi limen mehu ja liivatteet.
Kiehauta limen mehu ja lisää liotetut liivatteet siihen. Lisää liemi kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Lisää seos pohjan päälle ja anna jähmettyä muutama tunti.
Koristele mielen mukaan, pensasmustikat sopivat näihin juustokakkuihin hyvin.
Appelsiini-mangokakku
Pohja: 350 g domino-keksejä 75 g voita
Täyte:
2 appelsiinin kuoriraaste 1 ½ dl appelsiinimehua 5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 400 g appelsiinituorejuustoa 450 g mangososetta 12 liivatelehteä
Kiille:
4 liivatelehteä 4 dl appelsiinimehua, 1 prk mangososetta |
Tämä tehdään irtopohjavuokaan.
Murskaa dominot täytteineen tehosekoittimessa tai muulla tyylillä. Sulata voi kattilassa ja lisää keksimurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle .
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta appelsiinien kuori ja purista mehu. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita vaahdon joukkoon kuoriraaste, appelsiinituorejuusto ja mangosose. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Jäähdytä hetki ja sekoita muutamassa erässä ohuena nauhana kaataen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa kolme tuntia.
Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Lämmitä ½ dl mehusta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita lopun mehnu joukkoon ja lisää sose ja kaada täytteen päälle. Anna hyytyä kylmässä pari tuntia.
Lime Pie
Tämä resepti on mukailtu Valion mainoksesta.
Pohja:
- 175 g kaurakeksejä
- 75 g sulatettua voita
Täyte:
- 2 dl kuohukermaa
- 1prk lime-valkosuklaarahkaa
- 1 prk tavallista rahkaa
- 1 dl sokeria
- 2 limeä
- 2 keltuaista
Koristeeksi limen lohkoja.
Murskaa keksit ja sekoita sulatetun voin joukkoon. Levitä leinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pelkkää pohjaa 7 min 175 asteisessa uunissa.
Vatkaa kerma, lisää joukkoon rahkat, keltuaiset,sokeri,limetin kuorta ( 1-2 tl) ja mehu (2 rkl).
Voit lisätä joukkoon myös valkosuklaamuruja ,niin saat vahvemman valkosuklaan maun.
Laita seos esipaistetulle pohjalle ja paista vielä uunin alaosassa 175 asteessa n. 25 minuuttia.
Mustikkamuffinssit
n. 12 kpl
Ohje mukailtu Kasvihormonin blogista, helppo ja hyvä ohje.
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 ½ tl leivinjauhetta
- 1 dl öljyä
- 2 munaa
- 1 dl maitoa
- 3-4 dl mustikoita (pakastettuja tai tuoreita)
pintamuruihin
- ¾ dl sokeria
- ½ dl jauhoja
- 75 g voita
- 1 tl kanelijauhetta
Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe kulhossa.
Riko munat toiseen kulhoon ja lisää öljy+ maito.
Kaada neste kuivien aineiden sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kääntele vielä mustikat taikinan sekaan. Mikäli käytät pakastemustikoita, vältät taikinan värjäytymisen sekoittamalla ne mukaan jäisinä.
Valmista pintamurut: nypi kylmä kuutioitu voi ja muut aineet tasaiseksi murumaiseksi seokseksi.
Laita muffinivuoat muffinipellille (jos käytät paperisia laita 2 päällekkäin). Täytä ne taikinalla: muffineista tulee suuria, joten ne täyttyvät ääriään myöden. Ripottele muffinien päälle pintamurutaikina.
Paista 20-25 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla.
Glögijuustokakku
Pohja:
150 g piparkakkuja murustettuna
75 g voita sulatettuna
- yhdistä ainekset ja laita irtovuoan pohjalle
Täyte:
- 4 liivatelehteä
- 3 dl kuohukermaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl tomusokeria
- kanelia, kardemummaa
- 1 appelsiinin raastettu kuori
- 3 rkl appelsiininmehua
Laita liivatelehdet kylmää veteen likoamaan.
Vaahdota kerma , lisää siihen tuorejuusto, sokeri, mausteet ja appelsiinin kuori.
Kiehauta appelsiinin mehu ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää seos varovasti ja sekoittaen kerma-ainekseen.
Kaada täyte pohjan päälle. Anna olla pari tuntia jääkaapissa jähmettymässä.
Kuorrutus:
- 2 liivatelehteä
- 2 dl glögiä (käytä mielellään laimennettavaa glögiä ja tee vahva seos, tulee kirkkaampi väri, minulla oli tavallista laimennettua glögiä ja väri jäi hailakaksi)
Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Ota pari rkl glögiä ja kiehauta se, lisää puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen . Lisää seos varovasti hyvin sekoittaen loppunesteeseen. Kaada kuorrutus hyytyneen kakun päälle.
Koristele mielesi mukaan, minulla sattui olemaan kanelitanko ja tähtianiksia.
Tiikerikakku
Tämän ohjeen nappasin Ruokalan sivuilta. Ihan mehukas lopputulos.
- huoneenlämpöistä voita
- sokeria
- kananmunaa
- vehnäjauhoja
- leivinjauhetta
- vaniljasokeria
- maitoa
- Puolikkaaseen taikinaa:
- tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
- tummaa suklaata rouhittuna
- Toiseen puolikkaaseen taikinaa:
- appelsiinin raastettu kuori
- appelsiinimehua
- hyppysellinen sahramia
Pullajuttuja
Välillä pitää saada kotiin pullan tuoksua, eli silloin vaan hommiin.
Tässä näitä pullia eri tavoin. Sain hyvän vinkin taitavalta pullan tekijältä: enemmän suolaa kuin ohjeessa, vähemmän hiivaa kuin ohjeessa ja käytä kulutusmaitoa nesteenä. Eli tällä tyylillä olen nykyään pullatakinaa tehnyt ja vaivaan taikinan käsin hyvin.
Kohota taikinaa lämpimässä vähintään puoli tuntia. Leivo pyöreiksi pulliksi ja kohta pullia myös puolisen tuntia. Voitele munalla ja jos haluat laittaa jotain täytettä pullaan: tee reilusti sormilla melko reilu ja syvä kuoppa pullan keskelle, johon voit laittaa täytteitä. Paista 225 astetta n. 10 minuuttia.
Pikkupullien päällä mantelilastuja ja sokeria. Mustikkapullissa kokonaisia mustikoita ja ripaus sokeria. |
Pullataikina:
5 dl kulutusmaitoa, lämmitä kädenlämpöiseksi50 g hiivaa (2 pussia kuivahiivaa)
1,5 dl sokeria
150 g voita
vehnäjauhoja, taikina melko löysäksi (n. 13-16 dl)
suolaa 2 tl
1 muna
1 muna voiteluun
Sitruuna - vanilijapullat |
Vanilijapullat
Vanilijatäyte: vanilijakreemijauhetta n. 1 dl, appelsiinituorejuustoa (1 prk), 2 munaa, tämä täyte kesti paiston hyvin.
Toinen variaatio täytteestä oli hieman sitruunaisempi, eli muutoin sama kuin edellinen vanilijatäyte, mutta appelsiinituorejuuston sijaan sitruunatuorejuustoa ja sitruunan kuorta sekä sitruunan mehu.
Näissä molemmissa täytteissä rahkakin sopii mukaan.
Pullakranssi
Tein samalla taikinalla ja samalla täytteellä myös pullakranssin.Tässä käytin täytteen lisänä kaappiin jäänyttä mantelimassaa
Kaulin osan taikinasta pitkulaiseksi levyksi, kaulin mantelimassan levyn päälle (ei riittänyt kuin osaan levystä) . Tämän päälle levitin vanilijatäytteen. Pyöritin levyn rullaksi ja käänsin kranssin muotoon. Leikkasin kranssin päälle viiltoja ennen paistoa + voitelin munalla. koristeeksi mantelilastuja.
Vanilijakierrepullat ja mustikkapiirakka |
Amerikan kanelipullat
- 0,5 l pullataikina
Täyte
- voita
- reilusti kanelia
- fariinisokeria
- pekaani pähkinöitä
Välikostutus: täysmaitoa
Päälle
- 50 g voita
- 1,5 dl tomusokeria
- 100 g tuorejuustoa (maustamaton)
Kauli hyvin noussut taikina levyksi. Levitä voi , kaneli, fariinisokeri ja hieman murskatut pähkinät levylle. Kieritä rullaksi ja leikkaa paloiksi. Laita palat muffinssivuokiin ja vuoat pellille, voi olla melko tiehästikin. Anna nousta ainakin puoli tuntia.
Paista ensin 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Kostuta pullat melko reilusti maidolla. Paista vielä 8-10 minuuttia.
Laita hieman lämpimien pullien päälle tuorejuustoseos.
Mansikkakakku
Sokerikakkupohja:
-4 munaa
-saman verran sokeria kuin munia
-saman verran v.jauhoja/perunajauhoseosta,
-pari tl leivinjauhetta
-4 munaa
-saman verran sokeria kuin munia
-saman verran v.jauhoja/perunajauhoseosta,
-pari tl leivinjauhetta
vatkaa munat ja sokeri hyvin vaahdoksi, lisää vehnäjauho/leivinjauheseos varovasti. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n 45 minuuttia.
3 litraa tuoreita mansikoita
4-6 dl kuohukermaa vaahdotettuna + sokeria maun mukaan.
Porkkanakakku
6 munaa |
6 dl sokeria |
6 dl vehnäjauhoja |
4 tl leivinjauhetta |
3 tl vaniliinisokeria |
6 tl kanelia 2 dl pähkinärouhetta |
9 dl porkkanaraastetta |
300 g voita(sulatettuna) |
Kuorrutus |
100 g voita |
200 g phidadelphia tuorejuustoa 1 sirtuunan kuori raastettuna |
3 dl tomusokeria |
Vaahdota munat ja sokeri.
Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti vuorotellen jauhoseosta, hienoksi raastettua porkkanaa ja rasvaa. Sekoita tasaiseksi.
Vuoraa korkealaitainen uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Valmista sillä aikaa kuorrutus.
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sulatejuusto sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri. Levitä kuorrutus tasaisesti jäähtyneelle pohjalle.
vehnäjauhoja 6 dl
1½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
½ tl suolaa
6-7 porkkanaa
3,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 munaa
1,5 dl sulatettua voita
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri tasaiseksi seokseksi, valuta voi joukkoon ja vatkaa vielä hetki. Sekoita raastetut porkkanat taikinaan, lisää kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa muffinssivuokiin, täytä vuoista 2/3. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
Meilläpäin rieskaksi kutsutaan aivan tavallista hiivaleipää.
- 5 dl lämmintä vettä
- 2 tl suolaa
- hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja (n. 9 dl)
- 1 pussi kuivahiivaa
Porkkanakakku
-kaksikerroksinen versio
2,5 dl pähkinärouhetta, murskasin maapähkinöistä
350 g porkkanoita punnittuna ennen kuorimista
1 tölkki ananasmurskaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
4 munaa
3,5 dl sokeria
2,5 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
2 tl vaniljasokeria
Täyte ja kuorrutus:
350 g porkkanoita punnittuna ennen kuorimista
1 tölkki ananasmurskaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
4 munaa
3,5 dl sokeria
2,5 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
2 tl vaniljasokeria
Täyte ja kuorrutus:
100 g huoneenlämpöistä voita
400 g Philadelphia tuorejuustoa
250 g tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 tuore sitruuna (pelkkä kuori raastettuna)
Voitele ja korputa tai vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 23 cm vuokaa, tai suorakaiteen muotoinen isompi vuoka, jonka sitten laikkaat paiston jälkeen kahteen osaan. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Jos pähkinät ovat kokonaisia, hienonna ne karkeaksi rouheeksi. Paista pähkinärouhetta pannulla, kunnes se alkaa tuoksua ja ruskistuu hieman. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi.
Sekoita jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, suola ja kaneli valmiiksi keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaalekasi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja kaada öljy taikinan sekaan tasaisena norona samalla vatkaten.
Lisää jauhoseos, mutta vatkaa vain sen verran että jauhot juuri sekoittuvat taikinaan.
Sekoita lastalla varovasti laskostellen porkkanaraaste, pähkinät ja ananasmurska. Varo, ettei munavaahto laske. Jaa taikina tasaisesti molempiin vuokiin ja paista 25-30 minuuttia, eli kunnes keskelle tuikattu hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna kakkujen jäähtyä ennen kuin poistat ne vuoistaan.
Kuorrute: Vatkaa Philadelphia ja pehmeä, huoneenlämpöinen voi aivan tasaiseksi sähkövatkaimella. Siivilöi tomusokeri vaiheittain joukkoon samalla jatkaen vatkaamista. Lisää lopuksi vaniljauute ja hienoksi raastettu sitruunan kuori.
Laita osa kuorrutteesta kakkulevyjen väliin täytteeksi ja loput sitten kakun päälle. Koristeeksi latoin kuorimaveitsellä vuoltuja porkkanasuikaleita.
400 g Philadelphia tuorejuustoa
250 g tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 tuore sitruuna (pelkkä kuori raastettuna)
Voitele ja korputa tai vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 23 cm vuokaa, tai suorakaiteen muotoinen isompi vuoka, jonka sitten laikkaat paiston jälkeen kahteen osaan. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Jos pähkinät ovat kokonaisia, hienonna ne karkeaksi rouheeksi. Paista pähkinärouhetta pannulla, kunnes se alkaa tuoksua ja ruskistuu hieman. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi.
Sekoita jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, suola ja kaneli valmiiksi keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaalekasi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja kaada öljy taikinan sekaan tasaisena norona samalla vatkaten.
Lisää jauhoseos, mutta vatkaa vain sen verran että jauhot juuri sekoittuvat taikinaan.
Sekoita lastalla varovasti laskostellen porkkanaraaste, pähkinät ja ananasmurska. Varo, ettei munavaahto laske. Jaa taikina tasaisesti molempiin vuokiin ja paista 25-30 minuuttia, eli kunnes keskelle tuikattu hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna kakkujen jäähtyä ennen kuin poistat ne vuoistaan.
Kuorrute: Vatkaa Philadelphia ja pehmeä, huoneenlämpöinen voi aivan tasaiseksi sähkövatkaimella. Siivilöi tomusokeri vaiheittain joukkoon samalla jatkaen vatkaamista. Lisää lopuksi vaniljauute ja hienoksi raastettu sitruunan kuori.
Laita osa kuorrutteesta kakkulevyjen väliin täytteeksi ja loput sitten kakun päälle. Koristeeksi latoin kuorimaveitsellä vuoltuja porkkanasuikaleita.
Porkkana cupcakes
Tämä on tosi helppo ohje, ei tarvise muniakaan hirvittävästi vatkata, eli onnistuu hyvin ilman sähkövatkainta
.
.
vehnäjauhoja 6 dl
1½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
½ tl suolaa
6-7 porkkanaa
3,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 munaa
1,5 dl sulatettua voita
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri tasaiseksi seokseksi, valuta voi joukkoon ja vatkaa vielä hetki. Sekoita raastetut porkkanat taikinaan, lisää kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa muffinssivuokiin, täytä vuoista 2/3. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
Kuorrutus:
1 pkt tomusokeria
200 g phidadelphia tuorejuustoa, maustamaton
hieman vanilijasokeria
Sekoita keskenään ja levitä kakkujen päälle. Anna jähmettyä jääkapissa jonkin aikaa ja koristele vaikka porkkanaraasteella.
Rieskat
Meilläpäin rieskaksi kutsutaan aivan tavallista hiivaleipää.
- 5 dl lämmintä vettä
- 2 tl suolaa
- hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja (n. 9 dl)
- 1 pussi kuivahiivaa
Lisää veteen suola ja jauhot , joihin hiiva on sekoitettu. Jauhoja sen verran, että taikina jää melko löysäksi. Vaivaa taikinaa puukauhalla tai käsin melko kauan. Nostata lämpimässä ainakin puoli tuntia. Jos on aikaa, vaivaa taikina uudelleen ja anna taas kohota puolisen tuntia.
Mutoile kahdeksi rieskaksi, (löysää taikinaa on vaikea muotoilla, jauhota työpöytä hyvin ja kaada taikinasta puolet pöydälle ja pyräyttele rieskan muotoon, jos paistat uunissa voit laittaa suoraan uunipellille leivinpaperin päälle) anna nousta jonkin aikaa. Paista uunin alaosassa (225 astetta) n. 15-20 min.
Tai paista leivinuunin arinalla, lopputuos on hieman rapeampi.
Tuore leipä toimii aina.
Rieskataikina nousemassa |
Rieskat nousemassa |
Minä paistoin rieskoja leivinuunin arinalla n. 15 minuuttia. Lämmitin leivinuunin lähes 300 asteeseen ja odottelin tunnin ennen kuin laitoin leivät uuniin. Leivinpöydällä ja leivinlapiolla käytin karkeita ruisjauhoja, leivät on näin helpompi poistaa leivinlapiolta.
Saaristolaisleipä
Tää on vaan niin helppo, ja aika hyväkin vielä.
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, sekoita siihen siirappi.
Sekoita kuivat aineet keskenään, niihin hiiva ja piimä/siirappi-seos ja lopuksi puolukkahillo.
Nostata n. tunti. Kaada seos kahteen pitkulaiseen voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa 1 tunti.
Tattipiiras
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja1 ½ dl ruisjauhoja
150 g margariinia
½ dl vettä
Täyte:
n. 1 litra tatteja pilkottuna
1 sipuli
2 dl kuohukermaa
1 dl juustoraastetta
1 prk raejuustoa
2 munaa
1 dl juustoraastetta
1 prk raejuustoa
2 munaa
pippuri, suola
Sekoita pohjan ainekset , nypi voi muiden ainesten joukkoon . Levitä taikina piiraspohjalle.
Paista tatit ja pilkotut sipulit voisa pannulla, siten että neste kokonaan kuivahtaa.Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjalle. Paista 225 asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.
Kanttarellipiirakka
- pyöreälle piirakkavuokaan
Pohja:
- 150 g voita
- 1 tl suolaa
- 3,5 dl hiivaleipäjauhoja (vehnäjauhoja tai grahamjauhoja)
- 1 muna
Sekoita ainekset keskenään ja levitä piirasvuokaan
Täyte
- n. litra kanttarelleja
- 1 sipuli pilkottuna
ruskista pannulla voissa kunnes neste on kuivahtanut ja levitä piiraspohjalle.
- 3 munaa
- 2 dl kuohukermaa
- 3 dl juustoraastetta
- pippuria
sekoita keskenään ja laita piiraspohjalle kanttarellien päälle.
Paista uunissa n. 200 astetta puolisen tuntia, uunin alaosassa.
Savulohipiiras
Pohja: (sama pohja kuin kanttarellipiirakassa, sopii siis kaikkiin suolaisiin piiraisiin, pyöreä piirakkavuoka)
- 150 g voita
- 1 tl suolaa
- 3,5 dl hiivaleipäjauhoja (vehnäjauhoja tai grahamjauhoja)
- 1 muna
Sekoita ainekset keskenään ja levitä piirasvuokaan
- 150 g voita
- 1 tl suolaa
- 3,5 dl hiivaleipäjauhoja (vehnäjauhoja tai grahamjauhoja)
- 1 muna
Sekoita ainekset keskenään ja levitä piirasvuokaan
Täyte:
- savulohta n. 200-300 g
Laita piiraspohjan päälle sopivina paloina.
- 4 dl kermaa
- pippuria
- 3 dl juustoraastetta
- 4 munaa
(yrttejä, tuoreita tai kuivattuja)
Sekoita ainekset keskenään ja kaada piiraspohjalle lohipalojen päälle.
Paista 200 asteessa 35 minuuttia uunin alaosassa.
Helppo ja nopea suolainen piiraspohja ( myös hieman kevyempi)
- sopii pyöreälle piirakkavuoalle
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl sulatettua voita tai öljyä
1 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl sulatettua voita tai öljyä
1 muna
Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä voideltuun piirakkavuokaan. Tulee melko ohkainen kerros, mutta riitti kuitenkin pyöreään piirakkavuokaan.
Lisää pohjan päälle täyte (sieni-lohi- kinkku , ohjeita yllä ja alla).
Paista 200 asteessa puoli tuntia
Herkkusieni-pekonipiirakka
Edellisen reseptin piirakkapohjataikina.
Täyte
- tuoreita herkkusieniä, pilko pieneksi ja paista kevyesti pannulla
- juustoraastetta, n. 200 g
- pieneksi pilkottua ja rapeaksi paistettuja pekonia , muutama siivu
- paprikaa kuutioituna
- suolaa, pippuria
- 2 kananmunaa
- kuohukermaa 2 dl
- sipulia (purjosipuli tai tavallinen), pilkottu pieniksi ja pannulla kevyesti kuullotettu
- tuoretta persiljaa
Tarkkoja määriä en laita, kun ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä piirakkapohjalle, jota paistettu n. 10 minuuttia uunissa ilman täytettä. Täytteen lisäämisen jälkeen ja jatka paistamista n. 20.25 minuuttia uunin alatasolla.
Mustikkapiirakka
Murotaikina:
125 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita taikinan ainekset keskenään ja levitä piirakkavuoalle.
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita taikinan ainekset keskenään ja levitä piirakkavuoalle.
Täyte:
5 dl mustikoita
1 prk kermaviiliä
1 dl sokeria
2 kananmunaa
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja laita piirakkapohjalle.
Laita mustikat viimeisenä ja sekoita ne kevyesti taikinaan
Laita mustikat viimeisenä ja sekoita ne kevyesti taikinaan
Paista 200 asteessa n puoli tuntia uunin alaosassa.
Helppo mustikkapiirakka
Nuo punaiset ovat puolukoita, joita hieman joukkoon eksynyt
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
75 g sulatettua voita
1 dl maitoa
5 dl tuoreita mustikoita
(vanilijakastiketta tarjoiluun)
Sekoita munat ja sokerit, lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä lopuksi voi ja maito. Tämä siis todella helppo taikina, ei turhia vatkauksia.
Voitele kevyesti piirakkavuoka (24 cm ) ja levitä taikina pohjalle ja mustikat päälle. Paista uunissa 200 asteessa puoli tuntia.
Tämä on parasta lämpimänä ja lisukkeena voi tarjoilla vanilijkastiketta tai -jäätelöä.
Simppeli homma, suosittelen.
Mustikka-murupiirakka
Pohja
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
100 g sulatettua voita
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
100 g sulatettua voita
1 muna
Täyte
n. 6 dl mustikoita
25 g sulatettua voita (laita 40 g niin saat hieman herkullisemman)
1 dl fariinisokeria
2 ½ dl kaurahiutaleita
Sekoita pohjan ainekset keskenään ja levitä piirasvuoan pohjalle. Kaada mustikat pohjan päälle. Sekoita täytteen ainekset , voi sokeri ja kaurahiutaleet ja laita muruseos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa puoli tuntia, uunin alaosassa.
Käytin tässä mahdollisimman paljon kaurahiutaleita ja pyrin minimoimaan rasvan määrän. Jälkikäteen jäin miettimään riittäisikö pohjaan 75 g voita. Täytteeseen voi laittaa rasvaa hieman enemmän. Vanilijakastikkeen kanssa tosi hyvä piirakka.
Käytin tässä mahdollisimman paljon kaurahiutaleita ja pyrin minimoimaan rasvan määrän. Jälkikäteen jäin miettimään riittäisikö pohjaan 75 g voita. Täytteeseen voi laittaa rasvaa hieman enemmän. Vanilijakastikkeen kanssa tosi hyvä piirakka.
Skonssit
1 tl rosepippuria murskattuna
1 tl suolaa
2 tl sinappia
1.5 dl kreikkalaista/turkkilaista jugurttia
1 dl mantelirouhetta
1.5 dl juustoraastetta
2 dl rasvatonta maitoa
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, pippuri ja suola. Lisää sinappi,jugurtti ja puolet juustoraasteesta. Tee taikinan keskelle kuoppa ja kaada maito siihen. Sekoita notkeaksi ja vaivaa hetki.Kauli sitten noin 2 cm paksuksi levyksi. Ota takinasta leipäsiä pyöreällä muotilla (halkaisija n. 5 cm). Laita ne pellille, voitele maidolla ja asettele vielä juustoa päälle. Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Nämä on ehdottomasti syötävä tuoreena, esim tuorejuuston ja erilaisten hillojen kanssa.
Pohja:
- 150 g voita (ota aikaisemmin huoneenlämpöön pehmenemään )
- 150 g voita (ota aikaisemmin huoneenlämpöön pehmenemään )
- 0,5 dl sokeria
- 1 muna
- 1,5 dl grahamjauhoja tai vehnäjauhoja
- 2 dl kaurahitaleita
- 1 tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki ainekset ja levitä piirasvuoan pohjalle.
Täyte:
- 6-7 kpl kotimaisia omenoita
- 1 tlk kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia
- 1 muna
- 0,5 sitruunan mehu ja kuori
- vanilijasokeria
Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Lohko omenat ja lado piiraspohjalle, täyte niiden päälle.
Paista 200 asteessa n 30 minuuttia.
Piparkakkutalo
Paraisten piparkakut
3/4 dl siirappia
| ||
1 tl kanelia
| ||
1 tl inkivääriä
| ||
1 tl neilikkaa
| ||
2 tl pomeranssinkuorta
| ||
1 tl suolaa
| ||
250 g voita tai margariinia
| ||
2 dl sokeria
| ||
1 muna
| ||
2 tl soodaa
| ||
6,5 dl vehnäjauhoja
Koristeeksi: karamelleja ja tomusokeri munanvalkuaisseosta ( 3 dl tomusokeria ja 1 munanvalkuainen)
Kiehauta siirappi, mausteet , voi ja sokeri kattilassa. Kun seos on jäähtynyt lisää munat ja lopuksi sooda- leivinjauheseos. Anna taikinan odotella seuraavaan päivään ennen leipomista.
|
Tein nelinkertaisen annoksen ja siitä tuli kuusi piparkakkutaloa ja pellillinen pipareita.Laitan jossain vaiheessa nuo kaavat sivulle.
Runebergin tortut
n. 12 kpl
200 g | voita |
1/2 dl | sokeria |
1 dl | fariinisokeria |
2 | munaa |
1 dl | kuohukermaa |
3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
3/4 dl | mantelirouhetta |
1 1/2 dl (70 g) | kaurakeksimuruja |
1 1/2 tl | leivinjauhetta |
1 1/2 tl | kardemummaa |
Päälle
1 dl | vadelmamarmeladia (paistonkestävää) |
Koristeluun
n. 1/2 dl | vadelmamarmeladia |
1 dl | tomusokeria |
1 1/2 tl | kylmää vettä |
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen. Voit halutessasi lisätä taikinaan pari tippaa karvasmanteli-esanssia.
Annostele taikina muffinssipellille, jossa paperivuoat (ei tarvitse voidella) tai runebergintorttuvuokiin. Tee taikinan pinnalle syvennyksiä ja täytä vadelmamarmeladilla.
Paista 175 asteessa n. 20 min.
Tee tomusokeri-vesiseos ja koristele. Lisää myös marmeladia, jos se on painunut taikinan sisälle.
Tortuista tulee meheviä, kun hillo laitetaan ennen paistoa.
- 3 munaa
Mokkapalat
- 3 munaa
- 3 dl sokeria
- 200 g voita
- 6 dl vehnäjauhoja
- 4 tl leivinjauhetta
- 3 tl vanilijasokeria
- 3 rkl kaakaujauhetta
- 2,5 dl kulutusmaitoa
Kuorrutus:
- 4 dl tomusokeria
- 100 g voita
- 6 rkl kuumaa, vahvaa kahvia
- 2 rkl kaakaohjauhetta
- 3 tl vanilijasokeria
nonparelleja
Sulata rasva.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää hieman jäähtynyt rasva muna-sokerisoekseen.
Lisää vuorotellen maito ja kuivat ainekset munaseokseen.
Laita leivinpaperoidulle uunipellille, paista 200 asteessa 20 minuuttia.
Sulata kuorrutuksen rasva, lisää muut ainekset ja kaada paistetun pohjan päälle, koristele nonparelleilla.
Perunalepuskat
-2 dl perunasosetta
- 0,5 tl suolaa
- 1 kanamuna
- 1,25 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ohrajauhoja
Sekoita ainekset. Muotoile pellille pyöreiksi leipäset, pistele haarukalla. Paista 225 asteessa 10 minuuttia.
Teeleivät
( 4 kpl)
- 50 g sulatettua voita
- 4 dl erilaisia jauhoja hiutaleita, leseitä (vehnäjauhoja, grahamjauhoja,kaurahiutaleita, leseitä)
- 1 tl sokeria
- 3/4 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
(juustoraastetta)
- 1 dl kreikkalaista jugurttia tai kermaa
- 1 dl kreikkalaista jugurttia tai kermaa
Sekoita kaikki kevyesti keskenään,muotoile lusikalla pyöreitä leipäsiä (4 kpl) uunipellille. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Tarjoile heti. Helppo ja hyvä tarjottava syysiltojen teehetkiin. Juustoa ja hieman voita päälle.
Munkit
2,5dl maitoa
6 rkl voita
7 rkl sokeria
2 munaa
50 g hiivaa
700 g jauhoja
(purkki rahkaa)
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon lisää muut ainekset joukkoon ja vaivaa taikina hyvin. Jauhoja sen verran että jää taikina suht löysäksi. Tässä taikinassa on suht paljon hiivaa, mutta tulee todella ilmavia munkkeja.
Minä jätin puolet valmiista taikinasta jääkaappiin . Puolet leivoin saman tien munkkirinkilöiksi ja puolet seuraavana päivänä rahkamunkeiksi. Näin sain tuoreita munkkeja seuraavanakin päivänä. Munkit pitää syödä samana päivänä.
Munkkirinkilät: Tee nostatetusta taikinasta pyöreitä pullia, tee pullien keskelle sormilla reikä ja venytä reikä suht isoksi, ettei paistettaessa mene umpeen. Nostata jonkin aikaa ja paista ruokaöljyssä kattilassa. Rasva on paistolämmintä kun laitat sinne leipäkuution ja rasva alkaa tiristä.
Rahkamunkit: Valmis taikina oli siis odottanut jääkaapissa edellispäivästä, lisäsin taikinaan purkin rahkaa ja annoin nousta huoneenlämmössä puolisen tuntia. Muotoilin munkit pyreiksi ja paistoin samoin kuin munkirinkilätkin;ruokaöljyssä. Tämä taikina on melkoisen löysää ja vaikeahko käsitellä, mutta lopputulos oli minusta tosi hyvä.
Sitruunamarenkitorttu
Pohja:
100 g voita
1 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1 rkl vettä
Täyte:
Marenki päälle:
4 munanvalkuaista
1 1/4 dl tomusokeria
Nypi voin sekaan jauhot, lisää muut pohjan aineet ja painele taikina pyöreän vuokan pohjalle. Paista 200 astetta 20 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti