Arkista



Uuniperunat

- savuporotäytteellä, 4 :lle

- 4 isoa, jauhoista (rosamunda tms) perunaa
- voita, 4 nokaretta

Täyte:
- 1 rasia savuporo tuorejuustoa
- majoneesia 4 rkl
- sinappikurkkusalaattia maun mukaan muutama rkl


Paista perunoita uunissa n. 200 asteessa yli tunti, perunoiden pitää olla tosi pehmeitä.

Sekoita täytteen ainekset.

Tee perunaa ristiviillot ja laita siihen nokare voita  ja täytettä päälle.  Lisukkeeksi salaattia.



Uuniperunat lihatäytteellä

Täyteainekset:
- 300 g naudan paistia (minulla oli hirven paisti)
- 1 iso sipuli
- valkosipulia
- voita pari nokaretta
- lihaliemikuutio

- 1 prk smetanaa (1,5 dl)
- 1 prk creme fraiche  (2,5 dl)
- 2 dl kreikkalaista jugurttia
- sinappia 4-5  rkl
- suolakurkku kuutioituna
- suolaa
- pippurirouhetta melko reilusti
- tuoretta basilikaa ja persiljaa pari kourallista

- 4 isoa uuniperunaa (rosamunda)
- nokare voita jokaiselle perunalle


Pilko paisti pieniksi paloiksi (niin pieneksi kuin pystyt), pilko samoin sipuli ja valkosipuli. Paista sipuli ja paistipalat voissa pannulla ja anna hautua jopa parikin tuntia. Jatka paistamista, kunnes paisti on mukavan murean oloista, lisäile välillä vettä tarpeen mukaan sekä lihaliemikuutio. Lopuksi lisää valkospuli.
Lisää lihaseokseen loput ainekset kevyesti sekoittaen.

Tämä täyte sopii kivasti uuniperunoille ja riittää n. neljälle perunalle. Täyte saa jäähtyä.

Paista perunat uunissa kypsiksi (1,5 tuntia) 200 asteessa. Tee perunoihin ristiviillot ja laita niihin voinokareet. Täytteen voi laittaa kylmänä  kuuman perunan päälle tai tarjoilla erillisestä pikkukupista.

Lämpimät lihaleivät 


Tein ison annoksen  aiemman ohjeen uuniperunoiden lihatäytettä, josta seuraavana päivänä tein lämpimät leivät  seuraavasti:

- 4 isoa viipaletta paahtoleipää
- munaa
- muutama viipale juustoa
- 1 paprika kuutioituna

- lihätäyte, edellisohjeen uuniperunatäyte (tuosta annoksesta riittää neljälle leivälle)

Sekoita muna kupissa ja voitele sillä paahtoleipäviipaleet. Laita paprikakuutiot leiville ja lihatäytettä  melko runsaasti sekä  lopuksi muutama viipale juustoa . Paista 250 asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut ja täyte kuumennut (ei kestä kovin kauaa)




Pannarirulla



Tästä tuli kyllä tosi hyvä. Olen aina tykännyt täytetyistä letuista ja tämä on hyvin samantyylinen, mutta vähän helpompi tehdä kun ei tarvinnut paistella lettuja. Täytettyjen lettujen ohje löytyy myös tältä sivulta.
Mukailin tämän ohjeen Soppa 365:n sivuilta.

Pannaritaikina:

- 3 munaa
- 1 tl suolaa
- 3 dl vehnäjauhoja
-  0,5 dl öljyä
- 6 dl maitoa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista puolisen tuntia 200 asteessa. Kumoa pannari puhtaalle leivinpaperille.

Täyte:
- 400 g naudan jauhelihaa
- 1 iso sipuli
- pari-kolme desiä kreikkalaista (turkkilaista) jugurttia
- lihaliemikuutio
- pippuria
- yrttejä maun mukaan (persilja, timjami, ei välttämätön ?)
- suolaa oman maun mukaan

- juustoraastetta?

Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli, lisää lihaliemikuutio, sekoittele, että kuutio sulaa joukkoon. Lisää loput ainekset ja levitä pannarin päälle.
Kääri leivinpaperin avulla pannari rullaksi ja päälle voit laittaa juustoraastetta. Minulla oli muutama cheddarjuustoviipale ja laitoin ne.
Paista rullaa vielä kymmenisen minuuttia uunissa.


Kaalikääryleet

-kaalia
Kaalikääryleet
-ohrasuurimoita, n 1 dl (voi olla puuroriisiäkin)
-jauhelihaa  n. 300 g
-sipulia
-mausteita (suolaa,pippuria)
-siirappia

Laita iso kaali isoon kattilaan, siten että peittyy vedellä. Keittele jonkin aikaa että kaali pehmenee. Ota sitten jäähtymään ja vesi pois.
Keitä ohrasuurimot (tai riisi) ja pilkottu sipuli kattilassa vedessä ( n. 3 dl vettä) . Laita lihaliemikuutio joukkoon, sekä valkopippuria, suolaa. Sekoita raaka jauheliha kypsien suurimoiden  joukkoon ja vaivaa massaksi, näin saat täytteen.
Ota jäähtyneestä kaalista lehtiä  varovasti , että saat mahdollisimman ehjiä.Leikkaa kova ja paksu kantaosa pois. Laita lehdelle reilu annos täytettä ja kieritä kääryleeksi. Laita kääryleet laajaan uunivuokaan.
Laita kääryleiden päälle voinokareita ja lorauta siirappia, sekä hieman lihalientä pohjalle. Paista uunissa n. 175 asteessa melko pitkään (pari-kolme tuntia), että kunnolla hautuvat . Lisää nestettä (jos tarvii) ja kääntelä kääryleitä  paiston aikana, etteivät kuivu. 
Kaalin sisemmästä osasta voit tehdä kaalilaatikon.

Kaalilaatikko          

                                                                                                     

-          kaalia, melko iso
-          jauhelihaa n. 600 g
-          sipulia
-          mausteita (suolaa, pippuria, meiramia, etikkaa n. 1 rkl)
-          lihalientä  (kuutio taifondia)
-          siirappia, pari rkl
-          ohrasuurimoita (tai puuroriisiä) n.1  dl

Pilko kaali ja keitä pehmeäksi vedessä , laita
lihaliemikuutio (tai fondi)  joukkoon.
Paista jauheliha ja sipuli, 1-2 lihalimeikuutiota (fondia) joukkoon.
Keitä ohrasuurimot (tai riisi).

Yhdistä kaali , jauheliha ja ohrasuurimot. Lisää seokseen siirappia, meiramia,valkopippuria, suolaa  ja etikkaa.
Laita laakeaan vuokaan ja lisää vettä, siten että seos melkein peittyy. Laita mietoon uuniin (n. 150) ja paista kolmisen tuntia .


Stroganoff


Tämä idea tuli, kun kävimme Viipurissa Espilässä syömässä. Siellä oli oikein maukas stroganoff ja muutenkin paikka tosi mukavan oloinen. Yritin mukailla tuota makumaailmaa ja lopputulos oli oikein kelvollinen.

- 600 g paistia (käytin taas hirven lihaa, kun sitä sattuu olemaan)
- 2 sipulia
- valkosipulia pari kynttä
- lihalientä 4 dl (vettä + 1,5 lihaliemikuutiota)
- 1 dl ketsuppia
- pari tl sinappia
- 1 prk smetanaa
- 2 dl kuohukermaa


Leikkaa paisti suikaleiksi ja samoin sipulit.
Paista molemmat pannulla kypsiksi. Lisää muut ainekset ja keittele jonkin aikaa.

Tarjoiluun suolakurkkuja ja esim tomaattilohkoja.
Perunamuusi sopii hyvin kaveriksi.



Sitruunainen kanapasta

- 2:lle
- 2-3 broilerin filettä

- suolaa, pippuria
- pieni silputtu sipulI
- pari valkosipulin kynttä, pilkottuna
- voita paistamiseen
- currya
- kuivattua chilia tms mausteseosta
- kuohukermaa
- 1 kanaliemikuutio (tai fondia)
- 1 sitruunan mehu
- pari rkl hunajaa
- 2 dl kreikkalaista jugurttia
- parmesaania sopivasti

- spagettia n. 200 g (tai muuta pastaa)

Suikaloi broilerin file ja paista voissa pannulla sipulin kanssa, lisää mausteet ,valkosipuli, kerma ja hunaja sekä kanaliemikuutio.
Keitä spagetti toisessa kattilassa kypsäksi.
Lisää broileriin sitruunan mehu, hunaja ja jugurtti sekä hyvin valutettu kypsä spagetti. Parmesan raasteet pastan päälle ja tarjoa heti, mieluiten uunissa lämmitetyillä lautasilla, pasta tuppaa jäähtymään niin nopeasti. Tuoreita yrttejä koristeeksi, jos olisi.

Igorin kanaa


Tämä resepti saanut netissä suuren suosion ja sieltä jostain tämän reseptin bongasinkin ja mukailin. Toimi oikein hyvin pääsiäispäivän aterialla. Näillä sivuillani on  espanjalaisen leivän ohje , jossa mielestäni hyvin samantyylinen makumaailma.

- n. 1 kg broilerin filettä
- pari paprikaa reiluina kuutioina
- pari sipulia reiluina paloina
-valkosipulia
- 1 suolakurkku, kuutiona
- 70 g tomaattipyrettä (tai ketsuppia)
- sokeria, suokaa, pippuria
- 2 kanaliemikuutiota
- 350 g smetanaa
- 1 prk kuohukermaa
-persiljaa koristeeksi

Pyöräytä pannulla paprikakuutiot, sipulikuutiot,suolakurkkukuutiot ja valkosipuli . Lisää mauteet ja smetana, kuohukerma,tomaattipyre sekä kerma, keitä jonkin aikaa kokoon. Ruskista broilerinfileet kevyste pannulla, lado suurehkoon vuokaan ja päälle kastikeseos. Laita vuoka uuniin, paista 225 asteessa n 40 minuuttia ja persiljat päälle.



Janssonin kiusaus
2:lle

8 perunaa
1 sipuli
1 prk kuohukermaa
janssonin fileitä 1 prk



Pilko perunat pikkulohkoiksi ja sipuli renkaiksi.

Laita puolet perunoista uunivuokaan
ja niiden päälle janssonin fileet. Lisää vuokaan loput perunat ja sipulirenkaat päälle.
Kaada janssonin liemi ja kuohukerma vuokaan ja uuniin 200 astetta n. 1 tunti.


Hyvä idea on tehdä janssonin kiusaus annosvuokaan, paista kuumassa uunissa kunnes perunat kyspyy. Tein yhden annoksen: 3 perunaa, 1/2 sipulia, 1/2 kuohukermaa 1/2 janssonin fileitä ja päälle nokare voita.Persiljaa koristeeksi ja salaatti lisukkeeksi. Aivan  mielettömän hyvää.


Pannupizza

- 3 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- 2 rkl siirappia
- 6 dl vehnäjauhoja
- 0,5 pss kuivahiivaa
- 60 g voita

- tomaattikasitketta (barbequekastike sopii myös)
- kuivattuja yrittimausteista (oregano,basilika tms)
- juustoraastetta
- kinkkua, aurajuustoa tms aineksia oman mielen mukaan

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää suola ja siirappi sekä jauhot , joihin hiiva on sekoitettu. Lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan nousta ja taputtele jauhojen avulla voidellulle valurautapannulle. 
Päälle kastike ja muut ainekset. Tuosta annoksesta riittää kahdelle pienehkölle pannulle tai yhdelle isolle pannulle. Paista uunin alaosassa 250 asteessa n. 20 minuuttia. Jos tuntuu että pizzan pohja ei ole täysin kypsä, paista vielä uunin alalämmöllä hetki.



Makkarakastike

4:lle

- puolikas lenkki
- sipuli
- lihaliemikuutio
-  n. 3 rkl vehnäjäuhoja
- vettä 
- pippuria
- soijakastiketta pari lorausta
- ketsuppia

Pilko lenkki paloiksi, silppua sipuli.
Ruskista molemmat kuumahkolla pannulla. Lisää palojen joukkoonvehnäjauhot, pyörittele pannulla, jotta jauhotkin ruskistuu hieman. Lisää vettä pannulle, siten että tulee sopivan sakeaa, n. 4 dl varmaan riittää. 
Mausta pippurilla, soijakastikkeella ja ketsupilla. Jos haluat voi lorauttaa kermaa lopuksi.

Uudet perunat, silli ja vanhanajan salaatti


Tämä ehkä kuulostaa hieman tylsältä ohjeelta, mutta aivan sen takia laitan tämänkin, kun mielestäni onnistui  salaatti ja erityisesti tuo kastike melkoisen hyvin.
Tässä on tuota vanhan ajan meininkiä, eli suomalaisia perusmakuja.

Uusia kotimaisia perunoita , hyvin pestyinä

Uusien perunoiden keitossa huomioitava:
- perunat laitetaan kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen
- vesi heti pois kun perunat ovat kypsiä, pidä perunakattilaa ilman vettä lämpimällä levyllä vielä hetki, päälle voit laittaa talouspaperin, pyrkimyksenä poistaa ylimääräinen kosteus perunoista

Erilaisia lehtisalaatteja kokoelma

Salaattikastike
- 2 dl kreikkalaista jugurttia
- puolikkaan limen mehu (tai sitruunan)
- hieman sinappia
- hunajaa loraus
- pippuria
- tilliä

Sekoita kastikkeen aineksen ja kääntele kevyesti salaatin lehtien joukkoon.

Lisukkeeksihan uudet perunat vaativat tuon sillin. Ehkäpä varhaisporkkanoita ja avomaan kurkkujakin: sokerilla, suolalla ja tilillä maustettuna. Porkkanoiden kanssa toimin Sikke Sumarin ohjeen mukaan. Pannulle porkkanat ja vettä sen verran että peittyvät puoleen väliin asti. Kääntelen ja keitän kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Päälle lopuksi voinokareita sulamaan ja sopivan kypsät porkkant ovat tarjoiluvalmiita, eli ei liian kypsiä.



Täytetyt letut

Lettutaikina:
1/2 litraa maitoa
1-2 tl suolaa
3 munaa
jauhoja, taikina melko löysää, mutta sellaista, että pystyy paistamaan (n. 3-4 dl). Lisäile jauhoja, jos et meinaa saada paistettua.

Paista letut suht isolla pannulla , käytä voita paitamiseen.

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli, pilkottuna
1 lihaliemikuutio tai lihafondia
suolaa, pippuria ja muitakin mausteita mielen mukaan
juustoraastetta n. 100- 200 g

Kypsennä jauheliha ja sipuli pannulla, lisää lihaliemi ja mausteet. Lopuksi juustoraaste.
Täytteeseenhän voi laittaa melkein mitä vaan, mielikuvitusta peliin.

Laita täytettä letun pääle ja kieritä rullaksi.
Paista vielä täytetyt letut uunissan 15 minuuttia,voit ripotella päälle juustoraastetta, mutta toimii ilmankin.

Lisukkeeksi sopii salaatti, voi olla reilusti hedelmäinen, esim ananas yms sopivat hyvin (ananas toimii jopa säilykkeenä liemineen)


Jauhelihapihvit ja lisukkeet



- 800 g paistijauhelihaa
- 3 kananmunaa
- 1 dl kuohukermaa
- suolaa, pippuria
- sipulirouhetta
- pikku paketti fetajuustoa (ei light)
- oliiviöljyä
- voita

Kaikki aineet paitsi voi kulhoon ja vaivataan melkoisen kauan, takinasta tulee näin kiinteämpi, eikä pihvit halkeile paistettaessa.

Uunipellille 12 nokaretta voita ja näiden nokareiden päälle laitoin oliiviöjyn kanssa mutoillut pihvit, tuli siis 12 kappaletta.
Helpoiten pihvien muotoilu onnistuu , kun lorauttaa taikinakulhoon valmiin taikinan päälle reilusti oliiviöljyä, ja alkaa pyöräytellä pihvejä.
Uunissa 225 asteessa n. 20 minuuttia. Tarkista että ovat kypsiä.
Tuoretta timjamia reilusti pihvien päälle lopuksi.

Lisukkeet, juureksia yms

- punajuuria 3 isoa
- bataattia, mieluiten usalaista (miulla oli egyptiläistä ja usalainen minusta parempi) 1 keskikokoinen
- paprikaa, 1 iso
- suolaa , pippuria, kuivayrttimaustetta
- oliiviöljyä
- tuoretta timjamia

Lohko punajuuret, laita lohkot pannulle ja lisää vettä punajuurten puoliväliin asti. Paista kunnes vesi on haihtunut.

Lohko bataatit ja parikat uunipellille ja lisää myös esikypsennetyt punajuuret. Suola, pippuri ja yrttimauste päälle
Tämä komeus uniin 250 asteeseen n. 15 minuuttia. Lisää lopuksi reilusti oliiviöljyä juuresten päälle ja tuoretta timjamia.Paprikat ja bataatit hieman mustuvat, mutta maku on hyvä.



Broilerpata


Broilerin kopia , maustamattomia
Broilerin rintafileitä (luullisia), maustamattomia
Sipulia
Kanafondia
Hillosipuleita
Punaviiniä pari desiä
(viinirypäleitä)


Ruskista broilerinfileet ja laita pataan porisemaan , vettä suunnilleen niin että lihat peittyvät, lisää muut ainekset ja suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Viinirypäleitä voi myös laittaa joukkoon,
Haudutetaan pitkään, minulla taisi mennä kolme-neljä tuntia. Tosin pari tuntiakin on ihan tarpeeksi.

Lisukkeena esim villiriisiä.
Ateriasta saa ihan juhlavakin menuun.




Silakkapihvit ja perunamuusi

Silakkafileitä
Ruisjauhoja
suolaa,pippuria

Perunoita
voita
maitoa

Puolukkasurvosta ja kokonaisia puolukoita
tuoretta tilliä


Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla. Laita fileet kaksi päällekkäin ja kieritä ruisjauhossa, paista pihvit voissa.

Keitä perunat muusiin ja lisää hieman maitoa ja voita, että saat tasaisen muusin, mausta suolalla.
(Vähemmin maitoa ja enemmin voita, sitä parempi muusi tulee)
Lisukkeeksi puolukkasurvosta, johon sekoitin kokonaisia pakastepuolukoita.


Jauhelihapizza



Tee pizzapohja  (uunipellillinen)

Pohja:
2,5 dl vettä
suolaa
hieman ruokaöljyä
hiivaa reilu nokare
hiivaleipäjauhoja taikina suht löysäksi

Kauli pellille leivinpaperin päällä. Anna nousta sen aikaa kun teet täytteen.

Jauhelihaa n. 700-800 g
1 iso sipuli silputtuna         - ruskista pannulla jauheliha ja sipuli
valkosipulia

lihaliemikuutio
ketsuppia melko reilusti, taisi mennä n. desin-puolitoista verran
pippureita ja suolaa maun mukaan
basilikaa, oreganoa reilusti, kuivattua tai tuoretta
juustoraastetta pari desiä    - nämä sekoitetaan jauhelihaseokseen ja keitellään jonkin aikaa

Levitä täyteaineet pohjalle, siivuta päälle tomaattiviipaleita ja juustoraastetta pari desiä päälle.
Paista 200 asteeessa puolisen tuntia.
Tämä on enemmin piiras kuin pizza.


Kesän ensimmäiset kanttarellit ovat niin parhaita, ovat juuri sopivan kokosia ja napakoita pikkuisia nappuloita.


Siikliä ja kanttarelleja


Tämän ruoan otsikkona voisi olla ennemminkin juhlaa kuin arkista, mutta olkoon nyt tällä sivulla. Siikli-perunat ja sipulit suoraan maasta ja kanttarellit metsästä.

Lautasella
uusia siikli perunoita
silliä
tilliä
kanttarelleja ja sipulia pannulla voissa pyörätettynä (hieman tuorejuustoa  sekaan)



Kanttarellileipä ja bataattia

(kahdelle)

- puolisen litraa pikku-kanttarelleja
- sipuli
- voita, tuorejuustoa pari rkl
Paista sipulit ja kanttarellit pannulla reilussa voissa, kunnes neste on haihtunut. Lisää tuorejuusto.
-bataattia , 1 pieni tai puloikas isosta
-suolaa,pippuria,oliiviöljyä, tuoreita yrttejä
Viipaloi bataatit, ripottele päälle suolaa ja pippuria sekä oliiviöljyä.Kaikenlaisia yrttejä voi myös silputa päälle. Minä laitoin salviaa ja rosmariinia. Paista uunissa 250 astetta noin 15 minuuttia.
- reissumies leipää (tms) kaksi palaa .Minulla oli jotain jyväleipää.
Paahda leipä pannulla molemmin puolin. Laita kanttarellit leivän päälle. Bataatit lisukkeeksi. Sekä tamaattia/kurkkua tms vihanneksia.


Wallenbergin pihvit

Nämä eivät aivan oikeaoppiset wallenbergit olleet, lähinnä tavalliset jauhelihapihvit, jotka on kieritetty korppujauhoissa.

- 1 kg naudan jauhelihaa
- pari munaa
- n. 100 g aurajuustoa (tai jotain muuta)
- purkki kuohukermaa
- suolaa, pippuria

- korppujauhoja

Vaivaa taikinan ainekset hyvin sekaisin ja muotoile reilun kokoisiksi pihveiksi.
Pyöräytä pihvit korppujauhoissa ja paista pinta pannulla. Laita pihvit vielä uuniin 200 astetta n. 20 min.
Lisukkeena minulla oli tattirisottoa ja pihlajanmarjahyytelöä.


Tuorepasta

-tulee aika monta annosta , ainakin 8:lle

500 g vehnäjauhoja 
5 munaa
suolaa
1rkl  oliiviöljyä
Tee jauhoista kasa leivinpöydälle tai isoon laakeaan kulhoon ja kasan keskelle ‘kaivo’. Riko munat kaivoon, lisää suola ja öljy. Sekoita haarukalla jauhoja muniin kunnes syntyy taikina ja siirrä taikina ja loput jauhot sitten leivinpöydälle. Työstä taikinaa, kunnes se on elastinen eikä tartu käsiin. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse kummastakin laaja, mahdollisimman ohut pyörylä. Leikkaa pyörylästä reilun sentin levyisiä nauhoja ja anna kuivahtaa. Kun pasta on kuivaa keitä se se runsaassa suolatussa vedessä al denteksi (kestää vain muutaman minuutin).
Kuvissa pastan tekovaiheita
Pastat kuivamassa







Näin lopuksi voisin sanoa, että ´älä kokeile tätä kotona´, vaan  hae se tuorepasta kaupasta.Tämä on todella työläs juttu, eikä minusta lopputulos ollut kovin kehuttava. En tainnut jaksaa kaulia taikinaa tarpeeksi, eli jäivät pastat liian paksuiksi.


Spagetti ja jauhelihakastike

4:lle


Jauhelihakastike

- 700 g paistijauhelihaa
- 2 sipulia
- valkosipulia
- vehnäjauhoja pari rkl
- vettä pari dl
- kermaa n. 0,5 dl
- lihaliemikuutio tai lihafondia
- pippuria , suolaa
- ketsuppia n. 0,5 dl


Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit, Lisää vehnäjauho ja anna hieman ruskistua, lisää vesi lihaliemi ja mausteet. Lopuksi ketsuppi ja kerma.

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.


Lihapullat tomaattikastikkeessa

4:lle

Lihapullat

- 700 g paistijauhelihaa
- 1 pussi sipulikeittoaineksia
- 1 prk kermaviiliä
- pippuria

Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa hyvin. Muotoile lihapulliksi ja paista uunipellillä n. 200 asteessa n, 20 minuuttia.

Tomaattikastike

- 1 prk tomaattimurskaa
- 1 sipuli
- oliiviöljyä
- valkosipulia
- suolaa, pippuria
- 0,5 dl ketsuppia
- 0,5 dl kermaa
- tuoretta tai kuivattua basilikaa reilusti

Pilko sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää tomaattimurska ja mausteet ja ketsuppi ja kerma. Keittele anakin puolisen tuntia.
Laita lihapullat kastikkeeseen ja ruoka saa vielä hautua.



Lihamureke


Taikina kuten lihapullissa. Muotoilin murekkeen muotoon: sinappia sekä korppujauhoja pinnalle. Paistoin 200 asteessa reilun tunnin. Kaadoin pintaan purkin ruokakermaa paiston puolivälissä.
Tarjoilin tuoresalaatin,  uunissa kypsennettyjen punarjuurten, sipulin ja bataatin kanssa.


Sinappiset uunikyljykset

4:lle

4 kpl porsaankyljyksiä
-suolaa
-pippuria

Mausta kyljykset ja ruskista pannulla.


- 4 rkl sinappia
- 2 rkl balsamiviinietikkaa (tms)
- 2 rkl sokeria

- 1 dl kuohukermaa

Sekoita muuta ainekset paitsi kerma keskenään ja levitä ruskistettujen kyljysten päälle, kaada kerma kyljysten päälle. Laita uunivuokaan ja paista 200 asteessa 30 minuuttia.
Lisukkeena tarjosin perunamuusia, salaattia ja pihlajanmarjahyytelöä sekä uunipaahdettuja valkosipuleita.
Tuli erittäin maukkaat kyljykset.




Hernekeitto


-  500 g kuivatttuja herneitä
- 400 g jauhelihaa
- 1 sipuli
- kokonaisia pippureita
- suolaa
- sinappia pari rkl
- lihaliemikuutio

Liota herneitä runsaassa vedessä yön yli.
Laita herneet kattilaan ja lisää vettä siten, että herneet reilusti peittyvät. Vettä saa olla melko paljon, koska herneet turpoavat paljon. Tosin voit lisäillä vettä keittämisen aikana tarpeen mukaan.
Lisää mausteet ja keittele hissukseen jopa kaksi tuntia.
Ruskista pannulla jauheliha ja sipulit, lisää keittoon ja keitä vielä puolisen tuntia.

Lihana voi käyttää sianlihaa, savukylkeä...kinkun jämää yms, mutta minusta jauheliha toimii myös hyvin.Sika-nauta olisi varmaan paras, mutta tässä käytin naudan jauhelihaa ja oli myös ihan hyvää.

Lihakeitto





- kilon verran naudan keittolihaa, luineen (minulla oli hirven lihaa)
- sipulia
- porkkanaa yms juureksia
- kokonaisia pippureita
- suolaa
- perunoita kuorittuna n 6 kpl (isoa)


Laita liha kattilaan ja reilusti vettä, että liha peittyy hyvin. Keitä lihaa tunnin verran ja kuori mahdollinen keitoksen pinnalle tuleva vaahto pois.
Lisää kuutioidut juurekset ja sipuli sekä mausteet. Keitä vielä pari tuntia, kunnes liha irtoaa luusta.
Siivilöi liemestä juurekset ja sipulit pois ja laita liemi takaisin kattilaan.Ota myös liha pois kattilasta.
Kuutio perunat ja laita liemeen.
Paloittele liha melko isoiksi paloiksi ja lisää keittoon.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja lihaliemikuutio, jos tuntuu tarpeelliselta.

Juurekset ja sipulit voi toki jättää myös keiton joukkoon, mutta minä kun en pidä keitetyistä porkkanoista, en sitten laita niitä.

Gulassikeitto

( 4:lle)

- hyvää naudanlihaa n. 500 g suikaleina
- 1 iso sipuli
- oliiviöljyä paistamiseen
- pari-kolme valkosipulinkynttä
- 1 pikkupurkki tomaattipyrettä
- 1-2 dl paseerattua tomaattia
- 2 lihaliemikuutiota
- pippuria (suolaa jos tarvitsee)
- 2-3 rkl paprikajauhetta
- 1-2 tuoretta chiliä
- 1-2 kpl erivärisiä parikoita
- hieman kuminaa
- tuoretta persiljaa

Pilko sipulit ja valkosipulit, kuullota kattilassa oliiviöljyssä. Lisää lihasuikaleet, kun lihat ovat kypsyneet (ei tarvitse ruskistaa) lisää vettä sopivasti ( n, 1 litra)

Lisää tomaattipyree ja paseerattu tomaatti sekä mausteet ja pilkottu chili) Mausteiden ja chilin määrä on suuntaa antava ja lisäile tarpeen mukaan. Keitto saa olla vahvasti maustettu.
Minä en laittanut perunoita tms juureksia, mutta voi toki laittaa niitäkin.

Broileripaistos

8:lle

- 1 kg Broilerin ohutleikkeitä
- 6 dl villiriisiä  (risottoriisiä, pitkää riisiä tms)
- n. 6 dl kanalientä
- n. 5 dl juustoraastetta
- suolaa, pippuria
- ananaspaloja liemineen
- 2 - 3 dl kuohukermaa
- 1 chili pilkottuna

Pilko broilerit pienemmiksi, mutta jätä melko reiluiksi paloiksi. Ruskista kevyesti pannulla.
Keitä riisit melkein kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
Laita keitetyt riisit uunivuokaan, broilerin palat päälle. Niiden päälle ananaspalat liemineen ja lopuksi juusoraaste.
Lisää kanaliemi , joka maustettu suolalla ja pippurilla ja chilinpaloilla.Lopuksi kerma.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.
Tarkista ettei paistos kuiva liikaa, eli tarvittaessa lisää nestettä (kanalientä tai kermaa)

Tarjoile tuoresalaatin ja mustaherukkahyytelön kanssa.


Broilerin fileet ja peruna/bataattirösti

2:lle

- 2 kpl broilerin fileitä
- pippuria, suolaa, yrttimaustetta,
valkospulimaustetta
- 1 dl kuohukermaa (tarvittaessa lisää vettä)
- öljyä paistamiseen

- 3 perunaa
- puolikas bataatti
- suolaa pippuria
- öjyä ja voita paistamiseen

Paista broilerinfileet oliiviöljyssä pannulla , lisää kermaa ja hauduta kypsäksi.

Kuori ja raasta perunat ja bataatit karkeaksi raasteeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita pannulle oliiviöljyä ja voita . Laita röstiseosta pannulle, joko pieniksi rösteiksi tai koko pannun kokoiseksi.Älä paina liian tiukkaan , vaan jätä melko ilmavaksi lettuseksi. Paista molemmin puolin kunnes on kypsä.

Kuten kuvastakin huomaa, meikäläisen rösti paistui melko tummaksi (= paloi) mutta maku oli oikeastaan tosi rapsakka ja hyvä.

Lihapullat

-erittäin helpot

- 600 g naudan jauhelihaa
- 1 prk kermaviiliä
- 1 pussi sipulikeittoaineksia

Pyörittele pulliksi ja uunissa 200 asteessa n. varttitunti (isommat 20 min). Simppeli homma.








Avokadopasta

Muotihomma nykyään, joten pitihän tuo kokeilla. Ihan ok, ihan hyvä..



1
valkosipulinkynsi
1/2
chiliä
2
syöntikypsää avokadoa
1
lime
1/2 dl
oliiviöljyä
kourallinen
basilikaa
kourallinen
lehtipersiljaa (tai n. 1 rkl kuivattua)
suolaa, mustapippuria
n. 2 dl
parmesan-juustoa raastettuna

400-500 g
tummaa spagettia

Tee kastike ensin. Sekoita isossa tarjoilukulhossa pieneksi pilkottu valkosipuli ja chili (poista siemenet). Purista limetin mehu joukkoon.
Halkaise avokadot ja poista kivet. kaavi lusikalla avokadot kulhoon palasina. Lisää hienonnetut yrtit ja suurin osa juustoista (jätä hiukan juustoraastetta pöytään laitettavaksi).Lisää öljy, suolaa ja pippuria. Sekoita sörsseli lusikan avulla ja maistele. Suolaa tulee olla tarpeeksi.keitä pasta al denteksi suolatussa vedessä. Ota talteen vajaa desi keitinvettä ja lisää se kastikkeen joukkoon.Valuta spagetti ja pyörittele se kastikkeen joukkoon. Lisää päälle parmesanraastetta ja rouhittua mustapippuria. Tarjoa heti. Muista lämmittää lautaset uunissa, koska tämä ruoka jäähtyy nopeasti.

Juustomunakas




- 2 munaa
-  juustoraastetta kourallinen
-  pari tomaattia pikku kuutioina
-  tuoretta basilikaa
-  sormisuolaa

Sekoita munat kevyesti, lisää juustoraaste sekaan. Laita  seos voidellulle pannulle ja sekoita kevyesti. Ole tarkkana ettei paistu liian kuivaksi, saa jäädä hieman kosteaksi. Lisää tomaattikuutiot, mausta somisuolalla ja ota pannulta lautaselle, koristele basilikalla.
Nopea ja kiva välipala.

Puolukkakiisseli

- 1 l puolukoita
- vettä
- n. 0,5 dl sokeria
- n. 3 rkl perunajauhoja

Laita puolukat kattilaan, lisää vettä niin paljon että puolukat reilusti peittyvät.
Keitä seosta parikymmentä minuuttia ja siivilöi puolukat pois .
Lisää pieneen vesimäärään sekoitetut perunajauhot seokseen ja pidä hetki lämpimällä levyllä, älä enää keitä seosta.
Lisää sokeria oman maun mukaan.
Tarjoile esim vanilijajäätelön kanssa.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti