Kalaa

Kaloista suosikkini on nieriä, kun vaan sitä saa niin ostan vamasti
Yleensä kokonaisena, koska se on melko helppo käsitellä ja fileet voi paistaa ja lopuista keittää liemen.



Paistettu Nieriäfile

Paistettu nieriäfile


Nieriäfile
- suolaa ja pippuria pintaan
Paistetaan voissa ensin nahkapuoli melko rapeaksi, eli suht kuumalla pannulla. Sitten lämmön voi laskea ja paistaa toisen puolen.

Paahdetut porkkanat
Kevätporkkanoita , osa naatista mielellään mukana
-suolaa, voita tuoretta rakuunaa

Laita kokonaiset porkkanat kuumalle pannulle, lisää vettä, siten että on puoliväliin porkkanoita. Paista kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Laita porkkanat, mausteet ja reilut nokareet voita  odottamaan folioon , kunnes muu ateria on valmis.

Lisukkeeksi sopii siikli-perunat ja salaatti.


Taimenta, mätikastiketta ja perunakeot

6:lle

- n. 1.5 kg taimenfilettä
- suolaa pippuria

Leikkasin annospaloiksi ja paistoin pannulla voissa.
Varo paistamasta liian kuumalla pannulla tai liian kauan, ettei kala ruskistu liikaa tai tule kuivaksi.




Mätikastike:
- 3 dl valkoviiniä
- 3 dl kalalientä (saa olla melko voimakas liemi)
- 2 dl kuohukermaa
- 150 g kirjolohen mätiä
- nokare voita
- suolaa jo tarvii

Keitä viiniä, kalalientä ja kermaa kattilassa niin kauna, että jäljellä on alkuperäisestä nesteestä n. puolet järjellä. Eli saa keitellä tunnin-pari.
Lisää lopuksi voi ja mäti, älä keitä enää tämän jälkeen.
Tämä on kyllä aika hyvä kastike kalalle.


Perunakeot  (piti tulla ruusukkeet, mutta tuli keot)
- 12 perunaa
- suolaa
- n. 1 dl kulutusmaitoa
- n. 50 g voita

Kuori perunat, keitä kypsiksi suolatussa vedessä. Muussaa perunat, tarkista suola, lisää maito ja voi.
Pursotin muusista ruusukkeita pellille ja paistoin uunissa 225 asteessa parikymmentä minnuuttia.
Näistä ei kyllä tullut aivan sen näköisiä kuin piti, mutta maku oli ihan hyvä. Ehkä olisi saanut olla pidempään uunissa.






Uunilohi 

4:lle

- reilu kilonen lohi, fileoi 

- smetanaa 1 prk
- sweet thai chili- kastiketta n. 0,5 dl
- feta juusto kuutioita n. 0,5 dl

- suolaa, kalamaustetta (tilliä yms sekoitetta, kuivattuna)

- perunaa, sipulia

Laita lohifileet vuokaa. Päälle ronskisti smetanaa, sweet chili kastiketta ja feta-kuutiot. Sivuun perunalohkot (kuorimattomat) seka sipulilohkot (kuoritut). 200 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.  Helppo ateria.


Appelsiinilohi

Tämä on tosi helppo lohiruoka, ohjeen sain ystävältäni Tuulalta, kun hänellä sattui olemaan kaapissa vain appelsiinituorejuustoa lohen kaveriksi  ja tämä kyllä minusta sopii tosi hyvin.

Tästä riittää 2-3:lle.

- lohifilee n. 600 g
- suolaa, mustapippuria
- 100 g appelsiinituorejuustoa

Mausta lohifile suolalla  ja pippurilla. Pippuria saa olla reilusti, kun tuorejuusto on hieman makeaa. Levitä tuorejuusto lohifileen päälle ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Lisukkeeksi sopii vaikka uunissa paahdetut bataatit tai muut juurekset.





Nieriäkeitto

Nieriäkeitto


Nieriäfilettä reiluina kuutioina
Perunaa, kuutioina (muutama kappale)
Sipulia kuutioina
Kermaa pari reilua lorausta (juhlallisempaan keittoon laitetaan purkki kuohukermaa)
tilliä reilusti
sitruuna, purista sitruuna  mehua liemeen
kalalientä, keitin kalan pään ja ruoto-osat, jotka jäivät fileroinnin jälkeen kalasta jäljelle (jos ei ole kalalientä käytä kalaliemikuutiota tai fondia)
maustepippureita,  suolaa

Pyöräytä peruna ja sipulikuutiot öljyssä kattilassa. Lisää vettä n puolitoista litraa. . Mausta ja lisää kerma. Lisää nieriäkuutiot ja ota kattila hellalta.
Keitonhan voi tehdä mistä tahansa kalasta, mutta minulla sattui olemaan nieriää eilisestä jäänyt. Nieriä on toki yksi parhaista.




Paistettu Nieriä


Paistettu nieriä
Fileoitu nieriä (pari filettä)                         
Paahdettuja paprikoita
Keitettyjä papuja
Uunitomaatti
Kermaviilikastike

Fileoi nieriä ja mausta suolalla ja pippurilla. (Roippeista keitin liemen , josta tuli seuraavalle päivälle soppa, jätin myös vähän filelihaa soppaan)
Paprikat kovaan lämpöön uuniin (250 astetta) ja vähän myöhemmin lisäsin yrttimaustetut tomaatit.
Paista kalafileet pannulla, ensin nahkapuoli suht kuumalle pannulle, jotta nahkapuoli paistuu rapeaksi ja silloin myös nahan voi syödä. Toinen puoli paistetaan melko miedolla lämmöllä.

Kermaviilikastike kuten  tonnikalapihvien ohjeessa


Tonnikalapihvit

Tuore tonnikala on hyvä valinta.
 Joulun alla olimme Thaimaassa Rayan saaren edustalla kalastamassa ja saimme juuri pyydystettyä tonnikalaa , se oli kerrassaan hyvää. Toimii tämäkin, vaikka cittarin kalatiskiltä olikin. Luulen, että tonnikalan valmistamisessa on yksi perussääntö: älä paista liian kuivaksi.


Tonnikalapihvit


Tuoretta tonnikalaa
sitruunaa
tilliä
bataattia, paprikaa
kermaviilikastike: kermaviiliä, pippuri, suolaa, sokeria, sinappia, tilliä, etikkaa (tai valkoviinietkkaa)
salaattia lisukkeeksi

Tee kermaviilikastike sekoittamalla kaikki ainekset ,
Lämmitä uuni 250 asteeseen, laita bataattilohkot ja paprikat grillaantumaan n. 10-15 min riittää. Minulla tuli melko mustiksi molemmat, mutta maku oli hyvä. Kun kasvikset otetaan uunista ripottele sormisuolaa ja oliiviöljyä päälle.
Mausta tonnikalapihvit reilusti rouhitulla mustapippurilla. Paista voissa melko kuumalla pannulla, paisto on melko nopea , ettei kalat kuiva . Lisää sormisuolaa sopivasti ja sitruunanmehua ja tilliä koristeeksi.



Lohimedaljongit


Lohta
hp-kastiketta, sinappia, sitruunaa,
porkkanat
kuivattua yrttimaustetta
perunaa
Leikkaa perunat  lohkoiksi, laita uuniin 225 asteeseen, suolaa  ja pippuria päälle. n. 20 minuuttia. Kun otat pois uunista niin ripottele oliiviöljyä päälle.
Leikkaa lohi medaljongeiksi. Mausta hp-kastikkeella,  sinapilla, sitruunalla, suolalla, pippurilla ja hieman sokeria. Paista miedolla lämmöllä pannulla voissa. (vaihtoehtoisesti lohet voi maustaa esim sweet- thai chili –kastikkeella, ehkä olisi jopa parempaa)
Leikkaa porkkanat pitkulaisiksi lohkoiksi. Laita porkkanat paistinpannulle, lisää pannulle vettä siten että vettä on porkkanoiden puoleen väliin asti. Paista pannulla kunnes vesi on haihtunut, sitten lisää lämpimille porkkanoille muutama nokare voita ja yrttimauste ja suolaa ja pippuria. Sekoittele, että voi sulaa.



Uunilohi

Uunilohta
n. 1 kg lohta
sitruunaa
appelsiinituorejuustoa
mantelirouhetta
seesaminsiemeniä
tilliä
kermaviilikastike; kermaviili, suola, sokeri, etikka, sinappi, (tuoreita yrttejä jos löytyy)
bataattia, perunaa ja paprikaa
salaatti lisukkeeksi

Tee ensin kermaviilikastike sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään.
Mausta lohifilee reilusti sitruunamehulla ja sormisuolalla, levitä päälle tuorejuusto. Ripottele vielä päälle mantelirouhetta ja seesaminsiemeniä ja tilliä. Paista uunissa n. 25 min-½ tuntia 200 asteessa. Laita kalan päälle folio ja odottamaan kasvisten paistamista
Nosta uunin  lämpötila 250 asteeseen ja laita puolikkaat perunalohkot (kuorimattomat) uunipellille (pinnalle voi ripotella reilusti valkosipulijauhetta), kun perunat ovat paistuneet  n 5 min lisää bataattilohkot  (kuorimattomat)ja paprikalohkot pellille ja paista vielä n. 10 -15 minuuttia. Kun otat kasvikset uunista mausta ne sormisuolalla pippurirouheella ja oliiviöljyllä.
Jos sinulla on kiertoilmauuni , nämä voi paistaa lomittain, eli perunat laittaa uuniin jo kalan paiston loppuvaiheessa.
Tarjoile salaatin kanssa.


Uunilohi 2

kahdelle

Erittäin helppo ja melko nopea.

- lohta 700 g
- sirtuunaa
- kolme perunaa
- puolikas bataatti
- sormisuolaa
- rosepippuria
- yrttimaustetta
- oliiviöljyä

Lohko perunat ja bataatit. Laita lohkot uunivuokaan, mausta sormisuolalla, yrttimausteella ja pinnalle oliiviöljyä.

Laita samaan vuokaan lohifile, mausta suolalla ja rosepippurilla, pari sitruunaviipaletta pinnalle.
Paista kiertoilmauunissa 225 asteessa 20 minuuttia (norm uunissa 250 astetta). Lohi saa hieman tasaantua ennen tarjoilua, sitruunamehua voi puristaa vielä pintaan.


Uunilohi- mascarpone




Uunilohi mascarpone-pinaattikastikkeella




1 (1 kg)Kirjolohi file
1 rklsitruunanmehua
1 tlsuolaa
1/2 tlmustapippuria
Kastike
1 purjo (tai  sipuli hyvin haudutettuna)
1 rklöljyä
n. 150 gtuoretta pinaattia
1 rklvehnäjauhoja
n. 2 dlvettä
1 prkMascarponejuustoa
1/2 dlbasilikaa hienonnettuna, minulla sattui olemaan rosmariinia, joten laitoin sitä,mutta vähemmän
n. 1 tlsitruunan raastettua kuorta

Ota kalasta mahdolliset ruodot pois ja ylimääräinen rasva.Laita uunivuokaan nahkapuoli alaspäin, mausta suolalla. Paista kypsäksi  200 asteessa 25-30 minuuttia.
Pilko purjo (tai sipuli) hauduta kattilassa öljyssä, lisää pinaatti , anna hieman kiehua, lisää loput ainekset.
Nosta kypsä lohi kalavadille. Kaada päälle kastike tai tarjoa se erikseen.

Kuhafilettä ja paahdettua bataattia ja papikaa



Kuhafile
Batattia
Paprikaa
Pinjansiemeniä
Salaattia (Romaine tms)
Tuoretta tilliä
Kermaviilikastike ; kermaviiliä,sokeria,suolaa,valkopippuria, sinappia,sitruunanmehua,tilliä
Voita paitamiseen
Oliiviöljyä kasvisten päälle

Bataatit ja parikalohkot paahdetaan melko kuumassa uunissa 225 astetta, 15-20 minuuttia.
Paista kuhafileet , nahkapuoli ensin rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tilliä ja salaattia lisukkeeksi.



Siikafile ja bataattiranskalaiset


Siikafile
Bataattia
Salaattia, kirsikkatomaatteja
Tuoretta tilliä
Voita paistamiseen


Leikkaa bataatit ranskalaislohkoiksi. Paista 250 asteessa n. 15 minuuttia.

Paista siikafilee , nahkapuoli ensin melko rapeaksi.
Mausta suolalla ja pippurilla, salaattia ja tilliä lisukkeeksi.




Siikafilettä ja risottoa

Siikafile, voita paitamiseen
Risottoriisiä
Sipulia
Valkoviiniä
Kanafondia
Timjamia
Parmesan juustoa raastettuna
 Kuullota sipuli ja risottoriisi kattilassa. Lisää valkoviiniä ja vettä vähitellen , kunnes riisi on melko kypsää . Mausta lopuksi suolaa, pippuria, timjamia. Lopuksi parmesanraaste.

Paista siikafile nahkapuoli ensin rapeaksi.


Haukea ja salaattia


Fileoi hauki, mausta suolalla ja kevyesti murskatulla rosepippurilla. Paneroi kevyesti vehnäjauhoissa ja paista voissa. Lisukkeenna kermaviilikastike (purkki kermaviiliä,sokeria,sinappia, sitruunamehua sekä tilliä ja pippuria). Sitruunaa ja tuoretta tilliä lisukkeena sekä tuoresalaattia.



Uunilohi ja janssonin perunat

4:lle

- kirjolohifile n. 800 g
- mustapekka tms tuorejuusto
- hieman sulaa

- 8 perunaa
-1 iso sipuli
- 1 prk janssonin fileitä
- muutama nokare voita

Lait lohifile vuokaan, tuorejuusto päälle ja hieman suolaa .
Pilkotut perunat ja sipulit vierelle vuokkaa ja väliin janssonin fileet sekä voinokareet pälle.
Uunissa 225 astetta 25 minuuttia.

Pikaruokaa vailla vertaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti