Mättöosasto

Tässä kaikenlaisia pikaruokia, enemmän ja vähemmän rasvaisia lauantai-illan herkutteluja.
Perisuomalaiset lihapiirakat ovat ehdottomat suosikit. Pizzoja ja hampurilaisia mahtuu myös mukaan.
Viimeisimpänä kokeiluna Pulled Pork- eli ylikypsää sianlihaa revittynä sympylän väliin.

Lihapiirakat


Taikina:
- 2 munaa
- 4 dl maitoa (kädenlämpöistä)
- 1,5 rkl sokeria
- 1,5 rkl hiivaa (1 pussi kuivahiivaa)
- 1 dl voisulaa
- 0,5 rkl suolaa
- jauhoja taikina pehmeäksi  (vehnäjauhot ok, minulla ei ollut joten käytin rouheisia sämpyläjauhoja ja toimivat erittäin hyvin)

Laita kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa taikina hyvin. Laita aluksi jauhoja n. 6-7 desiä ja  lisäile niitä pikkuhiljaa, taikina saa jäädä melko pehmeäksi. Jauhojen määrää en osaa tarkemmin sanoa (ehkä hieman alle litran verran tuohon määrään).
Nostata taikina hyvin sillä välin voi tehdä täytteen.


Täyte:
- 300 g paistijauhelihaa
- 0,75 dl riisiä (puuro, risotto tms)
- 1 sipuli, pilko kuutioiksi
- 0,5 kpl lihaliemikuutio tai lihafindia
- suolaa ja pippuria (minulla oli hieman tuoretta timjamia myös)


Keitä riisi, mausteeksi puolikas lihaliemikuutio (tai lihafondia)  ja pippuria, paista jauheliha ja sipulikuutiot, puolikas lihaliemi ja suoaa ja pippuria, mausteeksi laitoin myös tuoretta timjamia. Sekoita kaikki keskenään.


Kauli taikina n, puolen sentin paksuiseksi levyksi. Laita levylle nokareita jauhelihatäytettä ja ota taikinasta muotilla puoliympyrän muotoisia piirakoita (minulla muottina toimi vanha kahvisuodatin, kun muuta ei ollut, mukit yms toimivat myös).

Nostata piirakoita sillä välin kun öljy lämpenee.

Paistaminen:
- paistamiseen tarvitset vielä ruokaöljyä, litra tai pari

Lämmitä öljy kattilassa (öljyn paistolämpötilan voi testata: upota öljyyn pieni leipäpalanen ja kun palanen alkaa mukavasti tiristä niin silloin on öljy sopiva).
Kun laitat öljyn joukkoon n. 20 g kirkastettua voita , saat piiraisiin himan rapeamman pinnan. Kirkastettu voi on sulatettua voita, josta käytetään pekästään se pinnalle tuleva kirkas osa, kulhon alaosáan jää semmoinen heraosa. Minulta meni vahingossa koko sulatettu voi kaikkine heroineen ja toimi sekin hyvin.

Sinne vaan öljyyn sitten piirakat ja kun piiras on mukavan ja sopivan ruskea niin käännä piiras ja toinen puoli samalla tavalla. Kypsä piiras tuntuu  selkeästi kevyemmältä kuin raaka.

Tässä kuvia lihapiirakoiden työvaihesta ja valmiista tuotoksista.
Lihapiirakat nuosemassa

Minun lihapiirakka muotti
Paistaminen
Lihapiirakat

Bataattiranskalaiset (+ palsternakka ja perunat) ja dippiä

- bataattia (palsternakkaa, perunaa)
- ruokaöljyä paistamiseen
- sormisuolaa tms masuteeksi



Nämä voi hyvin tehdä  uunissa. Bataattilohkot (+ muut juurekset) muovipussiin, johon pari rkl öljyä, valkosipulijauhetta, chilimaustetta, hieman suolaa ( mikä mauste vaan itseä miellyttää).  Hiero mausteet ja öljy pussissa juureksiin ja levitä uunipellille, paisto 25 minuuttia 225 asteessa.

Dippi :
- majoneesia (n. 1 dl)
- sokeria ripaus
- kurkumaa 
- valkoviinietikkaa
- kurkkusalaattia pari rkl
- sinappia
- ketsuppia






Dippausta

Dippailua


Tein kermaviili dippikastikkeen valmisjauheesta. Kurkkuja ja porkkanoita pilkottuina.

Nacho-lastut pellille ja juustokastiketta päälle, uunissa n. 10 minuuttia.
Dipattaviksi kannattaa ottaa myös kasviksia, huomaamatta keventää herkutteluhetkiä.




Hampurilaiset  (4:lle)

Perinteiset hampurilaiset:

Jauhelihapihvit:
400 g paistijauhelihaa
1 muna
suolaa,pippuria
loraus kermaa tai kermaviiliä

Sekoita jauhelihataikinan ainekset keskenään hyvin. Paista reilut pihvit pannulla.

Paahda pannulla hampurilais sämpylät.

Kokoa hampurilaiset  makusi mukaan tai esim seuraavista aineksista:

cheddarjuustoa
sipuliviipaleita
tomaattia
suolakurkkua
salaattia
ketsuppia
hampurilaiskastiketta
jauhelihapihvit

Kanahampurilaiset:


Muuten samoin kuin perinteiset, mutta jauhelihapihvin tilalla broilerin fileepihvi.




Pizzaa leivinuunin arinalla

Pizza nro 1
2 isoa pizzaa

Pohja 1

- n 2,5 dl lämmintä vettä
- jauhoja taikina melko kovaksi taikinaksi (minä käytin hiivaleipäjauhoja, voi olla vehnäjauhojakin, erityisesti durum-jauhot sopivat hyvin)
- 1 pussi kuivahiivaa
- pari tl suolaa

Nostata taikinaa puolisen tuntia. Kauli taikina kahdeksi melko isoksi pizzapohjaksi. Yritin pyöreitä, mutta tuli jotain muuta.

Pohja 2

Tämä todettu erittäin hyväksi, ainakin leivinuunin arinalla paistettuna.
Tästä tulee varmaan 4 pyöreää pizzaa.
- 2 dl vettä
- 15 g hiivaa (tuorehiivaa)
- 5 dl pizzajauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisä jauhot ja vaivaa käsin hyvin. Nostata ja kauli pizzoiksi.


Täyte

Tomaattikastike pizzalle:
- 1 prk tomaattimurskaa (tai tuoreita tomaatteja)
- hunajaa
- valkoviinietikkaa
- suolaa, pippuria
- muutama valkosipulin kynsi pilkottuna

Laita ainekset kattilaan , keittele jonkin aikaa, jäähdytä.Voit lisätä lihafondia hieman, jos pizzaan ei tule muuta kuin tomaattia ja juustoa, saat hieman makua kastikkeeseen.
Pizza nro2

-100-200 g parmesan juustoa raasteena
- 1 sipuli ohuiksi viipaleiksi leikattuna
- 1 prk tonnikalapaloja
- 200-300 g juustoraastetta
- n. 200 g katkaravun pyrstöjä

Laita kastike pizzapohjan päälle, seuraavaksi parmesanjuusto ja sipuliviipaleet, sitten tonnikalat, juustoraaste ja lopuksi ravunpyrstöt.

Laita pizza leipä/pizzalapiolla leivinuuniin ja paista n. 10 minuuttia, kunnes pohja on sopivan rapea.

Minä poltin uunissa yhden pesällisen puita, odottelin vartin verran ennen kuin laitoin ensimmäisen pizzan. Pakko myöntää, että pikkasen pääsi palamaan pohja ja toinen pizza onnistui paremmin. Jokainen uuni on erilainen, joten aina joutuu hieman opettelemaan näitä lämmitysjuttuja.


Tomaatti-mozzarella-rucola pizza, rucolat ja oliiviöljyä paiston jälkeen pizzan päälle
Tässä sama, mutta ilmakuivattua kinkkua myös

Tomaatti-mozzarella pizza ruispohjalla, pohjan ohje ´perinteitä´osiossa, ruisleipä. Eli  kun tein leipää, jätin vähän taikinaa pizzaa varten
Suosittelen kokeilemaan ruispizzaa, todellakin yllätti positiivisesti. Täytteeseen ei tarvitse muuta kun tomaattikastike, juustoraaste, tomaattisiivut ja rucolaa sekä oliiviöljyä päälle. Rouhi pippuria tarpeen mukaan päälle.

Valkoinen pizza
Tämä ohje on Pirkasta napattu. Ihan kokeilemisen arvoinen, mutta ei välttämättä jokaisen mieleen.

- 1-2 dl turkkilaista jugurttia
- 3  sipulia
- hieman öljyä
- suolaa,pippuria
- 1 päärynä
- sinihomejuustomuruja
- suolapähkinöitä
- rucolaa

Ensin sukaloi sipulit, paista miedolla lämmöllä pannulla öljyssä. Saa paistaa jopa 30 minuttia, jotta pehmenevät ja karamellisoituvat. Kuori ja viipaloi  päärynä.

Kasaa pizzapohjan päälle ensin jugurtti, sitten sipulit , päärynäviipaleet ja aurajuusto. Paiston jälkeen laita pinnalle pähkinöitä ja rucolaa.

Lihapullatortillat


Ensimmäistä kertaa tein tortilloja, nämä kasattu uudenvuoden juhlien jäännöksistä.

- Valmiita tortillalevyjä
- lihapullia (ohje 'arkista' osiossa)
 



Tomaattikastike:
-oliiviöljyä
-valkosipulia
-sipulia
-lihafondia
-6 tomaattia
-ketsuppia, pari rkl
-1 tuore chili pilkottuna
-suolaa,pippuria
-homejuustoa (valko-sekä sini-)
(pihlajanmarjahyytelöä pari rkl)
(smetanaa pari rkl)

-salaatinlehtiä
-tomaattisiivuja
-kurkkusiivuja
-suolakurkkuja
-makeaa chilikastiketta

Pilko sipulit pieniksi, kuullota kattilassa oliiviöjyssä, pilko tomaatit myös pikku kuutioiksi ja lisää kattilaan. Lisää lihafondi, mausteet,chili ja ketsuppi. Keittele kastiketta parikymmentä minuuttia, lisää juustot ja keittele kunnes ainekset ovat  pehmenneet hyvin. Voit lisätä hyytelön ja smetanaa jos näitä haluat käyttää, ei välttämättömiä, mutta näitä sattui kaapissa olemaan.
Lisää lihapullat kastikkeeseen ja odota että ovat lämmenneet.

Kokoa tortillalevylle lihapullakastike ja lisukkeet.


Pulled Pork- hampurilaiset


Tämä vaatii hieman rankemman sämpylän, semmoinen normaali hampparihöttö-sämpylä ei toimi. Siksi tein nämä itse.

Sämpylät:
6-8 kpl


2dl vettä (kädenlämpöistä)
4 rkl maitoa
puoli pkt hiivaa
2rkl sokeria
1 muna
8dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
3 rkl pehmeää voita
voiteluun muna ja tilkka vettä
päälle seesaminsiemeniä

Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri.
Anna seistä n. 5 minuuttia.
Vatkaa muna kevyesti..
Yhdistä kulhossa jauhot ja suola.
Nypi joukkoon voi niin, että saat aikaan pieniä muruja.
Lisää joukkoon vesi-hiivaseos, sekä kevyesti vatkattu muna.
Sekoita taikinaksi.
Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 8-10 minuuttia, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista.
Taikina on tahmaista, joten voit joutua lisäämään hiukan jauhoja vaivaamisen helpottamiseksi.
Kohota kaksinkertaiseksi noin 1-2 tuntia.
AIka tuntuu pitkältä, mutta on sen arvoinen.
Pyörittele littanoiksi palloiksi ja kohota liinan alla toiset 1-2 tuntia.
Ilman pitkiä kohotusaikoja sämpylät eivät tule oikeanlaisiksi, mutta hyvää kannattaa odottaa.
Voitele munalla ja lisää seesaminsiemeniä (nämä minulta jäi pois, samoin voitelu).
Paista 200°  , 15-17 minuuttia .



Pulled Pork lihaosuus:


Aivan mieletön ylikypsä liha soosissa
(tämä resepti mukailtu puolialastoman kokin sivuilta)
Tämä on hieman aasialaistyyppinen makuelämys

n. 1,5 kg possun lapaa, niskaa tms

2dl siirappia
2dl fariinisokeria (puolet pienempi määrä riittää myös)
2dl sweet chili kastiketta
1dl riisiviinietikkaa
1dl soijakastiketta
1rkl inkivääriä raastettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
suolaa ja pippuria lihan pintaan


Sekoita liemen aineet keskenään. Laita puolet liemestä porsaan lihan kanssa uuniin, kannelliseen vuokaan.Saa olla uunissa ainakin neljä tuntia, 150 asteessa.Kääntele välillä.
Kun liha on erittäin ylikypsää, ota uunista ja revi haarukalla riekaleiksi. Jätä liemeen joksikin aikaa hautumaan. Lopun liemen voit keittää kattilassa kasaan, siten että sakenee puoleen alkuperäisestä määrästä. Kastiketta voit käyttää hampurilaisten kastikkeena.






Coleslaw Jamie Oliverin tapaan


2 porkkanaa
1 fenkoli
4 retiisiä
1 nauris
200g punakaalia (miulla oli vain valkokaalia)
200g valkokaalia
½ punasipulia
1 salottisipuli


1 sitruuna
neitsytoliiviöljyä
kourallinen tuoreita pehmeävartisia yrttejä (kirveli, lehtipersilja)
2½dl (turkkilaista) jogurttia
2rkl sinappia (dijon)
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria


Raasta ainekset karkeaksi yleikoneella tms.
Sekoita liemen aineet keskenään ja lisää raasteeseen, anna maustua.

Kasaa hampurilainen :sämpylän väliin lihaa, coleslawia ja kastiketta, muu on turhaa.


Lopullinen tuotos, ei muuten ollut huono, eikä kevyt









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti