Juhlaa

Olihan tämäkin eräänlaista juhlaa, kun kaikki lapset olivat kotona käymässä. Tehtiin sitten sunnuntai-brunssi yhdessä.

Tarjolla oli

* nakkeja
* lihapullia
* pekonia

* croissantit
* sämpylät

* smetana
* suolakurkut
* hunaja

* smootiekupit (ohjeita säilykkeet yms osiossa)
* kasviksia
* hedelmiä

* juustot
* leikkeleet

* aamiais-munakupit
(ohje alla)




Pekoni paistettiin uunissa leivinpaperin päällä ja tulikin mukavan rapeita.
Croissantit ja sämpylät tällä kertaa raakapakasteita.





Aamiais-munakupit brunssille

Tämän voi helpoiten tehdä muffinssipellillä. Idean sain netissä pyörivästä videosta.

- peruna-sipuli- sekoitusta, puoli pussia
- suolaa pippuria

- kinkkusuikaleita( kourallinen )
- paprikaa (n. 1/4 paprika)
- sipulia (1/2 sipuli)
- mausteita mielen mukaan

- juustoraastetta(pari kourallista)

- kananmunia
(niin monta kuin muffinsseja tulee)

Voitele muffinssivuoat kevyesti rasvalla (öljyä tai voita). Laita muffinssivuoan noin puoleen väliin peruna-sipuli sekoitusta ja paista uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia.
Pilko paprika ja sipuli pieneksi silpuksi ja paista seos pannulla kinkun kanssa, lisää mausteita. 
Jaa seos muffinssivuokiin peruna-sipulin päälle. Laita vielä jokaiseen vuokaan juustoraastetta.
Lopuksi riko jokaiseen muffinssivuokaa kanamuna, pyri pitämään keltuainen ehjänä. Tässä toki tulee olla tarkkana, että koko seos mahtuu muffinssivuokaan. Siksi en laita noita määriä tarkemmin, kun riippuu täysin vuokien koosta, eikä täytteet tarvisi tursuta yli, että tuo munakin siinä vielä pysyisi.
Paista lopuksi uunissa 200 asteessa 6-10 minuuttia, vähän sen mukaan kuinka löysäksi haluat keltuaisen jättää. Tarkoitus olisi , että valkuainen jähmettyy, mutta keltuainen ei.



Itsenäisyyspäivän menu

5:lle


Maa-artisokkarisotto
Hirven palapaisti  ja perunamauusi, uunipunajuuret ja puolukkahillo
Mascarpone-granaattiomena maljat








































Maa-artisokkarisotto

- 2 sipulia
- muutama valkosipulin kynsi
- oliiviölyä

- maa-artisokkaa n. 300-400 g
- risottoriisiä 3 dl
- valkoviiniä, 2-3 dl
- kasvislientä, litran verran (käytä sopivasti, tätä voi jäädä yli)
- parmesan-juustoa n. 150 g raastettuna
- voita n. 50 g

Pilko sipulit ja hauduta hetki  oliiviöjyssä laakeassa pannussa.
Lisää riisit ja pieneksi kuutioitu maa-artisokka (kuorittu). Kuullota hetki.

Lisäile pikkuhiljaa nesteitä , vuoronperään viiniä ja kasvislientä. Kun riisi alkaa olla kypsää, huolehdi, että seos on hyvin löysä ja lisää lopuksi parmesan-raaste ja voi. Pinnalle voi ripotella tuoretta yrttiä tai rucolaa.
Tärkeä huomioida ettei riisi kypsy liikaa ja että seos on erittäin löysä.



Hirven palapaisti

- n. 1,5 kiloa hirven paistia melko isoina kuutioina
- pari sipulia kuutioina
- kuohukermaa n. 1- 2 dl
- suolaa pippuria
- aurajuustoa pari nokaretta , tai maun mukaan enemminkin


Ruskista paistikuutiot, lisää pataan vettä pari desiä. Keitä kunnes vesi on haihtunut, lisää taas pari desiä vettä ja anna haihtua. Toista sama vielä kerran. Näin minusta lihaan tulee hyvin makua. Lisää joukkoon sipulikuutiot ja vettä siten, että lihat melkein peittyvät.
Pataa saa keittää ainakin pari tuntia, jos lihan osat ovat huonompaa ruhon osaa voi keitellä pidempäänkin. Minulla sattui olemaan vasan paistia, joten pari tuntia oli aivan riittävästi.

Loppuvaiheessa lisää kerma  ja lisäile mausteita tarpeen mukaan. Heitä lihaliemikuutio joukkoon jos tuntuu, että tarvitsee voimakkaampaa makua.

Perunamuusi

- 6-7 perunaa
- suolaa
- kuohukermaa pari desiä
- voita n. 30 g

Keitä kuoritut perunat kypsiksi, survo perunamuusiksi, lisää suolaa ja voita sekä kerma (toki voi käyttää maitoakin, mutta juhlatilanteisiin suosittelen vähintäänkin kulutusmaitoa)

Lisukkeena paistin kanssa minulla oli uunipunajuuria ja puolukkahilloa.


Mascarpone-granaattiomena maljat

- mascarponejuusto   1 rasia  250 g
- creme fraiche 2 dl
- 2 sitruunaa
- 3 rkl sokeria
- 1 granaattiomena

Raasta sitruunan kuoret ja ota sitruunoista mehut.
Sekoita sirtuunan kuoret ja mehut mascarpoonejuuston ja creme fraichen kanssa. Lisää sokeri .
Laita seos annosmaljoihin.
Lisää päälle granaattiomenan siemenet mehuineen.

Ruokavieraani Päivin vinkki granaattiomenan siemenien irrottamiseen:
- puolita omena
- ota kulho alle ja omenanpuolikas käteen siemenpuoli alaspäin
- koputtele jollain kapustalla omenaa, näin siemenet irtavat helpommin  ja tipahtelevat kulhoon
- muista ottaa myös mehu talteen

                              -----------

Täytetty kalkkuna


1   (n.3- 5 kg)kokonainen kalkkuna
1  pak  (170 g)pekonia
sipulia
valkosipulin kynttä
2omenaa
pari palaa vaaleaa leipää (ei välttämätön)
tuorettatimjamia
laakerinlehteä

Yrttivoi

350  gvoita
sitruuna
1  dlpersiljaa
1/2  dlsiirappia
1  tlsuolaa
mustapippuria 

Sulata jäinen kalkkuna hitaasti jääkaapissa tai kylmiössä. Sulaminen kestää n. 2 vuorokautta. Ota kalkkuna hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista.
Paloittele pekoni, sipulit ja omenat. Kuullota niitä ja mausteita pannulla, kunnes omenat pehmenevät. Ota pannu liedeltä, lisää leipäkuutiot ja anna jäähtyä.
Pehmennä voi mikrossa. Raasta sitruunan keltainen pintakuori ja purista mehu. Sekoita yrttivoin ainekset keskenään. Hiero seosta kalkkunan nahkan alle.
Täytä kalkkuna pekoniseoksella. Jätä vatsaonteloon hieman tilaa vesihöyrylle, joka estää kalkkunan kuivumista. Laita sitruunan puolikkaat täytteen tulpaksi.

Kalkkunan sitominen ja paistaminen

Sido puuvillalangalla kalkkunan koivet ja siivet siten, että ne ovat tiiviisti kalkkunaa vasten paiston ajan. Nosta uunivuokaan.
Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 3 1/2 tuntia. (Paistoaika n. 45 min kiloa kohti.) Valele lintua usein paistamisen aikana siitä irtoavalla paistonesteellä. Pistä paksun lihan kohdalta cocktail-tikulla, jos reiästä tuleva neste on kirkasta, kalkkuna on kypsää. Ota uunista ja peitä foliolla.
Poista sitruuna ja langat. Nosta tarjolle.

                                ---------------------

Haudutettu lampaan paisti



- pari kiloinen lampaan paisti (paras jos olisi putkiluu-paisti, mutta minulla oli luuton)

Jos paisti on pakastettu, anna sulaa rauhassa ainakin pari päivää

-suolaa,pippuria, muutama rosmariinin oksa

Paistoin kannellisessa valurautapadassa koko yön n. 120 asteisessa uunissa. Paistoaika n 8 tuntia.

Tästä tulee semmoinen nyhtölammas.


                 -------------------------


Kampasimukoita, parsaa, risottoa ja kuhaa

- 8 kampasimpukkaa

- voita
- suolaa, pippuria


- manteleita
- herneenversoja

- parmesanlastuja
- sitruunaa

- 1 nippu vihreää parsaa

Pese parsat ja poista varren puiseva osa.. Keitä suolatussa vedessä n. 2 minuuttia.
Paahda manteleita kuumalla pannulla,älä polta, sekoittele.
Rouhi osa manteleista ja osan voit jättää koristeiksi kokonaisena.


Kuivaa kampasimpukat talouspaperilla (minä käytin Pirkan pakasteita, eli ne pitää ensin sulattaa)
Paista kampasimpukat melko kuumalla pannulla 1-2 min molemmilta puolilta.

Asettele hereneenverot, parsat ja simpukat lautaselle. Mantelirouheet, parmesanit  ja mantelit päälle. 
Tämän komeuden tarjoilin risoton kanssa sekä paistettua  ruisjauhossa pyöräytettyä kuhafilettä.




                     -----------------------

Pitkäperjantain menu

5-6:lle
  • Avocado-katkarapusalaatti
  • Uunilohi mascarpone-pinaattikastikkeella
  • Hasselbackan perunat
  • Rakuunaporkkanat
  • Sirtuuna-mascarponemaljat


Avokado-katkarapusalaatti




























 ps (180 g)Katkarapuja                                                                    
1 (200 g)Syöntikypsä avokado
1/2 (50 g)punasipulia tai tavallista sipulia
1/2 dltuoretta tilliä hienonnettuna
1 prk (à 150 g)Creme fraiche
mustapippuria
pikku keräCosmopolitan-salaattia



Sultata ja valuta katkaravut.
Halkaise avokado ja poista kivi, koverra sisus ja pilko pieniksi kuutoiksi.
Hienonna sipuli.
Sekoita kaikki täyteainekset keskenään.
Ota salaatinlehtiä tarjoiluvadille ja laita täytettä lehdille.
Lisukkeena voi tajota paahtoleipää.






Uunilohi mascarpone-pinaattikastikkeella


1 kg Kirjolohifile
1 rkl sitruunanmaehua
1 tl suolla
0,5 tl mustapippuria

Kastike:
1 purjo
1 rkl öljyä
n. 150 g tuoretta pinaattia
1 rkl vehnäjauhoja
c. 2 dl vettä
1 prk mascarponejuustoa
0,5 dl basilikaa hienonnettuna
n. 1 tl raastettua sitruunankuorta

Ota kalasta mahdolliset ruodot pois ja ylimääräinen rasva.Laita uunivuokaan nahkapuoli alaspäin, mausta suolalla. Paista kypsäksi  200 asteessa 25-30 minuuttia.
Pilko purjo (tai sipuli) hauduta kattilassa öljyssä, lisää pinaatti , anna hieman kiehua, lisää loput ainekset.
Nosta kypsä lohi kalavadille. Kaada päälle kastike tai tarjoa se erikseen. 



Hasselbackan perunat




6 perunaa
voita
korppujauhoja
juustoraastetta


Kuori perunat. Tee perunoihin hyvin lähekkäin viiltoja siten, että peruna jää alaosasta kiinni. Tervällä veitsellä sujuu helpommin.
Laita nokare voita joka perunalle ja laita uuniin 200 asteeseen n. kolmeksi vartiksi. Valele perunoita sulaneella  rasvalla ja ripottele päälle korppujauhoja ja juustoraastetta. Paista vielä uunissa vartin verran.

Rakuunaporkkanat


4 porkkanaa
hieman suolaa
kuivattua rakuunaa
voita 1-2 rkl

Kuori porkkanat ja lohko melko reiluiksi paloiksi.
Laita pannulle porkkanat ja vettä, siten että vettä tulee noin puoleen väliin porkkanoita asti.
Keitä pannulla , kunnes vesi on haihtunut. Porkkanat eivät saa kypsyä täysin.
Ota porkkanat kulhoon ja lisää suola, rakuuna ja voi. Sekoittele kunnes voi sulaa.
Rakuuna sopii porkkanalle erinomaisen hyvin.


Sitruuna-mascarpone maljat

- 1 dl sitruunamehua (pari sitruunaa puristettuna)
- 1 tl sitruunan raastettua kuorta
- 0,5 dl vettä
- 3/4 dl sokeria
- 1 tl perunajauhoja
- 1 kanamuna
- 1 tl vanilijasokeria
- 1 rkl voita

Mascarponerahka
- 1 prk mascarponejuusota
- 1 prk (250 g) rahkaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vanilijasokeria

Koristeeksi:
tuoreita mansikoita tai muita marjoja, sitruunamelissan lehtiä



Keitä kattilassa sitruunamehu,sitruunan kuoret,vesi,sokeri,perunajauho ja muna. Sekoita seosta koko kuumennuksen ajan, kun seos alkaa heimankin kiehua, ota kattila pois liedeltä. Minä lisäsin vielä seokseen sitruunalikööriä (Limonelle) kun sattui kaapissa olemaan. Lisää voi ja sekoita vielä tasaiseksi.Jätä seos jäähtymään.

Sekoita rahkan ainekset keskenään.
Kokoa annosmaljoihin, alimmaksi sitruunaseos ja päälle rahka.
Tämä oli erittäin raikas, eikä liian makea jälkkäri.




                         ------------------------

Karitsan kare ja sahramirisotto -madeirakastike



Pääsiäisen juhlaruoka



Karitsan kare (n. 900 g)
Tuoretta timjamia reilusti
Voita paistamiseen
suolaa ja pippuria

Risottoriisiä
Sipulia kuutioina
Pari valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä
valkoviiniä
kanafondia
timjamia
parmesan raastetta
sahramia
pari nokaretta voita
suolaa


Poista kareesta rasvat, niin hyvin kuin vaan pystyt. Laita lihan pintaan suola ja pippurirouhe.
Ruskista kare valurautapannussa, käytä voita paistamiseen, timjaminoksat voi lisätä jo tässä vaiheessa. Laita kareet pannussa uuniin, 200  astetta, paistomittarin käyttö järkevää , ota uunista kun lihan lämpö 55-60 astetta. Kääri folioon 10 minuutiksi ennen tarjoilua.

Kuullota sipulikuutiot ja risottoriisit kasarissa oliiviöljyssä, lisää vettä ja valkoviiniä vuorotellen ja vähitellen , kun riisi on sopivan kypsää (ei saa keitellä liian kypsäksi) lisää mausteet , fondi ja nestettä siten että jää melko löysäksi, lisää pari nokaretta voita. Parmesanraaste lopuksi ja pikainen sekoitus.

Madeirakastike


- 2 kpl salottisipulia
- pari valkosipulinkynttä
- 2 prk demi glace kastikepohjaa
- 1,5 dl madeiraa
- tuoretta timjamia
- 30 g voita

Kuullota sipulikuutiot öljyssä, lisää kaikki muut aineet paitsi voi ja keittele lientä kasaan, n puoleen alkuperäisestä määrästä. Siivilöi lupuksi liemi ja lisää voi, voit sekoittaa voin sauvasekoittimella. Jos haluat kastikeesta sakeampaa niin lisää hieman ruskeaa kastikesuurustetta.


                        ----------------------

Vappubrunssi




Tässä muutamia esimerkkejä vappupöydästa, näiden lisäksi oli kuohuvia juomia, leipää, levitteitä ja savulohta sekä lihapullia ja pikkunakkeja.

Dippailua
-erilaisia sipsejä ja valmis-dippikastiketta
Espanjalaisia mansikoita
Tuoretta ananasta lohkoina
Hunajameloonia lohkoina




Mozzarella-juustosiivuja
Tomaattisiivuja
Tuoretta basilikaa
Ripaus suolaa ja pippuria, oliiviöljyä

Marinoitua kesäkurpitsaa

- kesäkurpitsalohkoja
-suolaa ja pippuria
-hunajaa
-sitruunan mehua
-oliiviöljyä

Uunissa paahdetut valkosipulit


Kokonaiset valkosipulit uuniin, leikattu yläpäästä lakki pois, hieman suolaa, hunajaa. oliiviöljyä. Paistoin 200 asteessa uunissa n. puoli tuntia.


Munkit


2,5dl maitoa                                                  
6 rkl voita
7 rkl sokeria
2 munaa
50 g hiivaa
700 g   jauhoja
hieman suolaa
(purkki rahkaa)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon lisää muut ainekset joukkoon ja vaivaa taikina hyvin. Jauhoja sen verran että jää taikina suht löysäksi. Tässä taikinassa on suht paljon hiivaa, mutta tulee todella ilmavia munkkeja.

Minä jätin puolet valmiista taikinasta jääkaappiin . Puolet leivoin saman tien munkkirinkilöiksi ja puolet seuraavana päivänä rahkamunkeiksi. Näin sain tuoreita munkkeja seuraavanakin päivänä. Munkit pitää syödä samana päivänä.

Munkkirinkilät: Tee nostatetusta taikinasta  pyöreitä pullia, tee pullien keskelle sormilla reikä ja venytä reikä suht isoksi, ettei paistettaessa mene umpeen. Nostata jonkin aikaa ja paista ruokaöljyssä kattilassa. Rasva on paistolämmintä kun laitat sinne leipäkuution ja rasva alkaa tiristä.

Rahkamunkit: Valmis taikina oli siis odottanut jääkaapissa edellispäivästä, lisäsin taikinaan purkin rahkaa ja annoin nousta huoneenlämmössä puolisen tuntia. Muotoilin munkit pyreiksi ja paistoin samoin kuin munkirinkilätkin;ruokaöljyssä. Tämä taikina on melkoisen löysää ja vaikeahko käsitellä, mutta lopputulos oli minusta tosi hyvä.


                       -----------------------



Isänpäivä-menu




- peuran ulkofilepihvit
- uuniperunat
- keitetyt pavut
- mustapekka-kastike
- salaatti
- uunijäätelö




Laita perunat uuniin paistumaan n. tunniksi. Kun otat uunista tee ristkkäisviillot perunaan ja laita viiltoon voita.

Paista pihvit voissa suht kuumalla pannulla. Paista n minuutti ensimmäseltä puolelta ja kun toinen puoli on paistumassa ota heti pannulta pois kun  hieman lihasnestettä tirahtaa pihvin pintaan ja kiedo folioon odottamaan n. 10 minuutiksi. Näin tulee medium- kypsyys,  eikä veri tirskahtele enää lautaselle.

Keitä pavut (pakastepavuille pikku- hetki riittää) , laita tarjolle ja päälle voinokare.

Kastike; mustapekka-tuorejuusto ( 1 paketti), kuohukerma ( 1 prk) ja demi clace kastikepohja ( 1 prk). Kaikki kattiaan ja keittele jonkin aikaa kasaan, että hieman sakenee.


Uunijäätelö:


Sokerikakkupohja , 2 munan (käytin kaupan valmista pohjaa)

Pakastemarjoja puolisen lirtaa

Vanilijajäätelöä, puoli pakettia

Marenki: 4 valkuaista, 1 dl sokeria  hyvin vatkattuna


Laita marjat kakkupohjalle (ei jäisiä, koska eivät juurikaan sula uunissa).
Seuraavaksi jäätelöviipaleet. Näiden päälle marenki taseksi levitettynä.
Paista 250 asteessa uunin yläosassa n 3 minuuttia.



Isänpäivän menu nro 2




Beef wellington

-minun tavalla



- edellispäivästä jäänyttä peuran ulkofilettä n. 400 g
Yleensä tähän käytetään naudan sisäfilettä kokonaisena, eli reilu 1 kg, minun annos2-3 hengelle

- kaksi voitaikinalevyä, yhdistin ne ja kaulin , siten että pysyivät hyvin yhdessä. Jos teet koko fileestä, tarvitaan ainakin 6-8 levyä. Tarkoitan yhdellä levyllä sellaista,josta saadaan kaksi joulutorttua.

- suolaa ja pippuria
- voita paistamiseen

Pyräytä maustettu file kuumalla pannulla voissa, että tulee hyvä väri pintaan.

Kiedo liha voitakinaan, voitele munalla ja paista 200 asteisessa uunissa , laita lihaan  paistomittari. Ota uunista, kun lihan lämpötila on 60 astetta.

Tämä minun versio on erittäin yksinkertaistettu beef wellington, yleensä täytteeksi laitetaan myös pekonia tai parmankinkkua yms. Minulla oli melko pieni filepala, sen takia myös kuoriosa jäi hieman liian pehmeäksi. Isompi liha on pidempään uunissa ja myös kuoriosasta tulee rapeampi.

Lisukkeena tarjosin sipulirisottoa, joka toimi oikein hyvin.





             

Joulu












Monet ainekset, kuten kalat hankin valmiina kaupasta. Laatikoista perunalaatikko on minusta tehtävä itse, kun kaupasta ei oikein kunnollista saa. Erilaiset hyytelöt ovat kiva lisä joulupöytään.
Maksapasteijankin tein  kerran itse, mutta pakko sanoa, että Snellmannin perus valmispatee oli minusta parempi, siinä olis miedompi maku


Marinoidut valkosipulit (säilykeosiossa)
Punainen ja musta viinimarjahyytelö sekä pihlajanmarjahyytelö (säilykeosiossa)
Konjakkisinappi (säilykeosiossa)

Tomaattisilli 
Graavilohi 
Savulohi 
Kylmäsavulohi
Siikacevice (alkurokia ja lisukkeista osiossa)

Maksapatee
Keitettyjä perunoita

Kinkku

Rosolli ,Kastike rosollilleImelletty perunalaatikkoLanttulaatikkoPorkkanalaatikko
Kukkakaalilaatikko
Punajuuri/auralaatikko
Porkkanarisotto
Kurpitsalaatikko

Kastike kinkulle


Kinkun paisto


Minä en tehnyt näin , mutta uskon että paras tulos tulee kun lämmitetään uuni siihen asteeseen kun halutaan kinkun olevan eli 77-80 astetta ja kinkku uuniin ja paistomittari kylkeen ja odotellaan (eli melko kauan, menee yli tunti/kilo). Laita kinkku ritilälle ja sen alle uunipelti, paiston jälkeen ota pelliltä talteen paistolientä kastikkeeseen.
Kuorrutus: sinappia levitetään kinkun päälle, ripotellaan korppujauhoja ja 200 asteessa noin varttitunti.

Kinkun kastike:


- sinappia n. 2 rkl
- 1-2 dl kinkun paistolientä
- omenamehua n. 1 dl
- kuohukermaa n. 1 dl
- maizena suurustetta tarpeen mukaan.

Laita kattilaan ensin sinappi, että etikka haihtuu.Lisää nesteet.
Lisäile aineksia mielen mukaan ja maistele kun keittelet. Jos on liikaa suolaa, lisää kermaa ja mehua, jos tarvitset lisää makua niin lisää paistolientä.

Rosolli:


- 3 suolakurkkua
- 6 etikkapunajuurta
- 1 omena kuorittuna
- 1 keitetty peruna kuorittuna

Pilko ainekset pieniksi kuuioiksi , sekoita. (Keitettyä porkanaa voi myös laittaa, mutta minä en siitä pidä niin en laita)

Rosollin kastike:


- 1 prk kermaviiliä
- hiven suolaa
- hiven sokeria
- sitruunan mehua
- sinappia
- valkoviinietikkaa

Sekoita ainekset keskenään.

Lanttulaatikko

- reilu kilo lanttuja
- 0,5 l vettä
- 1,5 tl suolaa
- 1 dl korppujauhoja
- 2 dl kermaa
- 1 muna
- 2-3 rkl siirappia
- 0,5 tl kanelia
- 0,5 tl inkivääriä
- valkopippuria
- voita,korppujauhoja pinnalle

Kuori ja pilko lantut. Keitä kypsiksi  (säästä keitinvesi)ja soseuta sauvasekoittimella tms.Lisää mausteet, munat korppujauhot ja kerma, lisää keitinvettä siten, että seos on sopivan pehmeää. Kaada seos voideltuun vuokaan ja ripottele korppujauhoja päälle ja voinokareet. Paista 150 astetta 2 tuntia.

Porkkanalaatikko


- 1, 5 dl puuroriisiä
- 0,5 l vettä
- 0,5  l maitoa
- 0,5 kg porkkanoita
- 2 munaa
- 1,5 tl suolaa
- 2 rkl sokeria
- kanelia tai muskottipähkinää

Keitä riisi vedessä kypsäksi, lisää maito , raastetut porkkanat, munat ja sokeri ja mausteet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja laita pinnalle voinokareita. Kypsennä 175 asteessa 1,5 tuntia.


Imelletty perunalaatikko

Tämä on todella hyvä, mutta onnistumisen edellytys on että imeltyminen onnistuu. Eli on oltava tarpeeksi lämmin paikka.

- 1 kg perunoita, jauhoinen lajike
- vettä
- 0,5 dl vehnäjauhoja
- n. 4-5 dl kulutusmaitoa
- 50 g voita sulatettuna
- 2 tl suolaa
- 0,5 tl kanelia
(tarvittaessa siirappia tai sokeria, ei liikaa, eikä ole tarpeen jos seos on imeltynyt)

Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja soseuta sähkövatkaimella tms.Sekoita jauhot soseeseen. Peitä sose kannella ja anna imeltyä useita tunteja tai yön yli lämpimässä paikassa. Sekoittele useita kertoja imeltymisen aikana.
Imeltymisessä on tärkeää, että perunalajike on jauhoinen ja että imeltymispaikka on tarpeeksi lämmin, n 50 - 75 astetta. Minä imellytin sähköuunissa 50 asteen lämmössä n. 6 tuntia. Voit käyttää vaikka lihan lämpömittaria perunaseoksessa, seoksen pitäisi olla 50-75 asteen lämpöistä. Tarpeeksi lämmin seos on aivan pakollinen juttu tuossa imeltymisessä, eikä se yleensä onnistu huoneenlämmössä.
Lisää seokseen rasva, maito ja mausteet, seoksesta tulee hyvin löysää.Lisää sokeri tai siirappi, jos seos ei ole imeltynyt tarpeeksi. Tosin jos tuossa vaiheessa seos ei ole imeltynyt niin homma on jo vähän menetetty, eikä siirappi sitä välttämättä enää pelasta.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan, paista 150 asteessa 2,5-3 tuntia. Vuoka saa olla iso, eli seosta  tulee olla melko ohut kerros vuossa.

Minä tein kaikki laatikot hyvissä ajoin puolivalmiiksi jääkaappiin. Eli laitoin vuokiin, mutta en vielä paistanut. Paiston sitten ennen tarjoilua kaikki samalla kertaa kiertoilmauunissa, 175 astetta 2,5 , ensin perunalaatikko, sitten lanttulaatikko ja myöhemmin paistoaikojen mukaan muut.




Kukkakaalilaatikko

- 1,5 kg kukkakaalia
- oliiviöljyä
- suolaa
- mustapippuria
- 2 kananmunaa
- 50 g voita
- 0,5 dl siirappia
- 0,5 dl kermaa
- 1 tl suolaa

Leikkaa kukkakaali viipaleiksi ja levitä viipaleet uunipellille.
Pirskottele päälle öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Soseuta lämpimät kaalit tehosekoittimessa huoneenlämpöisen voin kanssa. Lisää loput aineet soseen joukkoon.
Paista 200 asteisessa uunissa reilu 30 minuuttia.

Punajuuri/auralaatikko

- 1 kg punajuuria
- 1 pkt aurajuustoa
- 1 sipuli
- 1 purkki kuohukermaa
pippuria


Kuutio tai raasta punajuuret ja silppua sipuli.
Lado ainekset kerroksittain uunivuokaan ja rouhi väliin pippuria.
Kaada päälle kerma ja anna muhia  200 asteisessa uunissa tunnin verran tai vähän enemmänkin.



Kurpitsalaatikko

- 2 rkl paahdettuja kurpitsasiemeniä
- 1 kg kurpitsaa
- 4 dl vettä
- 1 kasviliemikuutio
- 1 rasia sitruuna tuorejuustoa ( 200 g)
- 2 rkl riisijauhoa
- 1 muna
- hieman muskottipähkinää
- valkopippuria

Halkaisen kurpitsa, poista siemenet ja rihmasto.
Leikkaa kurpitsa kuutioiksi ja paahda siemenet.

Kiehauta vesi ja lisää liemikuutio sekä kurpitsat, keitä kypsiksi, n. 15 minuuttia.

Soseuta kurpitsa keitinvedessä ja lisää loput ainekset. Kaada voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. 1 tunti, koristele paahdetuilla kurpitsansiemenillä.



                       

Porkkanarisotto

- 1 sipuli
- pari valkosipulin kynttä
- 600 g porkkanaa
- oliiviöljyä
- 1,5 dl valkoviiniä
- 7 dl vettä
- kasvisfondia tai liemikuutio
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl timjamia
- mustapippuria
- 3,5 dl risottoriisiä
- 25 g voita

- 1 porkkana
- valkohomejuustokiekko 150 tai 250 g
- pekaanipähkinöitä

Pilko sipulit pieniksi.
Kuori ja paloittele porkkanat.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit ja porkkanat pari minuuttia , lisää valkoviini, vesi, fondi ja hunaja sekä mausteet. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmentyneet. 
Soseuta sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon riisit  ja voi ja laita seos voideltuun uunivuokaan.
Paista 200 asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Kuori ja suikaloi päälle tuleva porkkana mahdollisimman pitkiksi suikaleiksi, esim juustohöylällä.
Paina juusto keskelle vuokaa porkkanaseoksen joukkoon, asettele porkkanasiivut  sekä pähkinät  koristeeksi. Paista vielä 200 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.

Maksapasteija

Laitan  tämän ohjeen tähän, koska tämä voi joistakin olla ihan hyvä. Minä tosin pidän miedommasta maksan mausta ja siksi valmispateet sopivat hyvin pöytään.

- 400 g siivutettua naudan maksaa
- 1 paketti pekonia ( 140 g)
- 1 sipuli
- omena
- pari valkosipulin kynttä
- kuivattua timjamia
- tuoretta salviaa, sipluttuna
- 1 dl kuohukermaa
- 1 dl portviiniä
- roseepippuria
- mustapippuria
- suolaa
- puolukoita muutama rkl

Paista pekoni ja sipulit kevyesti pannulla, lisää kuorittu ja lohkottu omena, hauduta kunnes ovat pehmenneet. Lisää mausteet ja kerma. Siirrä seos odottamaan.

Paista maksasiivut voissa pannulla molemmin puolin, lisää portviini ja anna kiehua kannen alla pari minuuttia. Laita maksa/portviiniseos kermaseokseen ja soseuta tasaiseksi tehosekoittimessa. Vuoraa pieni suorakaiteen muotoinen vuokra muovikelmulla, laita alimmaiseksi puolukoita ja kaada maksaseos päälle. Anna tekeytyä yön yli.






Uudenvuoden juhlien noutopöytä




Creen curry  (ohje thai-osiossa)
Papaijasalaatti (ohje thai-osiossa)

suolakurkut
smetana
hunaja

Nakit
Lihapullat  (800 g naudan jauhelihaa,2prk kermaviiliä, 1 pussi sipulikeittoaineksia)
Mustaamakkaraa, puolukkasurvosta

Perunasalaatti
Kaisersalaatti
Italiansalaatti
Fetasalaatti; friseesalaattia, tomaattia,kurkkua, paprikaa, fetajuustoa

Juustoja,pähkinöitä, hillokkeita, suolakeksejä
Marinoituja valkosipuleita

Riisi-munapasteijat; valmista voitaikinaa,täytteeksi lihaliemessä keitettyä puuroriisiä ja keitetyn kananmunan siivuja,laita täyte , eli riisi ja kananmunasiivut  neliönmuotoisen takinalevyn sisään ja käännä kolmioksi, voitele munalla. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Ruisleipää
Patonkia vuohenjuustokuorrutteella
Coctailpiirkoita, valmispakasteita


Kuohuvaa juhlajuomaa, Seuraavana aamuna löytyi 10 tyhjää skumppapulloa, eli menihän tuota, mutta olihan sitä porukkaakin ja mukavaa oli.

         

                       -----------------------

Tässä muutamia tarjoilu-esimerkkejä Miia tyttösen ristiäisjuhlista



Voileipäkakku





16 - 20 hengelle, tästä tulee kaksi kakkua /yksi iso kakku
2 vuokakauraleipää
Kostutus:
n. 2-3  dl  lihalientä

Kinkkutäyte:

200 g kinkkua
2  suolakurkkua
100 g purjoa
250 g piparjuurituorejuustoa
200 g ranskankermaa
pari tl sinappia
Meetvurstitäyte:
150 g meetvurstia
2  paprikaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa
Kuorrutus ja koristelu:
400 g maustamatonta tuorejuustoa  (tai sulatejuustoa)
(loraus kermaa notkistamaan
1 nippu persiljaa
kirsikkatomaatteja
kurkkusalaattia
meetvursti ja kinkkusiivuja


Leikkaa kinkku, maustekurkku ja purjo pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon piparjuurituorejuusto, ranskankerma ja sinappi.
Kuutioi meetvurstinsiivut ja paprikat. Yhdistä nämä ruohosipulituorejuuston ja ranskankerman kanssa.
Leikkaa vuokaleivistä kuori pois ja leikkaa leivät neljään osaan, eli saat kolme välikerrosta molempiin leipäkakkuihin. Voit toki käyttää myös paahtoleipäviipaleita (niistä myös kuoret pois). Asettele ensimmäinen leipälevy tarjoilulautaselle(joko kaksi rinnakkain, että saat ison kakun tai toinen kakku eri lautaselle). Kostuta lihaliemellä. Levitä päälle kinkkutäyte. Asettele päälle toinen leipälevy. Kostuta ja levitä päälle salamitäyte ja vielä yksi kerros kinkkutäytettä. Toiseen kakkuun voit tehdä kaksi meetvurstikerrosta ja yhden kinkkukerroksen. Laita päällimmäiseksi vielä yksi leipälevy ja kostuta. Suojaa kakku kelmulla. Laita kakun päälle leikkuulauta ja siihen kevyt paino. Anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään.
Ohenna koristelua varten tuorejuusto kermalla tai maidolla. Levitä tuorejuustoa kakun pintaan, tuorejuusto levittyy helpommin kuin sulatejuusto, mutta minusta sulatejuusto on maultaan perempi.  Asettele koristeiksi persiljaa, halkaistuja kirsikkatomaatteja ja kurkkusalaattia. Halkaise meetvurstin- ja palvikinkunsiivut ja rullaa niistä koristeita.


Kinuskikakku

n.16- 20:lle


Kakkupohja

Sokerikakkupohja:
-6 munaa   (laita munat ensin esim läpinäkyvään lasiin) Huom munat pitää olla lämpimiä, ei jääkaappikylmiä
-saman verran sokeria kuin munia (siirrä munat lasista vatkauskulhoon ja mittaa sokeria lasiin sama määrä kuin munia oli)
-saman verran vehnäjauho-perunajauho seosta (puolet molempia) , eli käytä taas samaa lasia mittana
-pari tl leivinjauhetta
vatkaa munat ja sokeri hyvin vaahdoksi, lisää vehnäjauho/leivinjauheseos hyvin varovasti käsin. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n 45 minuuttia.

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Laita väleihin esim lakkoja tai vadelmia ja vanilijavaahtoa.

-  litra vadelmia tai lakkoja
- 1 prk vaahdotettua vanilijakastiketta


Kinuskikuorrutus
- 4 dl kuohukermaa
- 3,5 dl fariinisokeria
- pari rkl voita

Keitä sokeri-kerma -seosta kattilassa melko kauan. Hyvin miedolla lämmöllä saa porista. Seos on valmis , kun se sakenee. Voit testata tämän siten, että kun otat seosta pikku nokareen ja laitat kylmää veteen , niin se jähmettyy mukavasti vedessä.Lisää voi valmiiseeen seokseen, niin tulee kirkkaampi kuorrutus.

Valuttele valmis kuorrutus hissukseen lämpimänä kakulle ja reunoille. Jos tuntuu, että kuorrutus uppoaa kakun sisään, niin keitä kuorrutusta lisää.







Kakkutikkarit

16-20 kpl
Tämä on glorian ruoka ja viini -lehden ohjeen mukaan tehty
Tilkut löysin arkartelukaupasta

 Tikkarimassa:
2 kananmunaa
3 dl sokeria
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
100 g voita sulatettuna
2 dl vehnäjauhoja 
Sekoita kananmunat ja sokeri käsin kulhossa. Lisää muut ainekset koko ajan käsin sekoittaen. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 20-30 minuuttia. Kakku saa jäädä hieman kosteaksi.

Lisäksi:
3/4 dl hienoksi jauhettuja keksinmuruja (esim. LU Bastogne)
 ½ dl tummaa suklaata hienoksi ruohittuna
2 rkl mansikkahilloa
Murenna jäähtynyt kakkupohja kulhoon, lisää keksinmurut, suklaaruohe ja mansikkahillo. Massa saa olla pehmeää, jotta siitä voi pyöritellä palloja.

Kuorrutus:
300 g valkoista suklaata
nonparelleja
Muotoile massasta pyöreitä palloja ja paina niihin tikkaritikut . Laita jähmettymään jääkaappiin. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Kaada suklaa korkeaan astiaan, jotta pystyt upottamaan kakkutikkarit kokonaan suklaaseen. Kasta vielä lopuksi nonparelleihin.







Coctail-leipäsiä




Katkarapuleipiä Graaviloileipiä Poroleipiä




Kuvista puuttuvat leivistä koristeet, tilliä, persiljaa,sipulivarsia voi käyttää koristeena



Graavilohileivät

Saaristolaisleipää
Graavilohta
tilliä
voita

Leikkaa leivät pieniksi neliöiksi ja voitele voilla. Laita lohta leivän päälle ja koristeeksi tuoretta tilliä.

Katkarapuleipäset


Paahtoleipäviipaleita,otin pikkumuotilla pyöreitä paloja

- 150 g katkarapuja
- tuoretta tilliä silputtuna reilusti
- pari rkl smetanaa
- pari rkl majoneesia
- 100 g philadelphia tuorejuustoa
- suolaa,pippuria
- sitruunan mehua

Sekoita ainekset keskenään , laita leipien päälle, koristele katkaravuilla, sitruunaviipaleilla, tillillä.



Poroleipäset


Saaristolaisleipää tai paahtoleipää (muotoilin pieniä neliöitä, yhdestä palasta 2-4 pikkuleipää)

-kylmäsavuporoleikkelettä n. 100 g
-sipulia n puolikas (hyvin silputtuna)
-125 g piparjuurituorejuustoa
-150 g ranskankermaa

Sekoita ainekset keskenään, laita leipien päälle. Koristele esim sipulinvarsilla, persiljalla tms.

Rapukekkerit

Rapusaalis oli oikein kelvollinen


eläviä rapua , niin monta kun sattuu olemaan
6 l vettä
200 g karkeaa merisuolaa
4 palaa sokeria
2 tillipunttia
Laita keitinvesi kiehumaan. Lisää veteen suola, sokeri ja yksi tillipuntti. Keitä 5 minuuttia.
Pese ravut. Kaada ravut kiehuvaan veteen. Jos sinulla on monenkokoisia rapuja, laita kattilaan isot ensin ja anna kiehua parin minuutin ajan. Laita sitten joukkoon loput ravut.
Keitä noin 8 minuuttia. Laske aika siitä, kun vesi alkaa rapujen lisäämisen jälkeen kiehua uudelleen. Ravut ovat valmiita, kun panssari raottuu niskasta.
Poista vanha tillipuntti ja lisää uusi puntti liemen joukkoon. Jäähdytä mahdollisimman nopeasti ja säilytä viileässä. Parhaimmillaan ravut ovat seuraavana päivänä. Nauti paahtoleivän, voin ja tillin kera.
Ravuthan ei juuri mahaa täytä, joten nämä toimivat hyvin alkuruokana. Pääruoaksi voi sitten kehitellä jotain helppoa, esim jonkinlainen broilerivuoka uunissa tulee helposti.

                     -------------------------

Äidin ja tyttären juustofondue-perjantai


- valmista kaupan juustofondueta 
- porkkanoita, kukkakaalia,kurkkua, hunajameloonia sekä leipää
Mukava perjantai-illan pika-illallinen Fonduen ääressä: on kiva rupatella ja vaihtaa kuulumisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti