Alkuruokia ja lisukkeita

Tiikeriravunpyrstöt thaimaustein

Tämä on kyllä tosi hyvä alkuruoka , eli suosittelen.
Ohjeesta tulee kahdelle

- n. 16 kpl raakoja kuorellisia tiikeriravunpyrstöjä
(tämän verrran oli pakkauksessa, pakastealtaasta)

- raastettua inkivääriä pari tlk (teelusikallista)
- pari valkosipulinkynttä pilkottuna
- 1 tuore chili (tai kuivattu)
-  pippuria
-  kaffirlime-lehtiä  muutama
- 2 rkl soijaa
- 2 rkl kalakastiketta
- 2 rkl osterikastiketta
- 1 limen mehu
- tuoretta korianteria

Laita wokkipannulle öljyä ja laita kuumaan öljyyn valkosipulit ja inkivääriraaste, älä polta. Lisää ravut pannulle ,pyräyttele kunnes tulevat punaisiksi. Lisää chili, pippurit, kaffirlimelehdet sekä kalakastike, osterikasteike ja soija. Anna kypsyä jokin aikaa ja lopuksi  ennen tarjoilua lisää limen mehu ja koriateri. On alkuruokana aivan huippu, toimii myös keitettyjen tiikeriravunpyrstöjen kanssa jos raakoja ei ole saatavilla.

Lisäsin tuohon pannulle lohifileet niin tämä toimi  koko ateriana. Kuohuviini juomasuosituksena, tarkemmisn Estenas Cava.









Tiikeriravunpystöjä, pikkuleipäset


Paahtoleipäviipaleita
Tiikeriravunpystöjä (pakaste, sulatettuna)
Tuoretta tilliä

Kastike: kermaviiliä, majoneesia, sitruunan mehua, suolaa, pippuria, sokeria,sinappia

Leikkaa paahtoleipä keskeltä pyöreällä muotilla.Paista kevyesti voissa pannulla. Pyöräytä ravunpystöt samalla pannulla , jos haluat.

Asettele leivälle kastike, tillit ja ravunpystöt. Sitruunaviipale tuohon vielä sopisi, mutta minä unohdin.





Kylmäsavulohi lisuke

- n. 250 g kylmäsavulohta
- 2,5 dl creme fraichea
- suolaa, pippuria
- puolen sitruunan mehu
- tillipuntti
(smetanaa pari rkl)

Pilko kylmäsavulohi pieniksi paloiksi, lisää creme fraiche (+smetana) ja mausteet sekä sitruunan mehu ja hienonnettu tilli. Anna maustua muutama tunti. 



Sopii hyvin ruissipsien  kanssa.


Uunijuureksia ja tattirisottoa



Risotto:
- 1 iso sipuli                                           
- valkosipuli
- risottoriisiä  4-5 dl
- oliiviöljyä
- valkoviiniä 2-3 dl
- kanafondia, vettä
- tuoretta timjamia
- suolaa,pippuria
- tatteja pilkottuna
- parmesan-lastuja
- voita


Kuullota sipulit ja riisit pannulla oliiviöljyssä. Ala lisäilemään nestettä vähitellen. Ensin desi-pari, anna kuivahtaa, taas desi-pari ja anna kuivahtaa...valkoviiniä ja vettä vuorotellen. Lisää fondi ja mausteet.
Kun riisi alkaa olla kypsää (ei saa olla liian pehmeää, pitää olla melko napakka) , huolehdi että nestettä on mukavasti, ettei jää kuivaksi, lisää loppuvaiheessa voissa paistetut tatit , parmesan-lastut ja nokare voita ja timjami.

Juurekset:
punajuuria lohkoina, kuorittuna
porkkanoita paloina, kuorittuna
suolaa ja pippuria
tuoretta timjamia tms yrttejä

Uunissa pari sataa astetta ja puolisen tuntia, kunnes ovat lähes kypsiä, napakoita, eikä vielä pehmeitä. Jotta lopputulos ja kypsyydet ovat oikaeat, niin laita punajuuret ensin uuniin ja porkkanat hieman myöhemmin.
Paiston jälkeen oliiviöljyä ja yrttejä pinnalle.




Korvasienikeitto


- kovasieniä, puolisen litraa
- vettä n. litra
- kasvisliemikuutio
- sipuli
- koskenlaskija juustoa n. 100 g
- mustapippuria
(suolaa)


Ryöppää sienet kolmesti runsaassa vedessä, n. kymmenen minuuttia kerrallaan ja huuhtele ryöppäysten välissä hyvin.

Pilko sipuli ja sienet mahdollisimman pieneiksi kuutioiksi. Kuullota voissa pehmeiksi. Lisää  vesi , liemikuutio ja pippuri, keittele parikymmentä minuuttia, lisää koskenlaskija ja keitä vielä jonkin aikaa kunnes juusto on sulanut. Tarkista suola ja korisele tuoreilla yrteillä (esim persilja). Minulla ei ollut yrttejä, joten jäi tuo pois.
Tarjoile tuoreiden sämpylöiden kera.


Graavilohileipiä, katkarapu- ja  poroleipäsiä

Coctailpalat

Graavilohta ja saaristolaisleipää

Saaristolaisleipää
Graavilohta
tilliä
voita

Leikkaa leivät pieniksi neliöiksi ja voitele voilla. Laita lohta leivän päälle ja koristeeksi tuoretta tilliä.

Katkarapuleipäset

Paahtoleipäviipaleita,otin pikkumuotilla pyöreitä paloja

- 150 g katkarapuja
- tuoretta tilliä silputtuna reilusti
- pari rkl smetanaa
- pari rkl majoneesia
- 100 g philadelphia tuorejuustoa
- suolaa,pippuria
- sitruunan mehua

Sekoita ainekset keskenään , laita leipien päälle, koristele katkaravuilla, sitruunaviipaleilla, tillillä.



Poroleipäset

Saaristolaisleipää (muotoilin pieniä neliöitä, yhdestä palasta 2-4 pikkuleipää)

-kylmäsavuporoleikkelettä n. 100 g
-sipulia n puolikas (hyvin silputtuna)
-125 g piparjuurituorejuustoa
-150 g ranskankermaa

Sekoita ainekset keskenään, laita leipien päälle. Koristele esim sipulinvarsilla, persiljalla tms.

Siikaceviche

Alkupaloiksi n. kahdeksalle

- 600 g siikaa fileinä, leikkaa ohuita siivuja
- 1 tuore chili, pilkottuna, simenet poistettuna
- 1 sipuli (puna-), viipaloitu ohuiksi
- 1 valkosipulin kynsi, viipaloi ohuiksi paloiksi
- puntti tuoretta korianteria, hienonna
- 8 limetin mehu, purista ja siivilöi siemenet pois
- 1 tl sokeria
- 0,5 tl suolaa

Lado siikapalat kulhoon kerrosittain sipulin,chilin ja korianterin kanssa. Sekoita limen mehuun sokeri ja suola, kaada neste kalojen päälle. Koristeeksi hieman korianterin lehtiä.
Anna maustua n. kolme tuntia.

Palsternakka ranskalaiset


- palsternakkaa, kuori ja pilko pitkulaisiksi lohkoiksi
- suolaa
- pippuria
- juoksevaa hunajaa
- oliiviöljyä
- sahramia (kurkumaa tai currya, ei liikaa)

Sekoita mausteet juureksiin, paista uunissa 225 asteessa n. 15 minuuttia.



Rakuunaporkkanat



- porkkanoita, kuori ja viipaloi pitkulaisksi lohkoiksi
- vettä
- sormisuolaa
- kuivattua rakuunaa, melko reilusti
- voita pari rkl

Laita porkkanat pannulle, lisää vettä pannun pohjalle , siten että vettä on n. puoliväliin porkkanoita. Keitä porkkanat puolikypsiksi. Yleensä vesi on tuolloin haihtunut kokonaan. Ole tarkkana, että porkkanat eivät tule liian kypsiksi.
Lisää mausteet ja voi porkkanoiden joukkoon ja siirrä pannulta tarjoiluastiaan.

Uunipunajuuret

6-7 hengelle

- 1 kg punajuuria
- suolaa, pippuria
- kuivattua yrttimaustetta
- aurajuustoa n 50 g
- kuohukermaa 1-2 dl


Kuori ja lohko punajuuret ja laita uunivuokaan. Lisää mausteet puolet aurajuustosta ja kerma. Paista 200 asteessa puolisen tuntia (kunnes punajuuret ovat kypsiä, saavat jäädän melko napakoiksi).
Paiston jälkeen murenna loput aurajuustosta vuoan pinnalle.

Uunipunajuuret voi toki tehdä ilman kermaakin, muutoin sama, mutta jättää kerman pois. Paiston jälkeen lisättävän juuston voi vaihtaa myös fetajuustoksi tai vuohenjuustoksi tai jättää senkin pois ja ripottelee päälle  vaikka tuoreyrttejä.



Punajuurirösti ja silakkapihvit


Punajuurirösti:
4:lle

- 6 kpl punajuuria
- 3 kpl perunoita
- 1 kanamuna
- parik rkl vehnäjauhoja
- suolaa, pippuria
- voita paistamiseen

Raasta punajuuret ja perunat karkeaksi raasteeksi, lisää muut ainekset ja vaivaa taikina.
Muotoile pihveiksi ja paista pihvit voissa pannulla.

Kermaviilikastike:
- purkki kermaviiliä
(smetanaa voi myös laittaa lisäksi)
- suolaa, sokeria, valkopippuria
- sinappia pari tl
- sitruunan mehua pari tl
- valkoviinietikkaa  1 tl
- tuoretta tilliä

Sekoita ainekset keskenään .

Silakkapihvit

- 16 kpl silakkafilettä
- ruisjauhoja
- suolaa, pippuria
- voita paistamiseen

Laita silakkafileet 2  vastakkain, mausta ja kieritä ruisjauhoissa.
Paista melko reilussa voissa.

Kokoa annos: alimmaksi punajuurirösti, seuraavaksi kermaviilikastike, ylimmäksi kaksi silakkafilettä ja koristeeksi sitruunalohkot ja tuoretta tilliä.



Uunipaahdetut valkosipulit


Kokeilin pari erilaista vaihtoehtoa tehdä valkosipuleita uunissa ,
1.versio: kuorin kynnet ja laitoin nyyttinä folioon, mausteena: suolaa, pippuria hunajaa, oliiviöljyä
2. versio: valkosipuli jätetään kokonaiseksi, ei kuorita. Hattu (suippo pää) leikataan sipulista pois ja samat mausteet leikkuupinnalle kuin veriossa 1. Nyytti folioon.

Molemmat versiot uunissa n. 30 minuuttia 200 asteessa.

Mielestäni versio 2 oli parempi ja tuli kyllä tosi hyviä. Olen näitä paahdettuja valkosipuleita kokeillut aiemminkin ilman foliota ja pakko sanoa, että folion kanssa merkittävästi parempi lopputulos.

Ainekset molemmissa siis samat
- Valkosipuleita
- suolaa, pippuria
- hunajaa
- oliiviöljyä







Avokado-katkarapusalaatti





 ps (180 g)Katkarapuja                                                                    
1 (200 g)Syöntikypsä avokado
1/2 (50 g)punasipulia tai tavallista sipulia
1/2 dltuoretta tilliä hienonnettuna
1 prk (à 150 g)Creme fraiche
mustapippuria
pikku keräCosmopolitan-salaattia



Sultata ja valuta katkaravut.
Halkaise avokado ja poista kivi, koverra sisus ja pilko pieniksi kuutoiksi.
Hienonna sipuli.
Sekoita kaikki täyteainekset keskenään.
Ota salaatinlehtiä tarjoiluvadille ja laita täytettä lehdille.
Lisukkeena voi tajota paahtoleipää.

Hasselbackan perunat




6 perunaa
voita
korppujauhoja
juustoraastetta


Kuori perunat. Tee perunoihin hyvin lähekkäin viiltoja siten, että peruna jää alaosasta kiinni. Tervällä veitsellä sujuu helpommin.
Laita nokare voita joka perunalle ja laita uuniin 200 asteeseen n. kolmeksi vartiksi. Valele perunoita sulaneella  rasvalla ja ripottele päälle korppujauhoja ja juustoraastetta. Paista vielä uunissa vartin verran.

Uuniperunat + täyte


Rosamunda sopii hyvin uuniperunaksi. Paista uunissa n. tunti, eli saa kypsyä pehmeäksi.
Tee kypsään perunaan ristikkäin viilto ja laita siihen reilusti voita.
Lisukkeena raikasta salaattia.
Tässä pari täytevaihtoehtoa. Minusta  on  kivempi tarjoilla täyte erillisenä, mutta toki voi laittaa perunan päällekin:

- 200 g kylmäsavulohta (tai hyvin valutettuja pakastekatkarapuja)
- ranskankermaa n. 3 dl
- majoneesia 2-4 rkl
- mustapippuria
- tuoretta tilliä reilusti

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja täyte on valmis. Tästä riittää neljälle perunalle.
Täytteet sopivat moneen muuhunkin , esim  ruissipsien  tms. kanssa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti