Kaikenlaiset lämpimät leivät kuuluivat kahdeksankymmentäluvun suoksikkeihin. Ravintoloissa ja kahviloissa oli aina näitä tarjolla ja minusta ne olivat tosi hyviä. Nyky karppausaikaan suosio on hieman vähentynyt, mutta mielellään näitä makumuistoja välillä kaivaa kätköistä.Esim tämä espanjalainen leipä on anoppini resepti. Hän oli töissä huoltoaseman kahvila/ravintolassa 60´luvun loppupuolella ja siellä tämä oli kovin suosittu.
(4:lle)
*Paahtoleipäviipale 4 kpl
-kostuta munavesi-seoksessa ja paista pannulla
*Porsaan ulkofile 4 kpl, nuiji ohueksi
leivitä pihvit , eli kasta ensin vehnäjauhossa, sitten munaseoksessa ja lopuksi korppujauhoissa ja paista pannulla voissa, mausta suolalla ja pippurilla.
leivitä pihvit , eli kasta ensin vehnäjauhossa, sitten munaseoksessa ja lopuksi korppujauhoissa ja paista pannulla voissa, mausta suolalla ja pippurilla.
Kastike:
*paprikaa 1-2 kpl
*Herkkusieniä, 1 prk
*Suolakurkkua, 2-3 kpl
*Sipulia 2-3-kpl
*Ketsuppia n. 1 dl
*Kuohukermaa 2-4 dl
- pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi ja pyöräytä kasvikset pannulla voissa, lisää ketsuppi ja kerma, hauduta jonkin
aikaa.Lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.
Kasaa leipä, ensin leipä sitten pihvi ja lopuksi kastiketta reilusti
päälle
Kanaleipä
*Paahtoleipäviipale 4 kpl
- kostuta munavesiseoksessa ja paista voissa pannulla
*Broilerin rintafile 4 kpl, nuiji hieman ohuemmiksi ja paista pannulla öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla.
Bearnaisekastike
1 sipuli
tuoretta rakuunaa
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 1/2 dl valkoviiniä
5 keltuaista
200 g voita
persiljaa, rakuunaa ja kirveliä
- Kuori ja hienonna sipuli.
Laita kattilaan sipulisilppu, (kirveli, persila)rakuuna (yrttien varretkin voi laittaa, koska siilataan pois), valkoviinietikka ja valkoviini. Keitä hiljaisella tulella 10 minuuttia, kunnes
lientä on jäljellä 1 dl. Siivilöi liemi.
- Laita keltuaiset pyöreäpohjaiseen
teräskulhoon ja sekoita joukkoon mausteliemi. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja
aseta keltuaiskulho vesikattilan päälle. Vatkaa huolella koko ajan, kunnes seos
sakenee (saattaa kestää melko kauan, eikä kattilassa oleva vesi saisi kiehua). Vatkaa sitten joukkoon voi
pieninä nokareina.
- Mausta valkopippurilla ja
tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi vähän silputtua rakuunaa (ja persiljaa ja kirveliä , minulla ei näitä ollut ja tuli hyvää ilmankin)
- Keltuaisten kypsentäminen ei ole
helppoa; ne jäävät helposti raa'aksi tai kypsyvät liikaa. Ensin keltuaisseos
kuplii. Kun kuplat alkavat hävitä ja kastike sakenee, seos on kypsää.
Voin sanoa , että on kovin työläs kastike, mutta kerran kun tekee tämän itse niin lopputulos on sellainen, ettei enää suostu pussikastikkeita käyttämään. Suosittelen lämpimästi kokeilemista.Ja kiitokset Päiville , että jaksoi vatkata kastiketta kanssani kuuman lieden äärellä, yksin olisi ollut melkoinen homma.
*Tuoretta mangoa
*Tuoretta ananasta
- pilko hedelmät sopiviksi paloiksi
Tai vaihtoehtoisesti voit käyttää valmista hedelmäcoctailia, näin minä tällä kertaa tein ja oikeastaan toimi erittäin hyvin.
Kasaa leipä: ensin leipä sitten kanafile ja lopuksi bearnaisekastike. Hedelmiä sivuun ja päälle koristeeksi reilusti.
Lohileipä
Ruisleipä viipale (reissumies tms)
Lohifile
Kylmäsavulohihässäkkä (tätä tulee neljällekin leivälle)
- 200 g creme fraichea
- sitruunan mehu
- majoneesia pari rkl
- pippuria
- 200 g kylmäsavulohta
- tilliä reilusti + muita yrttejä mielen mukaan
Pilko lohi kuutioiksi ja lisää muut ainekset , anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa.
Paista lohifile voissa pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Samalla pannulla voit pyöräyttää leipäviipaleen.
Kasaa leipä ja salaatti riittää lisukkeeksi.
Metsästäjän leipä
*Paahtoleipäviipaleita 2 kpl
- kostuta munavesiseoksessa ja paista voissa pannulla
*Naudan ulkofilepihvit 2 kpl, paista kypsäksi tai mediumiksi mieltymyksesi mukaan, mausta suolalla ja pippurilla.
Kastike:
*Herkkusieniä (tai kanttarelleja)
*Sipulia
*Kuohukermaa 1 prk
*suolaa ja pippuria
Paista sipulikuutiot ja sienet reilussa voissa pannulla, lisää kerma ja anna jonkin aikaa hautua.
Kasaa leipä: leipä, pihvi ja kastike päälle.
Kana-vuohenjuustoleipä
*Paahtoleipäviipaleita 4 kpl
- kostuta munavesiseoksessa ja paista voissa pannulla
*Broilerin rintafileitä tai minuuttipihvejä 4 kpl, mausta mielesi mukaan ja paista pannulla
*Vuohenjuustoa, 4 isoa viipaletta (pyöreästä kiekosta 1-2 cm paloja)
-paista kuumassa öljyssä pannulla. Reilusti öljyä, kuuma pannu, nopea paisto.
*Paholaisenhilloa
-tätä ei ole helppo löytää, ainakaan hyvää. Tukusta saa minusta tosi hyvää.
Kasaa leipä: ensin leipä, sitten broilerifile ja päälle vuohenjuusto. Lisukkeeksi paholaisenhilloa (saa valmiina kaupasta )
Lohiperhonen-leipä
(1:lle)
*Ruisleipäpala (tai 2 pientä palaa)
-paahda pannulla
*Lohiperhonen (tai filepala), mausta suolalla pippurilla ja paista pannulla voissa
*Majoneesia 1-2 rkl
*Paistettu kananmuna
Kasaa leipä: ensin leipäviipale, sitten majoneesi , lohiperhonen ja kanamuna, ripottele sormisuolaa päälle. Voisi koristella tuorella tilillä ja sitruunalla (minulla ei sattunut kaapissa olemaan)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti