Grillistä

Grillaaminen on vaiketa  minulle siksi, että yritän olla liian nopea ja silloin poltan kaikki. Pitäisi olla kärsivällinen ja muistaa mieto lämpötila. Kaasugrillillä hieman helpompi hallita homma.



Porsaan ribsit ja lisukkeita



- 1 ribsirivi/ruokailija, marinoimatonta lihaa

Keitä ribsirivit suolalla ja pippurilla maustetussa vedessä , ainakin kaksi tuntia.

Kastike:

- kestuppia n. 1 dl
- sweet- thai- chili kastiketta n. 1,5 dl
- worchesterkastiketta n. 1 dl
- HP-kastiketta n. 2 dl , savunmaku
- coca colaa n. 4 dl
- omanamehua n. 4 dl
- fariinisokeria n. 0,5 dl

Keittele kastiketta miedolla lämmöllä tunti-pari.

Lisää liemi keitettyjen ribsien päälle ja  anna marinoitua vaikka seuraavaan päivään.

Grillaa ribsit kokonaisina ja valele kastiketta grillauksen aikana ja lopuksi.

Lisukkeena oli minulla maissia ja uuden sadon porkkanoita.
Porkkanat grillasin siten, että jäivät melko napakoiksi (joku voisi sanoa raaoiksi ), ja lopuksi tuoretta rakuunaa ja voita pintaan.




Kaslerpihvit 

- porsaan kasleria maustamattomana, leikkaa pihveiksi, jos kokonainen

Marinadi
- ruokaöljyä, tai kylmäpuristettua öljyä 
- erilaisia yrttejä silputtuna, esim timjami ja persilja sopivat hyvin
- sinappia loraus
- suolaa ja pippuria

En laita ainemääriä, kun nillä ei juurikaan merkitystä, yrttejä saa aina olla reilusti. Sekoita marinadin ainekset ja laita pihvit maustumaan, saavat olla vaikka pari päivääkin marinadissa, jos ei ole kiirus.

Sitten vaan pihvit grilliin, varo paistamasta liian kuivaksi. Kysyyden voi takistaa vaikka leikkaamalla pihvistä pala.

Kastike grillilihalle:
- pari dl kreikkalaista jugurttia
- suolakurkku pilkottuna
- loraus sinappia
- pippuria
- hunajaa
- yrtit sopivat joukkoon , jos sattuu olemaan

Sekoita ainekset ja valmista on. Tämä kylmä kastike sopii hyvin grillatulle lihalle ja vaikka salaatille.

Grilliin pistin paistumaan lisukkeeksi myös varhaisporkkanoita ja tein salaattia. Siinä se ateria.


Grillipitsat

Pohja:
- vettä
- suolaa
- vehnäjauhoja
- leivinjauhetta

En laita määriä, kun en oikein tiedä. Taikina saa olla semmoinen kaulittava, eli jauhoja sen mukaan.

- ketsuppia tai tomaattipyreetä
- tuoretta basilikaa
- pippurirouhetta

- juustoraastetta

- ilmakuivattua kinkkua muutama siivu
(rucola)



Aineksia oli kaapissa niukasti, ei edes hiivaa ollut, mutta lopputulos oli hyvä ilmankin.

Muotoile ohuet pohjat kaulimella tai ilman, päälle ketsuppia tai tomaattipyre  ja pippuria sekä basilikaa, niitä saa olla reilusti.  Juustoraaste ja kinkut  vielä pizzojen päälle.

Paistoin pitsat melko kuumassa grillissä ensin folio-grillivuokien päällä. Kun sain ne irtoamaan vuoasta laitoin pitsan suoraan grillin ritilälle että saivat väriä ja rapeutta pohjaan. Päälle sopisi hyvin rucola ja ripaus oliiviöljyä.

Broileri-saltimbocka ja risottoa


Broilerin rintafileitä, marinoimattomia.
mausteeksi reilusti tuoreita yrttejä: timjami,basilika, yms
suolaa ja pippuria pintaan

Pekonia

Leikkaa fileet puoliksi ja laita pintaan mausteet ja yrtit , kiedo pekoni palan ympärille.
Laita broileripalat grillialustalle, niin on  helpompi grillata , grillaile melko meidolla lämmöllä kypsiksi.

Risotto


- 4 dl risottoriisiä
- muutama valkosipulin kynsi pilkottuna
- 1 sipuli pilkottuna
- oliiviöljyä
- sormisuolaa
- pippuria
- kanalientä tarvittava määrä, melko reilusti eli varaa litran verran (tein kuutiosta)
- valkoviiniä pari desiä
- parmesan juustoa raastettuna
- voita muutama nokare
- tuoretta timjamia


Laita korkealaitaiselle  pannulle oliiviöljyä ja sipulikuutiot sekä riisi. Lisää pikkuhiljaa nesteitä ja keittele riisiä. Lisää mausteet ja jatka nesteen lisäilyä , kanalienta ja viinä vuorotellen. Kun riisi alkaa olla melko kypsä( saa olla hieman napakka , eli varo ettei tule liian pehmeäksi ) lisää parmesan juusto , voi ja timjami.
Risoton tulee olla hyvin kostea ja tarjoile heti.




Avocado-tomaatti-meloni-kurkku -rucola-salaatti
Salaatille sopiva sitruuna-vinegrette:
Oliiviölyä n. 1 dl
Vaaleaa balsimicoa n. 1/2 dl
sitruunan mehu (ja hieman kuorta)
sormisuolaa,pippurirouheta
Tästä riittää useampaankin salaattiin ja säilyy jääkaapissa.

Lohta ja karitsan t-luupihvejä


Lohifilettä
Karitsan t-luupihvejä  (valele reilusti öljyllä ja mausta ennen paistoa, suolaa pippuria tuoreita yrttejä)
- löysin Lidlin pakastealtaasta tällaisia pieniä pihvejä

Laitoin grillialustalle paistumaan.


Lisukkeita grillilihoille

Karitsan t-luupihvit ja lohipaloja
Lisukkeena bataatteja, sipulia , paprikaa,herkkusieniä. Nämä paahdoin toisella grillialustalla. Oliiviöljyä ja mausteita sekä tuoreita yrttejä päälle.
Lohta grillissä + bataatteja yms












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti